Hotellbadrum á la Casa Cook

badrumsinspiration hotellbadrum tadelakt marmor tvattstall svart blandare lyxcharter casa cook chania foto georg roske badrumsdrommar

För några år sen var det mycket grafiskt som gällde inom badrum med mörka golv och vita väggar. Sen dämpades kontrasterna något och golven blev grå till vita väggar. I samma veva blev det även allt mer populärt att prata om “hotellbadrum” som stil där badrum hade samma platta på golv och väggar med en avskalad känsla. Den s.k. hotellkänslan är kanske inte för alla utan vissa föredrar att har mer personlig touch i sitt badrum. Då är det passande att hotell i allt större grad går mot mer personlig stil där badrummen följer efter. Så här tänkte jag visa badrum på Casa Cook som just nu perfekt summerar den rådande badrumstrenden – både i färgskala och materialkänsla!

Vad innebär stilen “hotellbadrum” egentligen?

Hotellbadrum summererar kanske bäst drömmen att få “checka ut” från vardagen en stund och koppla av i sitt egna lilla spa. Fokus är just på lugn, avkoppling och en stunds egentid. Ett harmoniskt och ordnat rum att börja och sluta dagen i. Lägg gärna till drömmen att det är någon annan som städar badrummet (eller iaf att det måste vara lättstädat).

Själva “hotellstilen” innebär ofta större plattor, där det många gånger är samma platta på väggar och golv, med en stenkaraktär av något slag. Det är en stram look där proportionerna gärna får vara väl tilltagna och ytorna är avskalat minimalistiska.

Skillnaden mot just hotell, där faktiskt ingen bor permanent, är att denna stil sätter höga krav på genomtänkt förvaring (iaf om du ska lyckas trolla bort vardagens alla nödvändiga prylar). Något som i de flesta fall det finns bra utrymme för då många numera bygger badrum som är 25kvm eller större som Master badrum. Baksidan med de större badrummen á la hotell är att lyckas skapa en ombonad känsla trots de stora ytorna. För hur bygger man ett luftigt, stilrent avskalat badrum utan att det upplevs för ödsligt eller naket?

Gråskala som gemensam nämnare för valda material

Grått är en färg som vi ständigt ser återkomma inom badrum på olika sätt. Skillnaden mot tidigare är just suget att få in värme i badrummet också, för numera innebär grått allt annat än kalt och tråkigt. Något som badrummen på Casa Cook tydligt visar är hur man kan inreda lugnt och stilrent genom att välja material som alla tolkar gråskalan på sitt sätt. Här är det materiales karaktär som avgör vilken nyans av grått det blir – vilket inte bara ger en levande känsla, utan också är mer förlåtande i mötet med nästa material.

Här är väggarna i badrummen klädda med tadelakt som ger en varm och ombonad känsla med sin textur. De platsbyggda tvättställen är i grå marmor och ger ett stramt intryck till de något ruffiga väggarna. På golvet ligger en stor terrazzoplatta (80x80cm alt. 90x90cm), som även fortsätter ut i rummet, som ger ett modernt intryck med sina spräckliga gråtoner som ger effekt men utan att konkurrera med tvättställets marmor. Det är tydligt hur varje material har sin roll vilket i sin tur gör rangordningen enklare att balansera.

Så vill du få till samma känslan i ditt kommande badrum så tänk bortom NCS-koder och gå på vilken textur du vill ha på de olika delarna istället. Då kommer du också hitta fram till de mer speciella stensorterna, plattorna och detaljerna m.m. Finns tar detta mer tid men kommer absolut vara värt det!

Mixa hårda material med värme från trä i badrum

Precis på samma sätt som de olika grå materialen ger badrummen på Casa Cook en lugn men ändå effektfull känsla i grunden, så är det trä, rotting och bast som lyfter känslan. Det mörka trät återkommer både på spegelram, avhängningsyta, öppna hyllplan och spaljéväggar (absolut populäraste sättet att jobbar med träväggar just nu!). Förvaringen samlas i korgar på de öppna hyllorna och i rummet är garderoberna klädda med rotting – helt enkelt samma tänk som i detta inlägg jag skrev som för badrum i nyproduktion.

Till detta kommer svart in som modern konstrast på blandarna, eluttag och de fristående sminkspeglarna på tvättstället. Perfekt och operfekt mixas fram till att förena nytt och gammalt.

Så receptet är grått, svart och mörkt trä i kombination med “operfekta” textilier om du vill skapa ett badrum som ligger helt rätt i tiden just nu!

Psst! Notera även att taken här inte är vita utan samma grå yta som väggarna – vill du inte köra samma så gå ner någon nyans så du får mild övergång men inte fullt så mörkt.

Badrum en suite á la hotell

En annan tydlig trend som hotellen bidragit med är att man i större grad igen bygger badrum en suite (d.v.s. ett privat badrum i anslutning till Master sovrum). Det är badrum som ofta barnen är bannlysta från och som kan hållas mer i samma stil som sovrummet intill. Vilket precis det som blir extra tydligt i dessa badrum där materialen återkommer både i rummet och inte minst utanför.

Vill du se mer av hela inredningen så kika här och här!

Foto av Georg Roske för Casa Cook.

Exit mobile version