.
När du ska anlita en hantverkare är det bra att du är noggrann och känner att ni har ett samförstånd. På så sätt blir er kommunikation optimal och risken mindre för att du stöter på problem, och skulle problem uppstå så blir det lättare att reda ut dem om du har förberett dig ordentligt från början. Men oroa dig inte – det kommer gå fint det här och vi kan nästan lova att du kommer vilja göra om det!
Skriv avtal med hantverkaren
Se till att alltid göra ett skriftligt avtal med din hantverkare. Då får du en bättre överblick över vad du förväntar dig av jobbet samtidigt som risken för missförstånd minskar. Det eliminerar även onödiga problem om en tvist skulle uppstå. Om ni kommer överens om tillägg eller ändringar under projektets gång, skriv ett tilläggsavtal för detta.
Ska du göra en del av badrumsrenoveringen själv?
Om du tänker göra delar av jobbet själv, se till att avtala detta med entreprenören så att denne inte räknar in den delen i priset samt att vara tydligt med det från början så att hantverkaren lättare kan planera sin del av jobbet.
Materialkostnader och inköp
Det vanliga när du anlitar hantverkare är att de har konton hos de olika materialföretagen där de är kunder. Kontot är vanligtvis kopplat med en rabatt och hur mycket den är varierar från kund till kund. Tänk på att hantverkaren tar betalt för den tid som går åt till inköp, väntan på brädgården etc. och rabatten är en del av den kostnaden.
Ett annat alternativ är att du köper in allt material och enbart anlitar hantverkaren för själva jobbet. På så sätt kan du jämföra priserna du får och hantverkaren får. Se då till att få med det i offerten och avtalet. Om du väljer att köpa in allt själv tänk då på att ha en dialog med hantverkaren så materialet blir anpassat för jobbet som ska utföras. Så du inte står med material som inte går att använda eller returnera!
Pris och betalning
Begär offert från mer än en hantverkare. Se till att priset är inklusive moms. Betala inte i förskott då det kan försämrar dina möjligheter vid en eventuell reklamation. Kvitton på arbete och material är viktigt att spara för framtida dokumentation och ROT-avdrag som du kan tänkas göra.
Kolla hantverkaren
Om du är osäker på hantverkaren kan en kreditupplysning hjälpa dig att undvika oseriösa hantverkare. Fråga alltid efter F-skattsedel – de flesta hantverkare är tydliga med det från början själva men det kan vara bra att själv fråga. Vill du veta vilka som är våtrumsberättigade så finns alla listade hos Byggkeramiska rådet (www.bkr.se) eller hos GVK (www.gvk.se).
Behöver du bygglov?
Kontrollera om jobbet kräver att du har bygglov. Bygglov krävs exempelvis om du ska byta fasadbeklädnad eller byta fönster i ett område där det finns en detaljplan. Läs mer vilka bestämmelser som gäller för bygglov hos Boverket (www.boverket.se) eller hos din kommun.
5 tips inför din badrumsrenovering:
1 – Ta hjälp av badrumsinredare för att sätta badrumsstilen
2 – Att tänka på innan du anlitar hantverkare
3 – Hur mycket kostar ett badrum?
4 – Kort om Husarbete / ROT
5 – Inredningsskola för badrum
Sist men inte minst…
Din relation med din hantverkare kommer vara en av dina viktigaste relationer, om än under begränsad tid, så tänk på att den behöver prioriteras! Många väljer att anlita hantverkare och samtidigt planera in en semester så man slipper röran som en badrumsrenovering innebär. En smart och praktiskt lösning som många barnfamiljer uppskattar.
Tänk bara på att i god tid planera alla detaljer och inte överlämna ansvar på hantverkaren som sen kan bli fel. Likaså gäller det att inte blint lyssna på hantverkarens ord som lag. Det är en rekommendation och skickliga hantverkare är måna om nöjda kunder där det mesta faktiskt går att lösa.
“Fog? Näe det fixar hantverkaren!” och så kommer man hem till 42kvm ljusgrå fog på väggarna fast man ville ha mörk fog och det borde “han” ha förstått etc.
Så en bra dialog, kan vi på Badrumsdrömmar inte påpeka nog, är A och O. Det bästa med renovering är också att inte nog med att det bli fint och nytt, det är att det ofta ger mersmak… Kanske inte direkt men förr eller senare kommer det klia i fingrarna igen…
Lycka till med ditt projekt!
Klicka på respektive bild för att se badrummen i sin helhet.