Ett vackert badrum med terrazzo

Terrazzo – materialet “alla” pratar om är både snyggt och tåligt material. Jag har ju skrivit om det tidigare i Trendspaning – Terrazzo i badrum och har här hittat ett snyggt badrum som visar hur du kan jobba med marmormaterialet för elegant look.

Detta är ett stort Master badrum med terrazzo (Ceppo di gres) som blickfång ritat av arkitekten Charlotte Pattyn (Coconne Architecture) i Belgien. Här mixas terrazzon med trä, i både svart och natur, och vita målade väggar. Badrummet är så nära ett “vanligt” rum du kan komma så passa på att studera planlösningen lite extra. Det är inspirerande oavsett om du har denna stora yta eller inte!

Rangordna materialen för lyckad look!

I detta Master badrum är det flera olika material som samsas för att uppnå den lyxiga och ändå avslappnade stilen. Terrazzo Ceppo di gres knyter här ihop badrummet och är därför nr 1 i rangordningen. Det ger badrumsdelen tyngd på golvet och går därefter upp på väggarna för enhetlig känsla.

Det mörka trät ger ytterligare tyngd men är underordnat den grå terrazzo som träder fram med sitt mönster. Trät är därför nr 2 i rangordningen. Till sist kommer speglarna in och bekräftar stilen genom att helt enkelt spegla materialen. Speglarna är nr 3 i rangordningen. Slutligen är det vita matta väggarna neutrala bakgrunder till övriga material och därför nr 4 i rangordningen.

Det är precis så du ska tänka för att få till harmoni och balans i badrummet när du blandare olika material!

Alternativ planlösning i badrum

Själva planlösningen kan du se tydligast i bilden nedan hur badrummet är uppbyggt på två parallella väggar som bägge skapar passage på vardera sida. Ena delen är för tvättställ och den andra för smink och övrig avställningsyta.

Allt är egentligen uppbyggt på samma sätt som i ett kök – badrumsmöblerna går från vägg med rejäl avställningsyta och lugnt intryck där övre delen består av spegelskåp.

Hur vad hjälper det dig om du inte har alla dessa kvm att bygga badrum av? Jo du kan ändå få till stilen genom att jobba med badrumsmöblerna på samma sätt som här.

Balans mellan tyngd och lätthet i badrum

Knepet att plocka upp från detta badrum är att satsa på badrumsmöbler som går från vägg till vägg, har du dessutom plats för högskåp så sätt dessa mittemot tvättställsdelen och gärna 2-3st bredvid varandra. Välj högskåp med spegeldörrar (se till att de inte har en ram!), om inte så beställ spegelglas hos glasmästaren och limma på över hela befintliga skåpdörren. Det kommer ge badrummet ett djup men också en snygg effekt som sprider ljuset extra.

Kör du lösningen ovan så strunta då i spegelskåpet ovanför tvättstället utan välj en vanlig stor spegel istället. Det kommer kännas luftigare och du kan med fördel välja ett grundare tvättställ om du inte har så brett!

Egen del för bad skapar lyx på riktigt!

Alla badrum har sina utmaningen, ett litet är knepigt för det är svårt att få luftig känsla samtidigt som du ska klämma in alla delar som du vill ha. Men ett stort badrum är knepigt för det är att lätt att det blir för tomt, för naket och för sterilt. Ingen vill ju ha ett badrum hemma som på ett badhus!

I bortre änden av detta öppna stora badrum finns badkar och dusch. Bägge rejält tilltagna och avskiljde från resten (de är placerade bakom andra väggen) så man kan vara två samtidigt utan att störa varandra. Så vill du få till en verklig lyxig känsla så ska du dela av själva bad-biten från tvättställ-biten i ett stort badrum. Då kan du nästan aldrig misslyckas – se t.ex. även i dessa badrum.

Hårda material och mjuka former

Notera också hur det även i denna del är terrazzo som knyter ihop golvet och väggarna. Plattans mönstring kommer fram maximalt då den täcker hela väggen bakom det stora fristående badkaret. De runda mjuka formerna på badkaret är en viktig detalj här som väger upp den hårda terrazzo och det svarta glaset som täcker in duschdelen.

Så undvik att skapa badrum med enbart hårda former hela vägen utan se till att alltid försöka få till bra balans mellan hårt och mjukt. Ett knep som dessutom gör att badrum känns mindre daterade sen.

Här kan du läsa mer om projektet också!

Foto av Cafeïne för Coconne och Hullebusch.

Exit mobile version