I samarbete med utvalda leverantörer.
Slutet på förra året flyttade Badrumsdrömmar in i ett underbart litet kontor på Kungsholmen i Stockholm. Kontoret ligger i ett funkishus och har mycket av den fantastiska funkisarkitekturens detaljer intakt. Ett böljande glasparti mot innegården i patinerad ek, schackrutigt originalgolv i oglaserad klinker och en takhöjd på strax under fyra meter. Tidigare har här suttit allt ifrån arkitekter till modedesigner och nu senast en konstnär. Ursprungligen sägs det att lokalen var en mjölkaffär och att grannlokalen mittemot var charkhandel (där sitter det än idag kvar köttkrokar i taket).
Nedan är första delen på detta projekt som började, likt alla mina inredningsuppdrag, med moodboard och övergripande materialkänsla. För att sen kopplas ihop med passande kulörval och inredning.
Steg 1 – Moodboard för uppdaterad funkis
Funktionalismen, “funkis”, är en fascinerade stilepok som förenade modernismens syn på livet och hur arkitekturen kunde användas som ett redskap för att skapa ett enklare liv. Avskalad, genomtänkt i minsta detalj och full av innovationsanda är det en stil som än idag inspirerar många. Personligen är det inte en stil jag förknippat med “min”, men när jag nu fick chansen att ta över denna lokal kunde jag inte annat än falla pladask för funkisen!
Jag började med att samla ihop inspiration utifrån vilka delar av funkis som kändes som “jag” och hur dessa kunde framhävas lite extra stilmässigt. Det i kombination med hur jag ville kontoret skulle kännas, precis som jag gör inför varje kunds badrumsprojekt, blev grunden för en moodboard sett genom min version av “funkisglasögon”.
Fokus var en bra balans av stramt och ombonat där kontorsdelen skulle stå för det mer dämpade och gästwc för det mer effektfulla.
Jag ville i detta fall låta arkitekturen komma fram men dra kontrasterna ett steg längre och på så sätt skapa min egen version av funkisen då jag personligen är betydligen mer förtjust i inredning som går hellre för mörkt än för ljust. Som badrumsinredare är jag van att inreda utifrån en kunds premisser och detta fall var lokalen min kund där vissa saker bara var att respektera och jobba kring.
För att på så sätt jobba fram en helhet där det gamla finns kvar och framhövs samtidigt som det nya lyfter helheten och blir till självklar del av helheten.
Mer info och källor till bilderna finns här.
Steg 2 – Fokusera på tydliga materialval
Nästa steg var för mig att välja material som jag tycker skapar ovannämnda känslan och stilen. Tydligaste inslaget i lokalen var de vackra fönster med bågar i patinerad ek – så mörkt träslag var givet att plocka in. Sen är jag, som du kanske märkt, väldigt svag för svart marmor så den fick också komma in.
Till sist kan man ju inte prata funkis utan att nämna grönt så det blev självklar kulör att välja till gästwc.
För att hålla kontorsdelen neutral valde jag att låta väggarna gå i varmare bruten vit kulör och låta taket få en varmgrå nyans för att rama in. Snickerierna fick en mild gråton som diskret markerar mötet mot väggarna. Till gästwc valde jag en vacker grönton som går åt det mer gula hållet och knyter perfekt an mot den patinerade eken. Men för att skapa mer effekt fick den gröna kulören sällskap nedtill av en varm gråbrun kulör med en stram bård i klassiskt svart.
Kulörer för väggar, tak & snickerier
- Kontorsdel med tak i Vågskum, väggar i Tofu och snickerier samt element i Fajans.
- Gästwc med nedre väggparti i Anis och övre väggparti i Salvia. Mittemellan dessa en smal bård i Black Deco. Taket fick Tofu för att knyta ihop med kontorsdelen.
- Samtliga kulörer från Alcro.
3 – Inredning som knyter ihop modernt med funkis
För att få fram funkisens charm och arkitektur i kontoret valde jag medvetet att enbart plocka in möbler med patina eller i material som tål att åldras värdigt. När det gäller inredningsvalen till gästwc tog jag avstamp i samma material som kontorsdelen men här ville jag skapa mer effekt. Vilket innebar att varje detalj och val till den lilla gästwc fick mer krav på sig för att kvala in.
Detta känner nog de flesta av er igen som någon gång inrett ett litet badrum – att just ju mindre utrymme, desto mer jobb bakom inredningen är det. I små badrum eller gästwc finns det helt enkelt inte marginal att addera för att prova sig fram utan varje val måste, inte bara vara funktionellt, utan också vara snyggt på rätt sätt för att uppnå den stil och helhet som önskas.
Två saker visste jag dock tidigt att jag ville plocka in; en modern duschtoalett (för om det är något funkis stod för på sin tid så var det innovation) och ett litet tvättställ i svart marmor. Sagt och gjort!
När det gällde tvättställsblandare, och övriga metalldetaljer, valde jag medvetet bort blank yta då det i lokalen fanns redan patinerad mässing och nickel (påminner om krom men har en varmare silverton) som jag tyckte om. Stilen på blandaren ville jag ha modern och stilren, men ändå med något extra – utan att för den skull landa utanför det som passar avskalad funkis. Med andra ord “Jag vet när jag ser det!” för så är det ju oftast att allt inte är klart utan det är en process som leder fram till rätt val.
Till slut landade jag i snygga inredningsval med bra balans mellan “modern innovation” och “klassisk tidlös elegans” där varje del klarar av att knyta ihop då och nu på naturligt sätt tycker jag. Så jag är nöjd att jag inte stressade fram något utan lät det ta sin tid.
Inredning för gästwc
- Duschtoalett från Geberit Aquaclean i modellen Sela. En stilren och stram design som jag tyckte passade in i det övriga formspråket med stora bonusen att den även döljer moderna high-tech funktioner. En duschtoalett som ger en fräsch känsla väl värd att testa om du inte redan gjort det! Plus att dess funktioner gör det möjligt att dra ner avsevärt på pappersförbrukningen (som i sin tur innebär kraftigt minskad energiförbrukning).
- Egenritat litet tvättstället i matt svart marmor Nero Marquina som jag låtit tillverka hos stenfirman VE Sten i Stockholm.
- Tvättställsblandare från Dornbracht i den tidlösa och superfina modellen Meta Pure (älskar dess arbetade look!) i ytan platinum som matchar snyggt originaldetaljerna i patinerad nickel på kontoret. För att inte frånta tvättstället mer än nödvändigt fokus, valde jag vattenlåset i matt svart så det bättre knyter an den mörka väggkulören bakom.
Det återstår fortfarande några detaljer att sätta men i det stora hela är det så här som processen sett ut i form av inspiration, mitt förhållningssätt till funkis och inte minst hur jag i det fått in min egen stil. Återkommer längre fram när renoveringen är klar och jag haft möjlighet att plåta det färdiga resultatet – framför allt gästwc som jag längtar efter att få klar nu.