Tidlös modern stilmix i badrum med vitt 15×15, terrazzo och mässing

badrumsinspiration danskt badrum standardkakel vittx terrazzo massing inbyggt badkar badrumsmobel kommod row house fredericksberg anders barslund architect badrumsdrommar

Häromdagen snubblade jag över två badrum som med sin självklara stilmix kändes väldigt danska. Mycket riktigt fanns dessa i ett hem i Fredrickberg, Danmark. Row House är ritat av danska arkitekten Anders Barslund. Jag gillar verkligen stilmix i badrum där vitt 15×15 kakel får vara i centrum. Samtidigt som golvet i vit terrazzo, blandare i mässing och sandfärgade väggar som ramar in allt på modernt och varmt sätt. Kika nedan för fin inspration hur du kan tänka om du vill skapa ett tidlöst och modernt badrum även utan att ha den stora badrumsbudgeten!

Vitt 15×15 kakel är alltid rätt val

Den klassiska “standardplattan” är kanske inte den roligast men den är också den som längst tålt tidens tand. Efter en rejäl uppsving för några år sen är den inte bara en klassiker utan också plattan du kan mixa med det mesta. Något som verkligen går att styra till att lyfta den stil du önskar. För du kanske minns när den kom tillbaka som självklar del av den industriella stilen? För att nu även tydligt flörta med 1960-tal tillsammans med trä och terrazzo.

Här lyfter det vitt 15×15 kakel istället en retrostil på ljust och modernt sätt, dessutom satt i rak sättning som vi nästan glömt bort för denna platta. Denna platta är en kameleont som är perfekt att lyfta in där den får synas men ändå inte ta för sig. Jag gillar verkligen stilmix i badrum med den vita terrazzo på golvet, blandarna i retrostil samtidigt som badrumsmöblen och lamporna är minimalistiskt moderna. Det funkar perfekt och allt knyts ihop med ljust målade väggarna.

Så ge gärna den vita standardplattan en chans i ditt kommande badrum!

Rätt detaljer lyfter stilen

Minns du FAQ jag skrivit om ytterhörn i badrum? Där går jag ingenom de olika varianterna man kan göra ytterhörn på. I dessa badrum blir det tydligt varför kakellist inte alltid är rätt väg att gå. För visst ser det stilrent och stramt ut när plattorna har glaserad kant mot ytterhörnen. Både kring fönstret mellan även på väggen som skiljer badkaret och duschen.

Andra detaljer jag gillar här är att man valt avlång brunn samt att badkaret byggts in och fått en toppskiva. Detta är detaljer du kanske inte direkt märker vid första anblicken men som ger badrumen en vassare look. T.ex. hade golvet inte kunnat läggas i lika stort i format som det är nu. Plus att själva brunnen hade du fått stå på i duschen. Toppskivan på badkaret är min personliga favorit för det ger vilket badkar som helt ett elegant uttryck. Dessutom föreställ dig detta badkar med toppskiva i sten eller terrazzo!

Olika varma metaller som stilmix i badrum

Vi är vanan vid att tänka “ett badrum, en metall” men det är ju egentligen inte bara tråkigt utan också ytterst begränsande. För genom att skapa en snygg stilmix i badrum på detaljerna får du inte bara in en effekt utan också en känslan av autencitet kan jag tycka. Helt enkelt ger badrummet en känsla att det inretts över tid och inte allt på en gång. Något som är bra förutsättning för att badrummet ska tåla att åldras.

Det är lite av det jag också tycker att danska badrum är bra på, nämligen att mixa stilar så det får en egen stil. Här har man t.ex. valt blandare i med rattar som är i retrostil á la funkis men som lika självklart hade funkat till sekelskifte, trots att lamporna är modernt minimalistiska.

Handdukstorkarna är snarare industriella och inte alls funkis men det gör inget det heller. Tvärtom – patinan på mässingen ger en charm och tillsammans med den råa kopparen på handdukstorkarna blir det en fin kontrast till det strama och släta tycker jag. Olika stilar = din stil?

Nedan ser du översta badrummet sett från hallen och här kan du se resten av detta hus. Stilen är dansk och jag gillar hur det känns som ett levande hem.

Foto av Anders Barslund.

Exit mobile version