Mixa rustikt och modernt som på Santa Clara 1728

Badrumsinspiration - Modernt rustikt badrum med sandsten och stenbadkar på hotell Santa Clara 1728 i Portugal.

Det rustika har ju fått stå tillbaka ett tag nu och blivit nästan synonymt med “daterat” och “fult” inom badrum. Därför tänkte jag visa hur du kan mixa rustikt och modernt i badrummet för en lyckad känsla som passar perfekt i äldre hus. Så vad passar som bättre inspiration är de supersnygga och lyxa badrummen på hotell Santa Clara 1728 i Lissabon, Portugal?

Hotellet ligger i en 300-årig byggnad (därav årtalet i namnet) som genom åren både härjats av eldsvåda, utsatts för jordbävning och tsunami. Byggnadens historia är också något som Aires Mateus Arquitectos gjorde avstamp i när hotellet byggdes.

Gammalt möter nytt och blir modernt

Nu kanske inte just du är i startgroparna att bygga badrum i ett flera hundra år gammat hus, men tänket att mixa historia med framtid är alltid ett bra utgångsläge när du ska inreda lite mer speciella badrum. För det är ju inget som säger att historia måste se gammalt ut eller för den delen vara tråkigt.

Här ger jag tips & råd på hur du lyckas med ett lyxigt badrum som vågar flörta med rustikt!

Rustikt kakel i olika storlekar

Väggarna är klädda i rustikt kakel som vid närmare titt faktiskt är satt mixat i olika storlekar, här är det både 10x10cm och 10x20cm. Sättningen är till synes oregelbunden och sporadisk vilket är precis det som passa så bra till denna stil. Här är verkligen känslan att man bara “satt upp” plattorna som de låg och vips blev det självklart snyggt och avslappnat.

Det känns inte överarbetat eller onödigt utstuderat – precis så som en gammal byggnad med pondus upplevs då den står stadigt kvar trots allt den fått stå ut med genom århundradena.

Just denna känsla är svårt att få till med kakel som är för raka och släta i sitt utseende. Här krävs något som sticker ut och spretar lite. Men som med vit fog ändå knyts ihop till helhet.

När det gäller rustika plattor så finns det generellt två typer. En med rundade och naggade hörn som kräver minst 5mm bogbredd för att komma till sin rätt, och en “rakare” variant som i sin tur är mer ojämn i ytan och sticker ut “från väggen”. Den senare är det här och den går att sätta med smal bogbredd – skulle den tanda* så blir det bara en karaktärsgrej som lyfter stilen.

Oavsett vilken variant du föredrar så satsa på en fogfärg som inte låter fogmönstret ta över för mycket. Här kan du läsa mer kring hur du väljer fogfärg!

Välj en stensort som känns rätt för stilen!

I dessa badrum så är det två material som dominerar badrummet; den lokala portugisiska Lioz marmor (finns kring Lissabon främst) och det vita rustika kaklet. Superenkelt och det är precis detta som är knepet för att lyckas!

Lioz marmor är en vacker sandfärgad sten som ger liv och tyngt som här tagits tillvara maximalt. Allt från badkar, tvättställ, golv och även väggarna i vissa duschar är i marmor. Det är med stenen som alla moderna former kommer in tillsammans med de inbyggda blandarna i brons.

Stenen blir på samma gång historiskt klassisk och supermodern. Den förenar dessa två saker på ett självklart sätt utan att det känns fejk eller överarbetat trots att både badkaret och de stora cylinderformade tvättställen kräver sin plats.

Så tänk på att alltid skala ner materialvalen om du vill kunna skala upp effekten! 

Rum i rum ger privat del i öppna badrum

I varje öppen planlösning i badrum finns frågan – var är toaletten? Jo oftast är den i egen privat del som rum i rummet. Snyggt och praktiskt som du med fördel kan plocka in i ditt badrum om du har det större.

En lösning som ger dig privat del om ni är flera som delar på badrummet, men också slippa se toaletten när du ligger i avkopplade badet!

Nedan kan du se närmare detaljer ur dessa snygga badrum. Klicka på bilderna för att se större!

* Tanda betyder att plattorna inte ligger i fas utan sitter “fult” och ger oregelbundet yta. Helt enkelt inget man vill ha när det är släta plattor, men en effekt som är snygg vid rustika plattor medvetet eftersträvar.


Foto av Juan Rodrigues för Aires Mateus via Yellow TraceAlexander Bogorodskiy via DivisareRenée Kemps via Style and Minimalism för Silent Living.

Exit mobile version