Brittiskt badrum med historiens vindslag

badrumsinspiration rosa badrum brittisk stil arabescato massingkran badkar cuisse de nymphe emue foto edward bulmer paint badrumsdrommar

Om du är sugen på gammeldags känsla i badrum så är det brittiskt badrum du ska kika på för inspiration. För att få den där kicken av extra-allt i form av detaljer och materialval – få badrum är så “vanliga rum ” såsom badrum i Storbritannien. På gott och ont – som t.ex. här ett textilgolv.

Så med det sagt tänk på att du måste följa svenska våtrumsregler och då betyder det avkall på vissa saker du ser här. Men snygg inspiration är alltid tillåtet!

Att “återskapa” gammal stil i badrum

Att skapa badrum med historisk anknytning är inte alltid lätt. Dels för det egentligen inte fanns så många badrum förr och de som fanns var, med dagens mått, väldigt enkla eller så är det tvärtom pampigt slottlika värdiga en kunglighet.

Stirra dig inte blind på hur det var exakt i dåtidens badrum, utan nöj dig med din egen tolkning av stilen från slutet på 1800-talet / början på 1900-talet.

Klassiska material för charm i badrum

Just detta badrum lyckas mycket tack vare klassiska material som alla bidrar med sin textur och karaktär. Mörkt trä, klassisk marmor (både flödig och lugn) samt målade väggar. Kaklet är begränsat till enbart duschdelen och då med alldeles eget mönster!

Mitt tips för att skapa äldre charm i badrum (t.ex. förra sekelskiftet) är att kika på material och detaljer från den tiden. Älskar du marmor så välj det, men bearbeta den med äldre formspråk. Detsamma gäller snickerier, kakel och övriga detaljer. Kanske finns det ett kök i hemmet som har kvar den gamla charmen? Inspireras av det och se det som en fingervisning mot vilken väg du ska gå.

Måla väggar i en kulör om du vill lyckas!

Genom att inte rama in badrummet med kakel överallt som vi är vana att badrum “måste” ha, får rummet en annan atmosfär. Väggarna blir direkt charmigare och tillsammans med stuckaturerna sätter de stilen tydligt. För vill du lyckas så är en kulör (utöver gråskala) ett måste – kika i detta badrum för mer tips.

Marmorn blir accent tillsammans med mässingen som får patina med användningen – bägge är också material som bara blir snyggare ju mer du använder dessa!

Till sist – gammeldags stil behöver skavanker…

Glöm tänket att badrum måste se så där krispnytt och skinande perfekt ut, det hjälper inte känslan av autenticitet när du bygger nytt “gammalt” badrum. En marmorskiva med skavanker är inte något dåligt utan tvärtom – det ger en charm.

Så se till att mixa upp badrummet med gamla saker. Det kan vara en gammal kruka eller karaff som här. Häng upp tavlor eller ställ in gamla ljusstakar. Det viktiga är att förena nya föremål utan historia med föremål som har det.

Something Olde, Something New, Something Borrowed, Something Blue, A Sixpence in your Shoe.

Notera att det verkar finns en lönndörr intill duschdelen? Visst blir man nyfiken på vad som gömmer sig bakom? En annan detalj, mindre mystiskt, är den enkla hyllnischen i duschdelen som jag absolut tycker du ska planera in. För helt opraktiskt måste inte “gamla” badrum vara för att lyckas i stil.

Nedan kan du även se hur samma badrum såg ut i en gråblå kulör istället för rosa.

Foto från Edward Bulmer Paint.

Exit mobile version