Några tips när du ska planera ett stort badrum

Detta är egentligen andra gången jag visar detta badrum ritat av Christopher Elliott. Första gången var i samband med ‘Styla med växter i badrum‘ för en tid sen, men då men helt annan känsla. Nu vill jag visa den känslan som arkitekten vill visa här (jämför gärna!) och samtidigt ge konkreta tips när du ska planera ett stort badrum.

Skapa “rum i rum” i ditt stora badrum

Detta är ett elegant och modernt badrum som är perfekt inspiration för dig med större badrum som inte är helt säker hur du ska lösa känslan av tomhet. Visst är det “lyxproblem” i mångas ögon, men ett stort badrum är inte så lätt att få till alla gånger!

Risken som många stora badrum löper är att uppfattas nakna och tomma. Lägg till att detta dessutom är ett rum där man verkligen är avklädd i så blir känslan inte alls lyckad om så blir fallet.

Så ett bra knep är att skapa “rum i rum” för varje funktion likt arkitekten gjort här – tvättställsdelen har fått sidoväggar, förvaringen är bakom dörrar i en annan nisch, badkaret har sitt “rum” mot glasväggen och jag misstänker att wc:n också är i egen privat del som går att stänga om. Mycket möjligt att ena nischen med dörrar är just wc:n.

Genom att sprida ut allt så här slipper man en stor tom yta i mitten och alla “möbler” längst väggarna. Något som för övrigt gäller alla större rum – badrum eller inte.

Något väl värt att inspireras av i ett mindre badrum!

Möjliggör svart glasvägg in till badrum

Denna uppdelning som jag nämner ovan, som för övrigt finns i liknande variant i detta badrum, är också anledningen till att detta badrum kan ha en svart glasvägg. Här har “rummen” redan löst problemet med att de privata delarna och enda som syns är det som tål att synas – tvättställsdelen och badkarsdelen.

Senaste tiden har vi ju sett svart glasvägg i massor av olika varianter, men inte så mycket in till badrum. Här har du en perfekt inspiration på hur det skulle funka!


Ett knep som dessvärre flera hotell missat och låtit HELA badrummet synas bakom glasvägg. Fel – ingen vill varken se eller sitta på en wc som syns genom en glasvägg in mot resten av hotellrummet. För att inte tala om hur det på effektivt sätt dödar den romantiska weekenden på tu man hand.

Se badrum som en del av hemmet

Jag gillar verkligen hur badrummet knyts ihop här med sovrummet på modernt och elegant sätt med hjälp av en svart glasvägg. Glasväggen och stora fönsterpartier bidrar tillsammans till en snygg helhet där badrummet blir en del av sovrummet. Det om något är lyx utan att för den skull äventyra våtrumskraven på något sätt!

Så nu till den svåra frågan;

Gardinen som stänger ut insynen till badrummet, ska den hänga i badrummet eller likt här i sovrummet?

Det är fråga om tycke och smak! Men oftast är det en gardin och då hamnar den i sovrummet. Har du svårt att bestämma dig så kör både och.

Nedan ser du delar av våningen och här kan du se resten!

Foto av Jack Lovel för Christopher Elliott Design via Inlite och Home Adore.

Exit mobile version