Trendspaning – Très chic i badrum

Badrumsinspiration - Trendspaning för badrum - Tres chic stil i benvitt, beige och sand till travertine, marmor och rotting.

Senaste trenden som börjar komma allt starkare nu inom inredning är en internationell, elegant och chic stil som plockar upp olika beige nyanser – från benvitt till kaffe. Jag kallar stilen här för Trés chic då den har tydliga influenser till Parisienne tycker jag – den där avslappnat nonchalanta stil bland kvinnor i Paris som vid första anblicken ser casual enkel ut, men är allt annat än “ihopslängd”.

Här är min trendspaning och moodboard för Trés chic samt hur du ska tänka om du vill få in stilen i ditt badrum!


Vilken tolkning av Trés chic stilen?

Trés chic stilen är förvisso internationell, men det betyder inte att det ser likadan ut överallt. Den är t.ex. mer konstbetonad och eklektisk i Sydeuropa, mer lyxbetonad i metropolerna New York, Moskva och Singapore, och slutligen mer nordiskt nedtonad här i Sverige.

Så vilken variant föredrar du? Här är lite grunder att inspireras av.

Midcentury design i fokus för Trés chic

Très chic kretsar framför allt kring Midcentrury design som nu fått en helt annan status än tidigare. Kort sagt ser vi nu 1940-, 1950- till 1960-talets designklassiker i ny modern styling!

För denna stil ska du tänka klassisk dansk design i mörkt trä möter sofistikerade ljusa möbler av italienskt snitt från samma era. Lägg till “klumpig” keramik för cool effekt och kontrast till det strama. Slutligen plocka in nutiden in i form av modernt strama detaljer i sten och avsluta med snygg grafisk konst.

Bild 1 / 2 / 3

Organiska former och naturliga material

Tydligast i denna Trés chic stil är organiska formerna på de lyxiga stoppade möblerna (t.ex. “banan” som form på alla soffor etc). Detsamma gäller även soffborden och övriga avställningsytorna som ofta har mjuka böljande former.

Det som gör stilen, är framför allt att de naturliga materialen (mörkt trä, sten, keramik och rotting) tål att åldras. För det är kärnan i Trés chic – inredningsdetaljer med patina som visar att tidlös och exklusiv kvalité bara blir snyggare med åren!

Bild 1 / 2 / 3 / 4


Tre sätt att få till Trés chic stilen i badrum

Precis som med alla stilar, skapas denna sobra stil främst med detaljerna. Här är det verkligen fingertoppskänsla som gäller, så våga vara konsekvent och ta detaljerna ett steg längre.

Klicka för att se badrum i helhet!

1 – Välj effektfulla material i mjuk färgskala

Här är den ljusa färgpaletten som gör stilen elegant och snygg, så se till att välja en grund som gärna kretsar kring benvitt, beige och kaffe. Vill du komma bort från det “gula” i dessa kulörer så dra de ett snäpp mot det grå – exakt så som tolkningen av Trés chic stilen syns här i Norden där vi älskar vår grå färgskala!

Oavsett om du är beredd på att plocka in sandsten i ditt badrum eller inte, så ska du tänka ton-i-ton när du väljer kulörer. För det ger stilen den där eleganta känslan av sober lyx.

Här är sten som passar stilen:

Stensorter som passar stilen är Travertine, marmorn Frappuccino och Calacatta (alt. Statuario om du vill ha skarpare marmorering).


2 – Ge badrummet ett modernt formspråk

När det gäller formspråket av Trés chic i badrum så satsa på stramt och modernt. Skala ner krusiduller och låt materialet ta för sig. För maximal effekt väljer du samma sten på väggar och golv samt betonar alla linjer likt i badrummen nedan.

Känns det lite för mycket? Välj då istället målade badrumsväggar och välj sten på golvet. Följ upp med tvättställ i sten eller enbart som bänkskiva över badrumsmöbel. Kom ihåg bara att låta stenen vara i blickfånget och de övriga materialvalen underordnade!

Bild 1 / 2 / 3 / 4 /


3 – Plocka in designdetaljer i sten, trä, keramik och rotting

Till sist kommer de viktigaste, nämligen Trés chic detaljerna du kan plocka in i badrummet. Här ska du främst tänka på textur och värme för de kommer göra lyxkänslan!

Trés chic stilen skapas bäst av att skala ner antalet saker och istället skala upp effekten på de saker du plockar in.


Hoppas du blivit inspirerad av Trés chic stilen för ditt badrum!

För mer inspiration, samt bildkällor till moodboard, kika här.


Exit mobile version