Trendspaning – Terrazzo i badrum

Badrumsinspiration - Trendspaning för terrazzo i badrum

Terazzo är materialet som “alla” pratar om. Det finns inte en enda trendspaning som inte redan prisat detta knasiga, klassiska och rätt vackra material bestående av krossad sten, och då främst marmor.

Du har sett det överallt utan att tänka på det (spana in valfritt trapphus från 1970-1990talet så kommer du hitta det där på golvet och trappstegen) – men nu är det trendigt och har kommit upp både i kvalité men framför allt i design.

Klicka på respektive bild för att se större!

Så hur ser terazzo i badrum då ut? Och vad är trenden egentligen som kommer nu?

Jo, eftersom det är spillmaterial från stora stenhuggningar så ligger det rätt i tiden att ta lyfta fram material som kräver mindre resurser och gärna redan finns där.

För terrazzo är helt enkelt ihopgjutna stenbitar (marmor, granit, kvarts m.m.) som därefter slipas och sågas till olika format.

Eftersom materialet är gjutet kan det göra i hur stora plattor som helst och tillsammans med stenens skiftning också ge upphov till miljdarner olika kombinationer.

Skillnaden på terrazzon idag mot 1980-talet är att fokus nu är på större stenbitar så materialet har en lyxiga känsla och främst är det marmorn som ger det.

 

Olika sätt att jobba med terrazzo

Mixen är också så klart avgörande – nu kan du välja mellan stilrena grafiska gråtoner som flörtar med betong utan att helt lämna carraratrenden vi sett så länge. Eller så går du all-in och skapar ett badrum som knockar besökaren. Allt handlar om vad som är din stil. Det just därför terrazzo är så tacksam att jobba med!

Terrazzo som diskret liv till lugnare material

Du kan med fördel jobba med terrazzo till lugnare material och på så sätt skapa lite liv. Eftersom du kan få terrazzon i så många varianter, storlekar och kulörer kan du styra väldigt mycket vilken effekt du vill ha.

Klicka på bilden för att se detta badrum i sin helhet!

Terrazzo som maxad effekt i olika färger

Är du istället mer vågad så väljer du en mix av färger och skapar dig ett mer eklektiskt badrum. Eftersom det är ett kompositmaterial så är det betydligt billigare, eller var det innan trenden, än vanlig sten och därför extra vanligt i offenlig miljö i främst södra Europa där många stenbrott finns. Det har funnits så länge som människan har lagt stengolv kan man säga och man har hittat varianter på terrazzo så tidigt som från 9000år fKr.

Man tog helt enkelt det man hade och kunde hitta för att sen lägga ut dessa till ett helt golv – nästa gång du är i Italien så passa på att spana in golven på enklare tågstationer och restauranger!

Gästtoalett med terrazzo som bänkskiva – klicka på bilden för att se mer!

Det senaste inom terrazzo är att det börjar också komma allt fler klinkers som har terrazzoutseende – dvs de har tryckta mönster med samma egenskaper som granitkeramiksklinkersen har.

Så vill du vara rätt i tiden så ska du spana in interiörer som flörtar med 1970-talets jetset villor vid Medelhavet. Både materialmässigt och färgmässigt. Till dess kommer det alltid finnas milda färgkombinationer som är sådär “lagom” som vi här i Norden vill ha dem.

Klicka på respektive bild för att se större!

Här kan du spana in de badrum i terrazzo jag visat här på bloggen. Hoppas du blir lite mer nyfiken på terrazzo nu!

Se mer info om alla foton i denna trendspaning på min Pinterest.

Exit mobile version