Att tänka på vid ytterhörn i badrum

Badrumsinpiration - Tips & råd för ytterhörn i badrum

Eftersom jag tittar på så många badrum dagligen är det naturligt för mig att zooma in, studera detaljer och fokusera på småsakerna i varje badrum jag ser. Det gör att badrummet blir mer intressant för mig och som följd också roligare att visa för dig som läsare. För detaljer är som bekant det som skiljer “snyggt” från “snyggare”, och i badrum är det extra tydligt.

En sådan detalj är ytterhörn – det kan gälla en vägg som bygger ut i rummet, nischhylla eller fönster som har vinkelrätt möte mellan plattorna. Oavsett var är ytterhörn en del av badrummet som du kan imponera med lite extra!


Att tänka på vid ytterhörn i badrum

Så vad är grejjen med att ens nämna ytterhörn? Jo för att ett ytterhörn är ofta en känslig punkt i badrummet där du riskerar att slå i den då och då, så det gäller att hörnet ska tåla stötarna och inte gå flisor ur. Ytterhörn summerar med andra ord estetik och funktion i badrum på tydligt sätt.

Badrum med flera ytterhörn från ‘Underbara badrum på Ett Hem‘.


3 olika sätt att göra ytterhörn på i badrum

Gerade plattor i ytterhörn

Detta är personligen min favorit – gerade ytterhörn, dvs. när man fasar två plattor 45 grader vardera för att de tillsammans ska skapa ett osynligt möte i rät vinkel. Fogvinkel går då ytterst och blir maximalt diskret. Du ser dessa varianter nedan bäst och lyxigast blir det i badkarets ytterhörn och på kuben i denna hamam då dessa dessutom är åt tre håll.

Ett tips är att när du väl väljer gerade möten så visa upp de lite extra. T.ex. är något jag gillar lite extra är när väggbeklädnaden klättrar även in i fönsternischerna sömnlöst. Det visar på genomtänkt och snygg planering som kommer lyfta känslan i ditt badrum.

Badrum 1 / 2 / 3 / 4

Att gera ytterhörn ger bäst resultat när det är natursten som här ovan, men funkar precis lika bra på klinker (till vänster i detta badrum). Välj då helst granitkeramik alt. en genomfärgad klinker så slipper du att baksidan under glasyren träda fram och förstöra intrycket.

Det funkar så klart även på kakel men är inte alltid optimalt då kakel är ett mjukare material och ytterhörnet blir då mycket känsligt för stötar. Vill du köra på gerade kakel hörn så väljd det där du inte riskerar daglig åtkomst, t.ex. i fönsternisch högst upp etc.


Överlappande plattor vid möte i ytterhörn

Om du jobbar med natursten och vill få till snyggt möte men inte lägga tid på gera plattorna så är överlappade möten snyggt alternativ. Eftersom stenen är genomfärgad så blir effekten enhetlig med en känsla av “ram” som kan vara snyggt tycker jag. Speciellt i en hyllnisch du vill ska träda fram lite extra ur väggen eller kanske markera badkarskanten m.m.

Beroende på vilken känsla och stil du vill få till så kan kanten vara bra sätt att sätta den på. Du kan t.ex. ha skarpare rakare kanter för med modern look eller för mer klassisk gammeldags look betona det genom att skivan får en fasning etc.

Vill du göra överlappat ytterhörn med klinker så välj en kulör som likar undersidan eller likt ovan en genomfärgad variant. Då får du en snygg budgetlösning som tål att visas upp!

Badrum 12 / 3 / 45

För kakel så finns flera varianter att ta till. Är det vanliga klassiska vita 15x15cm plattor du gillar så finns det ofta att köpa en variant med glaserad kant som du kan sätta ytterst. Det ger mer arbetad look och sättningen är densamma.

Tänk bara på två saker när du väljer kakel med glaserad kant:
  1. Glaserade kanter är känsliga och stötar kan få glasyren att lossna om du har otur.
  2. Plattan med glaserad kant kommer ha en annan bränning (om det är en annan artikel) än din “huvudplatta” så se till att jämföra och kolla så du tycker att ev. nyansskillnad är ok INNAN plattan sitter uppe.

Utöver glaserad kant kan du också välja en kakelövergång som är med rundad för en snygg övergång i mer retrokänsla. Eller varför inte mixa med natursten och göra ytterhörnet inramat med det istället likt en hylla – funkar lika bra stående som liggande.

Badrum 1 / 2 / 3


Kakellister mot plattor

Till sist har vi kakellister – den vanligaste, och snabbaste, varianten att göra yttehörn på.

Dessa finns i plast och metall samt fler olika utformningar. Kakellister säljs styckvis och kapas sen till önskad längd – tjockleken på på listen avgörs av din plattas tjocklek. Så du kan välja att framhäva listen med blank yta eller köra på diskret variant där den så mycket som möjligt matchar plattan du valt.

Kika nedan så får du ett hum om hur det kan se ut!

Badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5

Gillar du ingen variant och vill fokusera på snickerierna istället? Kika då i detta badrum för inspiration där det är en målad trälist i ytterhörn.


Hoppas du känner dig lite klokare vad gäller ytterhörn och får lättare att välja det som passar ditt badrum!

.

Exit mobile version