Svensk tolkning av engelsk badrumsstil

badrumsinspiration klassiskt badrum calacatta halvkaklat badkar med sockel fiskbensmonster marmor ostermalm villastaden foto perjansson

När jag letar badrumsinspiration för att skriva om här på Badrumsdrömmar så letar jag högt, lågt och däremellan kan man säga. Fokus är alltid att kunna lyfta detaljer eller ett tänk som jag tycker är värt att inspireras av. Det ska finnas det där extra som förhoppningsvis ska få dig som läsare att tänka steget längre, se en möjlighet i ditt badrumsprojekt som du kanske inte sett tidigare. Helt enkelt ska Badrumsdrömmar kunna visa dig glädjen och möjligheterna i badrummet – som här när jag vill visa hur en svensk tolkning av engelsk badrumsstil kan se ut.

Nu senast hittade jag detta fantastiska hem i Villastaden, här i Stockholm, som verkligen lyckats kombinera både enhetlig stil, underbara materialval och framför allt lyckas med konststycket att balansera klassisk elegans med modern stil. Med andra ord har detta hem badrum utöver det vanliga fulla av detaljer som du kan inspireras av även med litet badrum!

Att få till engelsk badrumsstil i svenskt badrum

I detta hem finns det tre olika badrum som alla följer samma röda tråd men ändå har sin egna karaktär och funktion. Du kan se planlösningen av respektive badrum i planlösningarna nedan.

Nu har jag full förståelse att du kanske känner att dessa badrum är så långt ifrån verklighetens badrum som du har i ditt hem, men jag tror verkligen på att man måste få se något som pushar en till att tänka längre. Särskilt om du vill få till ett klassiskt badrum som flörtar med engelsk stil.

Mixa mörka kulörer med ljusa material

Det första badrummet angränsar till ett mörkt petroleummålat dressing room med platsbyggda snickerier och en mässingsbeklädd byrå. Dettaa dramatiskt mörka rum övergår sen till ljus sminkdel med tvättställ och spegelvägg. Kontasterna i material och kulör är påtagliga, men inte så de tappar den klassiska känslan. Just det som engelsk badrumsstil ofta är bra på är att våga jobba med mörka kulörer så sten, metall och detaljer får en tydlig kontrast.

När första intrycket har lagt sig så ser man att den flödiga marmorstenen, calacatta alt. arabescato, snarare tonar ner än stökar till intrycket. Golvet är lagt med längre fiskbensmönster och väggarna med hela skivor. Något som du med litet badrum absolut kan efterlikna men då med ett kortare format på fiskbensmönstret för bättre fall.

Till sist är den patinerade mässingen både lyxig och ruffig på samma gång.

Placera tvättstället vid fönster för lyxigt känsla

På samma våning som badrummet ovan finns ett större badrum med fokus på bad- och duschdel. Här är mässingen utbytt mot nickel (en varmare “variant” av krom man säga) och vips blir känslan lite kallare och mer nedtonad.

Sen finns det här flera saker som verkligen lyfter känslan såsom tvättställets placering mot fönstret. Det är alltid en placering som känns lyxig och inte minst för den ger dig ett naturligt dagsljus och utsikt som bidrar till en bra morgonstund. De flesta tänker inte på denna placering för man fastnar i att det inte direkt automatiskt finns en plats för spegeln. Då är detta badrum perfekt tips för det. Ett annat sätt är att ställa en spegel på bänken helt enkelt om du har plats eller sätta spegeln likt en “dörr” på väggen i vinkel (här sitter det inbyggda spegelskåp där).

Till sist – kör pendellampor istället för vägglampor som pricken över i:et.

Rama in de olika delarna i badrummet

Det jag gillar lite extra i detta badrum är hur man valt att behandla det likt ett “vanligt” rum och istället ramat in de olika stationerna såsom tvättstället, duschen och badkaret. Det är inte bara elegant, notera spegellisterna på väggarna kring badkaret, det är också ett väldigt effektfullt sätt att ge badrummet en charm. Som bonus innebär detta mer målade ytor (billigare) och mindre stenbeklädda ytor (dyrare).

Sen är själva duschdelen inramning i sten något som verkligen ramar in på snyggt sätt. Har du inte en dusch likt denna så kan det absolut vara värt att byta ut dörrfodret till just sten. Inte heller det innebär mycket material men ger mycket känsla!

Klassiskt med industriell flört

Det tredje och sista badrummet i denna våning finns i anslutning till sovrummet på ovanvåningen. Här möter det klassiska en mer industriell touch – blandarna i mässing och nickel är utbytta mot svart. Glasväggen in till ångbastun är med smidade svarta ramar och taket är klätt med matt svart 5x5cm mosaik.

För även om varje badrum har sin tolkning så knyter stenens formspråk ihop alla delar på snyggt sätt. Kanske något att tänka om du har flera badrum som du vill ska hänga ihop men ändå få sin egen prägel. Det går utmärkt så länge grunden är samma så kan detaljerna med fördel skilja sig utan problem.

Nedan kan du ser vardagsrummet och del av köket och här kan du se resten av våningen som är minst lika inspirerande i varje rum!

Foto av Per Jansson Fastighetsförmedling.

Exit mobile version