Ruffigt och underbart i badrummet

Badrumsinspirarion - Industriellt badrum med betong, svart mosaik och kranar i mässing.

Innan arkitekten Marika Järv fick pressa de kreativa gränserna, var huset en tidstypisk 1960-tals villa i norra Bondi, Australien med massor av väggar och vrån. Husets flertal innerväggar togs ner och en mycket modern öppen planlösning blev till.

Kunden var en modedesigner som regelbundet testat gränserna i sitt egna arbete, hade eklektisk smak, var allmänt berest, samt ivrig surfare, så det var viktigt att hemmet skulle förmedla en avslappnad beach-side-kvalité, men ändå hade internationell dragningskraft.

Känslan i badrummet är rå och ruff men ändå med exklusivitet i detaljerna som gör hela kombinationen unik och otroligt spännande. Polerad betong på väggarna och mestadels på golvet, förutom den svarta glansig mosaik i en av duscharna.

Genom att bryta av med blankt mot det matta, som här med mosaiken mot den matta betongytan, ger en fin kontrast. Likaså att använda sig av antikmässing på dusch- och blandararmaturerna mot allt grått och svart i detta badrum.

Det är absolut inte fel att blanda kalla och varma detaljer som många tror, knepet är bara att när du blandar, att du gör det med tydligt.

Gör kontrasterna till tydliga och med stor skillnad så att effekten blir tydlig. Här ska du inte vara försiktig utan det är då det blir lite udda och harmonin bara rubbas utan att ett “Wow!” blir till.

Vi har i tidigare inlägg hyllat mörkt målade tak. Ofta missar man taket som en yta för effekt för man är fokuserad för mycket på väggarna, men även taket kan ge det där extra. Ett mörkt tak kan både dämpa höjden, men också rama in väggarna på vackert sätt utan att bryta med vit yta som det vanligaste är. För visst är det snyggt med mörkt tak i detta badrum?

Foto av Jesus Del Toro Garcia via Marika Järv.

Exit mobile version