Håller mosaik som tidlöst format?

Då och då får jag frågor om “Vad håller i badrummet bäst stilmässigt?” och just mosaik brukar då dyka upp som exempel på att “Det är väl ute nu?”. Njae, riktigt så svart eller vitt är det inte. Allt handlar så klart om hur du jobbar med mosaik i ditt badrum och vilken mosaik du väljer att plocka in – för ett material såsom sten, kakel och klinker kan egentligen inte vara ute utan det handlar mer om hur rådande trenden att mixa dessa ser ut.

Jag tycker om att hålla koll på trender, men jag tycker inte om att följa dem. 

Däremot går saker i vågor och trender brukar vara piken på dessa – så generellt kan du tänka att när något blivit en trend, så är vågen snart på väg ner igen. För snart kommer nästa våg!

Vad är mosaik?

Mosaik används som ett samlingsnamn för små plattor, jag brukar räkna allt under 10x10cm som mosaik. Det kan vara klassiska kvadratiska formatet, men kan lika gärna vara avlångt, hexagon, knapp och allt däremellan. T.ex. är ju “riktig” terrazzo en mosaik som lades bit för bit ursprungligen.

Mosaik är med andra order inte heller kopplat till ett material utan kan vara natursten, glas eller vanlig keramik.

Första mosaiken går t.ex. att spåra tillbaka till Mesopotamien (rike i Väst-Asien 3000år f.Kr.) så redan det är en bra indikation på att mosaik inte är något som kan klassas som “inne” eller “ute” tycker jag.

Mosaik igår vs. idag

Självklart förstår jag varifrån frågan om mosaik kommer och den är så klart berättigad efter den våg av mosaik som var kring början på 2000-talet. Då var det mycket färg, mixer och sen övergick det till pelarbårder lite här och där.

Det blev för “kul” och det gjorde att mosaiken blev uttjatad för många. Helt förståeligt!

Modernt badrum med mosaik

Så hur kan du jobba med mosaik idag? Vill du få in mosaik i ett modernt badrum så kika ovan för inspiration. Knepet nu är att låta mosaiken enbart synas med formatet och i färg så den flyter på med resten av väggarna/golvet. En bra och stilrent sätt som gör att mosaiken får den plats den förtjänar.

Borta är duttande med lite här och där – gillar du mosaik så låt den vara enhetlig med resten av materialen helt enkelt.

Foto från badrum 1 / 2 / 3 / 4 


Gammeldags badrum med mosaik

För badrum i klassisk gammeldags stil passar så klart carraramarmorn fint. Här kan du köra på mest populära varianten i hexagon, men det finns massvis med olika mönster att välja på egentligen. Sen passar de oglaserade mosaiksorterna väldigt bra till marmor på väggarna också!

Foto från badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5

Se nedan på de vanligaste mosaikerna i marmor som finns; fiskben, arabesque, korgfläta – sen finns mer avancerade varianter som t.ex. blommor m.m.


Retrokänsla med mosaik

Eftersom mosaik funnits så länge så har varje tidsepok sin tolkning av den. Just därför är mosaik alltid ett bra knep för att skapa en viss tidsepok – se nedan hur de olika badrummen flörtar med 1940-tal, 1960-tal, 1970-tal och inte minst en subtil 2000-tal.

För en mer ruff känsla så är mosaik även snyggt i industriella badrum som detta svarta.

Foto från badrum 1 / 2/ 3 / 4 / 3 / 5 

Till sist – hur underbart är inte ett badrum med rosa mosaik på väggarna och en underbar terrazzo på golvet?

Badrummet nedan finns på Villa Borsani utanför Milano och var för sin tid, 1940-talet, supermodernt med golvvärme. Ett hus jag definivt kommer återkomma till för att visa badrummen!


Och sen har vi även knappmosaik – en riktig vattendelare, men det tar jag en annan gång…
.
Exit mobile version