Hur mycket kostar ett badrum?

Badrumsinspiration - Hur mycket kostar ett badrum? Lyx vs Standard - vad det innebär. Här är prisexempel på vad du ska tänka på vid badrumsrenovering.

Bland de första frågorna jag brukar få när jag berättar om Badrumsdrömmar är; Vad kostar ett badrum? Inte så konstigt med tanke på att för de flesta är badrummet ett stort projekt som ofta får vänta in ekonomin. Det svåraste är bara att svaren på frågan är lika många som badrummen som byggs varje år. Men jag tänkte försöka mig på denna svåra fråga ändå och ge lite prisexempel mellan tummen och pekfingret vad de olika materialdelarna kan kosta (exkl. arbetskostnad).

Hur mycket kostar ett badrum? Mellan tummen och pekfingret ungefär? Badrum är ju så dyrt, vad är det som kostar egentligen?!

Istället för att tänka Hur mycket kostar ett badrum? så skulle jag vilja vända på det och istället förklara VAD det är som kostar i badrum. Då kan du enklare förstå vad som kommer dra upp priset och på så sätt enklare besluta om det är värt det eller inte.

Hoppas detta ska ge dig en fingervisning och bättre koll på hur du ska tänka när du sätter budgeten inför din badrumsrenovering!


.

Vad är det som kostar i badrum?

Här utgår jag från två nivåer på badrum – lyx och standard för att på så sätt enklare visa vilka delar som skiljer sig och varför priset blir därefter. Här fokuserar jag på det yttre, dvs. från färdig uppbyggnad med tätskikt som utgångspunkt*. Längst ner listar jag även prisexempel (snittpris i mellanskiktet) på vägg- och golvbeklädnad samt inredning för badrum.

Självklart finns det ytterligare aspekter att ta ställning till, såsom hur gammalt badrummet är och hur bra/dåligt den förra badrumsrenoveringen genomfördes, vilket påverkar hur underlaget ser ut inför uppbyggnaden av det nya badrummet. Men jag hoppas ändå att dessa exempel gör det enklare att förstå det bakomliggande tänket inför din badrumsrenovering.

Vad betyder “LYX” inom badrum?

Badrummen nedan är vad jag kallar lyx då både materialvalen och de olika lösningarna kräver mer arbete = fler timmar = högre slutpris. Först och främst är väggarna generellt satta med en dyrare platta (t.ex. stenliknande laserskuren platta, klinker eller natursten, kostar från 800:-/kvm ungefär), vilket snabbt blir många kvm att köpa in material till.

Det finns så klart olika nivåer på lyx så se dessa som exempel på badrum där det är mer genomarbetade lösningar och inredningsval.

Lyx

Storformat kräver mer av underlaget

En tumregel som är viktig att komma ihåg är att ju större en platta är, desto mer kräver den av underlaget. Om du då väljer storformat (allt över 40x40cm och framför allt om du vill jobba med hela stenskivor) så måste underlaget vara mycket rakt och slätt – lättare sagt än gjort, speciellt i en äldre fastighet där inga väggar än raka eller vinkelräta mot tak/golv m.m. Men inget är omöjligt och att bygga upp nya väggar är ingen konst, men det tar tid och tid drar upp prislappen på badrumsrenoveringen.

När det gäller golvet så kräver storformat även avlång brunn och innebär att du måste drar om avloppet i golvet mot en vägg alt. hörn om du kör hörnbrunn. Själva avlånga brunnen kostar från ca 5000:- men i sammanhanget är det rätt litet belopp egentligen, utan det är arbetstimmarna att justera avloppet som kostar. Ska brunnen ändå bytas ut – vilken den bör göras med regelbundna intervaller (måste t.ex. om den är från innan 1990) så blir det mindre kostnadsskillnad med avlång vs. rund.

Inbyggda rör och platsbyggd förvaring skapar badrumsdröm

En annan detalj i dessa “lyxbadrum” är att alla rör och avlopp är dolda. Rören är inbyggda i väggen och det ger en snygg och stilren känsla. Detsamma gäller toaletten som är vägghängd där avloppet är dolt. Det i kombination med platsbyggd förvaring gör att badrummet upplevs som lyxigt och självklart.

Här har man i största möjliga mån försökt att inte kompromissat bort sin badrumsdröm, utan istället lagt pengar för att anpassa rummet för att få till det badrum man vill ha. För det är precis detta som ofta innebär “lyx” inom badrum – ju mindre kompromisser, desto högre prislapp. Så vill du ha det snyggt och genomarbetat så får du vara beredd på att priset blir därefter, men det det finns så klart nivå däremellan som gör att du kan få mycket badrumsdröm utan att spräcka plånboken fullständigt.

Det är det jag som badruminredare är till för – jag vet vad som ger bäst utdelning utifrån givna förutsättningar, något är svårt att veta om du inte gjort badrum förut. Du kan läsa mer om hur jag jobbar här.

Exempel på LYX-badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5

Vad betyder “STANDARD” inom badrum?

Kortfattat betyder standard inom badrum att inget “extra” utöver det som måste finnas görs. Detta gäller både finesser såsom addera golvvärme, men främst placering av de olika delarna – toaletten stannar där den är och duschen likaså etc. Här försöker jag förklara närmare vad standard betyder inom badrum rent konkret.

Standard

Detta badrum ovan är t.ex. ett enklare badrum där man har utgått från standardlösningar och inredning. Här är det utanpåliggande rör, avlopp i golv och golvtoalett. Väggarna är lite dyrare än klassiska vita 15×15 (ca 100:-/kvm) men ligger fortfarande minst hälften så högt som “lyxbadrum” ovan. Jag skulle säga ca 300:-/kvm beroende på leverantör.

Snyggt standardbadrum – finns det? Självklart kan du få till ett snyggt badrum utan att spräcka plånboken, men du får vara beredd på kompromissa och i större grad utgå från badrummets utformning idag.

Nedan ser du fyra badrum som utgår från standard men där man valt att satsa lite extra på olika delar och på så sätt fått till lite mer badrumsdröm.

Så nivåerna är olika – det gäller bara att förstå när du frångår “standard-mallen” och aktivt välja vad du ska satsa på för att maximera dina möjligheter utifrån din budget.

Rund brunn, synliga rör och avlopp

Inom standard är golvbrunnen alltid en vanlig rund brunn, alla rören går utanpå väggarna och tvättstället samt toaletten har avlopp ner i golvet. Detta är alla lösningar som är tidsbesparande och därför billigare att göra jämfört med att bygga in alla rör i väggen osv.

Tänket är hela tiden mindre arbete = färre timmar = lägre slutpris när vi pratar standard.

Exempelt på STANDARD-badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6

Badrumsförvaring – inget eller välja kommod med låda?

När det gäller möbler och porslin så brukar standard förr innebära enbart ett tvättställ likt i översta badrummet, men numera brukar även badrumsmöbler vara inkluderade om än väldigt enkla. Här har du såklart ett val att göra – genom att välja bort badrumsmöbel sparar du snabbt in några tusenlappar, men förlorar i förvaring.

Tänk på att när det gäller badrumsmöbler så är att billigast inte är bäst. Badrumsmöbler ska tåla mycket fukt, slitage och ha bra förvaring. Så välj något som tål att slitas med andra ord.

Kommod med låda är generellt dyrare än bara med hylla men också mer praktiskt för du ser allt på en gång och slipper plocka ut något för att nå något annat. Däremot har du trångt så är kommoder med hyllor oftast de som är grundast.

För fler tips på hur du kan renovera badrum på liten budget får du här!


.

Prisexempel för badrum

 Vänligen notera att samtliga priser är ungefärliga och självklart finns billigare alternativ att finna på kampanjer, lågprismärken etc.

Vägg- & golvbeklädnad

 • Kakel – vitt 15x15cm 100:-/kvm, övriga format från 300:-/kvm
 • Klinker – standard 10x10cm 500:-/kvm, övriga format från 500:-/kvm
 • Natursten – från 700:-/kvm
 • Mosaik – från 1000:-/kvm
 • Fog & fix – 50:-/kvm
 • Tätskikt med komplett våtrumssystem – 150:-/kvm

⇒ Standardbadrum: väggar ~300:-/kvm och golv ~700:-/kvm inkl. plattor, fog, fix och tätskikt.

Tvättställ, blandare & övrig badrumsinredning

 • Tvättställ – standard från 700:- (ej anpassat för kommod), övriga tvättställ från 3000:-
 • Badrumsmöbel – från 3000:- (exkl. tvättställ)
 • Tvättställsblandare – krom 2000:-, övriga från 3000:-
 • Bottenventil – krom 400:-, övriga utförande från 700:-
 • Dusch – duschväggar i glas 7500:-
 • Takdusch med duschblandare – krom 6000:-, övriga från 10000:-
 • Badkar – emalj i 160cm 4000:-
 • Badkarsblandare – krom 3500:-, övriga från 4500:- (komplettera med handdusch och stång 1000:-)
 • WC – golvmodell 2500:-, vägghängd modell från 7500:- (inkl. wc-skål, spolknapp och fixtur)
 • Handdukstork – för el 3000:-, för vatten från 7000:- och kombidrift från 10000:-

⇒ Inredning i standardbadrum: från 22 100:- för tvättställ och dusch inkl. blandare och glasväggar samt wc och handdukstork.

Till sist…

Kom ihåg att oavsett om du har den stora budgeten eller den lilla, så är det viktigt att planera noga och tänka igenom bitarna för att få till bästa möjliga helhet. Så tänk balans och harmoni i badrummet först och främst.

Lycka till med ditt badrumsprojekt!

5 tips inför din badrumsrenovering:

1 – Ta hjälp av badrumsinredare för att sätta badrumsstilen
2 – Att tänka på innan du anlitar hantverkare
3 – Hur mycket kostar ett badrum?
4 – Kort om Husarbete / ROT
5 – Inredningsskola för badrum

.

Exit mobile version