När det gäller belysning i badrum så är det några saker du måste tänka på när du köper din drömlampa. Det är nämligen att först kontrollera så att lampan har rätt IP-klass för området där den ska sitta. Med andra ord om den är godkänd för våtrum och då vilken del av badrummets zon 0-2 den är anpassad för. Det låter krångligare än vad det är egentligen, men vi vill bara vara säkra på att du får behålla drömmen intakt om du har koll på detta!
För några år* sen kom SEK Svensk Elstandard med nya elinstallationsregler, SS 4364000, som gör att det numera gäller samma regler i Sverige som i hela Europa. Perfekt om din drömlampa finns i t.ex. Tyskland.
Olika IP-klasser – kort fakta
Du har nog sett IP-klasserna på lampor som består av två siffror. Den första siffran anger hur tålig lampan är mot smuts, damm och beröring; minst skydd (0 = inget skydd) och mest skydd (6 = dammtät). Badrum ligger generellt mellan 2-4 för belysning utvändigt t.ex. IP2x och IP4x.
Den andra siffran anger hur tålig den är mot väta och vatten; minst skydd (0 = inget skydd) och mest skydd (8 = lämpad för långvarig nedsänkning i vatten). Här brukar nivån för badrum generellt ligga mellan 1-4 för belysning utvändigt t.ex. IPx1 och IPx4.
Badrummets olika zoner
Eftersom badrummet är ett våtutrymme förekommer både direkt vattenutsatthet men även fukt som påverkar elen i rummet. Därför är våtutrymmet indelat in i 3 zoner som vardera märks med respektive lägsta IP-klass som får lov att användas.
Zon 0 – IP 67 helt vattentätt (t.ex. belysning i badkar)
Zon 1 – IP 44
Zon 2 – IP 24 (och IP 21)
Zon X – IP 21 (och IP 20)
I Zon 1 och 2 måste armaturerna vara fast installerade. Klasserna inom parentes får användas då armaturer av isolermaterial (t.ex.porslin) används och då ljuskällan helt är skyddad mot vattenstänk (t.ex. med kupa).
Tack vare det finns det numera flera lampor att välja för badrummet!
T.ex. kan du numera använda IP20 i Zon X på belysning utförd i isolermaterial (ex.porslin) och som har en kupa som helt omsluter ljuskällan. Likaså kan du ha IP21-armaturer i tak ovan dusch – men det rekommenderas dock ändå allmänt att IPX4 (t.ex. IP44) används. För placering av belysning och elektriska apparater i zon 1 finns fler krav. Det som oftast är besvärligast är att materiel ”ska vara avsedd att monteras i zon 1 enligt tillverkarens anvisning”. Det är alltså viktigt att veta att det inte enbart räcker med IP44 alla gånger.
Tycker du ändå allt detta känns snurrigt? Strunta i allt ovan och köp utomhusbelysning. Finns i flera olika stilar och är garanterat godkända för krävande förhållanden. Enkelt!
Som sista tips – konsultera alltid din elektriker i frågan om du är osäker och låt elinstallationer utföras av behörig elektriker.
* Dessa regler kom 2009 och tänk på att regler ändras med jämna mellanrum så håll koll på vad som gäller när du väl ska bygga! Detta inlägg är publicerat september 2013.
Källa och illustration från SEK Svensk Elstandard och Voltimum. Bild från Byggfabriken och SP34.
14 comments
Finns det någon möjlighet att installera LED-belysning på en lägre höjd i ett duschutrymme? Man ser det ofta på hotell och vi skulle vilja göra något liknande när vi skall göra nytt badrum. Men vår elektriker säger kategoriskt att det inte är tillåtet att bryta spärrskiktet. Därmed kan vi inte få den punkt- eller släpbelysning som vi är ute efter för att belysa golvet i duschen.
Stämmer detta eller finns det vägar runt det hela?
Hej Lennart,
Generellt kan man installera LED-belysning överallt i badrummet så länge det är av rätt IP-klass. Om du önskar belysning i duschen eller badkaret som är utsatt direkt för vatten, ska det vara IP67. I annat fall ska belysningen vara IP44. Det är med andra ord armaturen och hur installationen görs som avgör möjligheterna till din drömdusch, inte tätskiktets regler i sig.
Vi rekommendera dig att kontakta Elektriska Installatörsorganisationen EIO (www.eio.se) för mer guidning och lösning för ditt drömbadrum.
Lycka till och uppdatera oss gärna!
Hej.
Vi ska fälla in 140×120 spegel i vårt badrum och undrar om man kan rama in det med led strip? Om ja vad bör man tänka på?
Hls
Yashar
Hej Yashar,
Ja jag ser ingen anledning till varför ni inte skulle kunna fälla in en spegel med LED-belysning så som du beskriver det. Det går absolut att rama in den och då är det främst designmässigt som du bör komma fram till på vilket sätt du önskar att ljuset ska komma fram. Så jag skulle bolla denna fråga med en glasmästare samt med byggaren (och elektrikern) som ska förbereda för spegeln – med andra ord bör du framför allt se till att allt förarbete är synkat med hur du önskar att färdiga spegeln ska bli. Så elen kommer ut där den ska, i rätt spänning samt att djupet för din färdiga spegel synkar med väggen om du vill ha allt i fas. Lycka till!
Hej!
Vi tänker sätta lampor på var sida om spegeln. Finns det något tips på mått? Hur långt från spegeln?
Hej Annika,
Det är väldigt svårt att svara på så här på rak arm – det beror lite på formen på spegeln, mått på kommoden under samt hur lamporna ser ut. Men rent allmänt tycker jag att höjden på bra frontljus är någonstans snett ovanifrån så ljuset kommer strax över pannhöjd på den som speglar sig. Beror så klart på om belysningen kan blända dig eller inte men i den höjden får du den bra i ansiktet utan att det sänker höjden på badrummer mer än nödvändigt.
Samt se till att det finns “luft” mellan spegel och vägglamporna så det int ser inklämt ut (är spegeln rund kan det vara mer förlåtande än om spegeln är kvadratisk/rektangulär).
Lycka till!
Hej, jag vill ha en gammal kristallkrona/plafond i badrummet. I dagsläget sitter det en lampa med tre riktbara spotlights i taket. Finns det något sätt att få in antik belysning men ändå tänka säkert?
Hej Jessica,
Svårt att svara enkelt på denna fråga. Beror på ditt badrums förutsättningar såsom takhöjd etc – men det korta generella svaret är det är en gråzon där du får själv avväga nivå på “risk”. Du kan i teorin sätta IP20 i taket över viss höjd etc. Sen bör elen i armaturen alltid vara säker så första steg vore oavsett att låta dra om elen till ny i din belysning om den är antik. Vänd dig till välsorterad lampaffär med verkstad så kan de hjälpa dig med den biten. Lycka till!
Hej efter min badrumsrenovering blir takhöjden ca 2,7 m och då undrar jag om det går bra att ha en ’vanlig’ lampa i taket? Vill ha en hängande lampa o dessa är svåra att hitta som badrumslampor. Mvh Päivikki
Hej,
Ja i teorin kan du ha en “vanlig” lampa (dvs ip20) över 2,25m i badrum då det är X-zon. Men i praktiken är detta ett beslut som ska tas av en elektriker utifrån varje badrums förutsättningar. Vänd dig till en elektriker som får ta en titt i ditt badrum och guida dig rätt. Lycka till!