Carraramarmor i badrum med bastu och gym

Carraramarmor har vi sett länge och mycket senaste åren. Det är första marmorsorten som bröt sig in i badrums- och inredningsvärlden efter år av betong och industriella vibbar. Dessvärre slog den igenom på så bred front att vi nästan blivit “mättade” av denna sten. Tråkigt men sant när varendra bord, hylla och småaccessoar plötsligt skulle vara i carrara. Men jag vill ändå slå ett slag att denna klassiska vita marmor faktiskt inte förtjänar att kallas passé bara för att vi inte kunde få nog av den för tre år sen!

Här är ett hem som just såldes i samma veva som carraramarmorn var som högst i kurs och jag tycker dess badrum med kombinerat gym och bastu är lika klassiska då som nu. För det är harmoniskt och tydligt – något som alltid är bra utgångspunkt om du vill skapa ett badrum som tål att åldras.

Klassiska material tål att åldras bättre

När jag får frågan om vad som är rätt just nu och vilka trender som kommer, så är det också indirekt en fråga vad man bör undvika och vara försiktiga med att välja i sitt kommande badrum. Klokt på sätt och vis men att undvika daterade badrum är otroligt svårt – vi lever i en tid där vi influeras av tidens strömningar och med det kommer ju trender in även i vårt undermedvetna smakcentra. Du hade helt enkelt inte blivit tokkär i carrara om du enbart hade sett den på fult 1980-tals soffbord etc.

Men vad du däremot kan göra är att leta inspiration från både idag och igår för det ger dig rätt snabbt en fingervisning på vad som håller bättre eller sämre över tid. Det behöver inte innebär så drastiska saker utan ofta handlar det snarare om ett badrum upplevs harmoniskt eller inte. Lugn är ofta förknippade med klassiska material som vi känner igen. Såsom här t.ex. carraramarmor.

Tips för att skapa harmoniskt badrum

I just detta badrum är det harmoniskt tack vare att det är få materialval (det samma carraramarmor på väggar och golv). Stenen är dessutom i kvadratiska plattor i rak sättning. För just kvadraten är den form som är mest lugn av alla – ju mer du avviker från kvadraten som form desto mer uppfattar ögat formen och du får livligare yta. Kika här för att se hur avlånga plattor kan ge liv på annat sätt på väggarna jämför med kvadraten här.

Ett annat tips för harmoniskt badrum är att jobba med en färgskala som har lite kontrast. Här är t.ex. carraramarmor och krom rätt nära varandra även fast de är två material och inte kulörer. Det är den blanka ytan på metallen som ger effekt i mötet med den matta stenen. Jämfört t.ex. med detta mer minimalistiska badrum där blandarna är i borstad stål. Även det ljusa trät i bastun följer samma milda färgton.

I samma hus finns ett helvitt badrum men här är det istället den klassiska 10x10cm plattan som sitter på väggar och golv. Samma tänk här men betydligt “tråkigare” känsla då plattan inte har något liv utan istället ger effekt i form av rutmönstret som bildas av fogen. Så vill du återskapa detta kan du läsa mina tips om val av fogfärg!

Foto från Wrede Fastighetsmäkleri.

SaveSave

SaveSave

Exit mobile version