Skillnad på kakel, klinker och granitkeramik?

badrumsinspiration klassiskt badrum skillnad kakel klinker granitkeramik badrumsdrommar

Efter att har jobbat många år med kakel och klinker så vet jag att det inte alltid är lätt som slutkund att hålla koll på alla begrepp. Det tekniska språket är inte sällan källan till osäkerhet – det är helt enkelt för mycket i vägen “innan det roliga” kan börja. I min roll som badrumsinredare och inspiratör försöker jag därför balansera det tekniska med det kreativa och på så sätt få mina kunder, och dig som läser, att våga badrumsdrömma bortom det.

När jag skriver om olika badrum här på Badrumsdrömmar brukar jag för enkelhetens skull använda “plattor” som samlingsnamn i de flesta fall. I detta inlägg kommer jag istället fokusera på det tekniska och reda ut vad skillnaden är på de olika keramiska materialen och vad som är av vikt för dig att veta när du ska välja till ditt badrum.

Här får du alltifrån ordlista till de grundläggande begreppen till vad granitkeramik är samt vad du bör tänka på om du vill lägga schackrutiga golv eller sätta sockel på målade väggen.

För ju mer du vet, desto enklare är det att välja det som passar bäst!


Skillnad på kakel, klinker och granitkeramik?

Plattor av kakel, klinker och granitkeramik är samtliga tillverkade av lera, men både tillsatser till blandning och tillverkningsmetoder skiljer sig åt. Tillverkningen, förenklat beskrivet, är att lerblandningen pressas under olika tryck och sen bränns i ugn. Ju högre tryck och temperatur, desto mindre luft och vatten kvar i slutprodukten som därmed får olika tålighetsgrader.

Lägst hållfasthet har kakel, sen klinker och slutligen det som kallas granitkeramik – läs mer om varianternas olika egenskaper nedan.

Vad är kakel?

Kakel är en keramisk platta tillverkad av lera (vit eller röd lera) med glaserad ytan ovanpå. Du kan jämför den med en tallrik – och där har du också nivån på tålighet. Det finns tjocka kakel, tunna kakel osv. precis som med köksporslin. Kakel rekommenderas enbart på vägg då det inte är tåligt nog för golv enligt svenska krav. I många sydeuropeiska länder ser däremot kraven annorlunda ut och där kan du därför hitta kakel på golv också.

Fakta om kakel:
 • Torrpressad lera med glaserad yta.
 • Finns i “vanliga” och “laserskurna” varianter (dvs. rakskurna).
 • Från ca 6mm i tjocklek och uppåt.
 • Tål inte golvvärme eller frost (kakel har en vattenabsorption på mer än 10%).
 • Sätts enbart på vägg.
 • Inomhus.

EXEMPEL: En vit standard kakelplatta är ca 6mm tjock samt finns både i 150x150mm och 147x147mm (standardfogbredden är 3mm så därav det till synes konstiga måttet). Så ha koll på detta när du ska “bara” komplettera med en 15x15cm platta, för det är en mycket vanlig miss!

Badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5


Vad är klinker?

Klinker används numera som samlingsnamnet på alla keramiska plattor du kan ha på golvet. Oavsett om det är en liten mosaik, betongplattor eller storformatsplatta för flygplats (det som egentligen är granitkeramik).

Ursprungliga varianten av klinker (tänk klassiska bruna/gula/röda klinkers vi förknippar med 1960-70talet) är oglaserad och våtpressad via metoden “strängpressning”. Det betyder att den blöta leran pressas genom avlånga formar där plattorna formas två och två med undersidan mot varandra. Dessa våtpressade plattor är tjocka och grova i sin karaktär med bred naturlig färgskiftning från bränningen.

Idag är klinkers främst tillverkade genom torrpressning av finmalen lera i former som ger färdiga storlekarna. Lerans komposition är mer tät och med högre hållfasthet än den lera som används till kakel vilket gör att glasyren är valbar och inte ett krav.

Fakta om klinker:
 • Torrpressad av lera med glaserad eller oglaserad yta (vanligtvis då genomfärgade plattor till önskad kulör – tänk “Victorian tiles”).
 • Finns i “vanliga” och “laserskurna” varianter (dvs. rakskurna).
 • Från ca 4mm i tjocklek och uppåt.
 • Tålighet i 3 nivåer; lätt, golvvärme, frostresistens (klinker har en vattenabsorption 0-6% beroende på variant)
 • Sätts på vägg och golv.
 • Inomhus och utomhus (beroende på variant).

Utöver ovannämnda varianten finns det även betongplattor (s.k. marockanska plattor) som inte bränns i ugn utan torkar långsamt till färdiga plattor. Dessa är alltid oglaserade och består av en grundkärna och ovanpå det önskade färgen/mönstret. När dessa är torra slipas ytan len och får med åren en vacker patina. Denna teknik är den äldsta när det gäller golvplattor.

Tumregel: Allt du kan ha på golvet kan du ha på väggen, men inte tvärtom.

Badrum 1 / 2 / 3 / 4 


Vad är granitkeramik?

Granitkeramik kanske du hört talas om. Oftast kanske i samband med fördelarna om hur tåligt materialet är, men också inte sällan hur “svårt” det är att kapa samt hur detta kan “ställa till” arbetet med håltagning etc. Idag är merparten av alla golvplattor granitkeramik så fort du passerar lågprissegmentet så det är med andra ord inget du kan, eller bör, undvika.

Precis som ovan nämnt så är även granitkeramik tillverkat av lera, men i mycket finmald porslinslera som ger extra hög hållfasthet och mycket låg vattenabsorption (under 0,5%). Trycket och bränningen sker i mycket höga förhållanden vilket gör att plattorna “förstenas” i stora format som sen skärs till i mindre storlekar.

Själva namnet “granitkeramik” kommer från att lerans sammanställning innehåller kvarts och fältspat som finns i bergarten granit. Namnet granitkeramik har med andra ord inget med naturstensmaterialet granit att göra, utan syftar på plattornas tålighet.

Fakta om granitkeramik:
 • Torrpressad av mycket finmald lera med glaserad, oglaserad, polerad eller på annat sätt bearbetad yta för önskad effekt.
 • Kapas ner från enorma plattor till “laserskurna” varianter (dvs. rakskurna).
 • Numera från ca 6mm i tjocklek och uppåt.
 • Högsta tålighetsnivå med vattenabsorption på under 0,5% (ofta ca 0,1%).
 • Sätts på vägg och golv.
 • Inomhus och utomhus (från privata hem till flygplatser och fasader).

Badrum 1 / 2 / 3 / 4 


Ordlista för kakel & klinker att ha koll på:

.

Vattenabsorption

Används för att ange en plattas “inre” tålighetsnivå (d.v.s. plattans volym inte får suga upp mer än en viss % vid nedsänkning i ett vattenbad). Detta är grund till huruvida plattan går att ha till golvvärme och/eller utomhus där risk för frost finns (ofta märkt med symboler i butik):

  1. Golvvärme under 6% vattenabsorption
  2. Frostresistens mellan 0,5% till 3% vattenabsorption
  3. Frostsäkert under 0,5% vattenabsorption

Glaserad eller oglaserad platta

Skillnaden mellan en glaserad platta och oglaserad är tydligast synlig på kanterna. De flesta kakel och klinker har en grå kärna som sen glaseras. Detta är värt att tänka på om du vill lyfta en platta som sockel på vägg där den kanten blir synlig eller om du vill sätta ytterhörn utan kakellist etc.

Standardplattor och mer gammeldags varianter går att få med glaserad kant som löser det. Tänk bara på att glaserad kant inte är stöttålig – vill du ha stöttåligare variant är klinker att föredra. Här kan du läsa mer om ytterhörn i badrum!


“Laserskurna” plattor

För att kunna satta minimal fogbredd mellan plattor krävs det rakskurna kanter. Det innebär när det gäller kakel att plattan efter bränning får de yttersta kanterna (de som är naturligt rundade av glasyrens ytspänning) skärs bort. Det kallas felaktigt för “laserskuret” men det är egentligen mycket precisa kapmaskiner med vattenkylda klingor i industridiamant.


Bränning och kaliber

Keramiska plattor är likt levande material skiftande i sin karaktär – varje sändning har därför sin exakta angivelse i form av bränning och kaliber. Något du kanske inte alltid ser förrän plattorna är lagda och då är det mindre kul upptäckt.

 • Bränning – plattans nyans (jmf. med färgbad på tapeter). Betyder helt enkelt vilka plattor som åkte in i ugnen tillsammans och fått en viss nyans. Vill du blanda samma färg i flera format så tänk på att det även innebär flera bränningar. Jämför därför alltid de faktiska plattorna du ska blanda så inte nyansskillnaderna är för stora mellan dessa.
 • Kaliber – plattans exakta mått i millimeter (gäller främst rakskurna plattor). För även om en platta har ett visst mått så kan den variera +/- någon millimeter och det är i sin ordning. Men det kan stöka till för dig om du vill lägga schackrutigt golv eller på annat sätt mixa artiklar i samma storlek.

Tips! Fråga personalen i butiken om hur just din valda platta brukar vara mellan olika bränningar så du vet innan beställning. Detsamma om du ska sätta mönster, då kan de begära samma kaliber om möjligt så det blir bra.

Notera att många leverantörer endast har denna information angiven på plattornas kartonger, så kom ihåg att fota av kartongen innan du slänger den i fall du måste komplettera något längre fram. Men framför allt se till att alltid köpa spill!

Källor från BKR m.m.


Lycka till med ditt badrumsprojekt! Känns det ändå övermäktigt – anlita mig här så hjälper jag dig inreda ditt drömbadrum.

.

Exit mobile version