Chevron och annan mönstersättning att skapa med plattor i badrum

Badrumsinspiration - Mönstersättning med plattor i badrum. Klassiska mönster och tips på hur du ska tänka!

Nu har mönstersättning av plattor fått en nytändning, som du kanske märkt av badrummen jag visat här, efter 1990-talets overload av smått galna mix i badrum. Idag kör vi mer klassiska varianter i framförallt tidlösa material såsom vitt kakel och marmor. Först började plattor i halvförband dyka upp allt mer i samband med vita 15x15cm kakel blev mer än bara “standardkakel”. Sen smög sig fiskbenssättningen in på golvet för att sen även dyka upp på väggarna för de mer vågade. Sakta men säkert börjar även andra mönstersättningar dyka upp i svenska badrum.

Här har jag samlat några klassiska mönstersättningar som du kan inspireras av såväl till vita plattor som till marmor och mer moderna terrazzo m.m. Rätt mönstersättning kan lyfta både stilen och känslan i din badrumsdröm!

Klicka för att se bilderna större.


6 olika mönstersättning för plattor i badrum

 

1 – Rak sättning

Denna mönstersättning behöver knappast en närmare presentation. Den är vanligaste varianten, men det betyder inte att du inte kan variera den. Nu börjar vi t.ex. allt oftare se stående avlånga plattor på väggarna istället för liggande som annars är vanligast.

Så varför inte ställa den avlånga vita plattan och låta den möta en bröstning av marmor eller terrazzo som i gröna badrummet nedan? Eller för den delen ställa nedersta delen och sen övergå till liggande? Vill du hålla det lugnare men ändå markerat så kika här i mix med tadelakt. Varianterna är med andra ord många även vid rak sättning.

Badrum 1 / 2 / 34 


2 – Halvförband

Att förskjuta plattorna ger ett liv – ju mer du förskjuter och mixar format desto mer liv får du. Klassiska varianten är halvförband (även kallad “tegelsättning”) och sätts helt enkelt med 1/2 plattas förskjutning.

Detta är numera en populär sättning av klassiska vita 15×15 kakelplattan. Du får lite liv, men ändå harmoniskt intryck. Vill du gå steget längre kan du sätta förskjutning i höjdled istället.

Psst! Tänk på att halvförband inte alltid lämpar sig till större plattor då de naturligt har en lätt böjning (som är godkänd) och kan i vissa fall resultera i mindre snygg “tandning”. Då kan 1/3 förskjutning vara bra alternativ.

Badrum 1 / 2 / 3 / 4


3 – Diagonal sättning

Om det är något som 1990-talets lekfulla sättningar gjort så är det att ge skepsism till diagonal sättning får lång tid. Fullt förståeligt då jag tillhör skara som älskar diagonalsättning på golv men inte lika övertygad om samma sättning för vägg. Helt enkelt för att på golv så är diagonalsättning ett bra knep att skapa liv och vidga bredden på rummet utan att för den skull kännas “för mycket” liv.

Men tycke och smak förändras så snart är även diagonal sättning på vägg tillbaka!

Badrum 1 / 2 / 3


4 – Fiskbensmönster

Parallellt med carra- och mässingstrenden har fiskbensmönster blivit regelbokens viktigaste mönster. Med rätta då det är en ståtlig och klassisk sättning som blir tacksam att omvandla till plattor och ger effekt utan att kännas daterad. Vill du gå steget längre så sätter du även mönstret på väggarna.

Osäker på om det blir för mycket liv? Glöm inte tänka in fogens betydelse i hur det kommer uppfattas. Här kan du läsa mer om hur du väljer fogfärg.

Badrum 1 / 2 / 3 / 4


5 – Chevron mönster

Man kan säga chevron är fiskbensmönster 2.0 när det gäller trendmässigt, men chevron är ett mycket gammalt mönster som bl.a. finns på Versailles. Så trend är väl inte rätt ord egentligen även fast det nu börjar synas mer och mer igen. Skillnaden mellan chevron och fiskbensmönster är att chevron möts i “vinkelräta spetsar” istället för raka hörn.

Chevron har länge varit tydligt förknippad med marmormosaik som det rosa badrummet nedan och klassiska parkettgolv som i denna våning. Nu börjar även flera leverantörer plocka in mönstret i vitt kakel för dig som är sugen att skapa vita väggar men trött på fiskbensmönstret!

Badrum 1 / 2 / 3 / 4


5 – Parkettrutor á kakel

Efter standard 15x15cm kakel så är den avlånga varianten 10x20cm alt. 7,5x15cm den vi är mest vana att se i badrum. Denna avlånga favorit passar perfekt att skapa olika sättningsmönster med (fiskbenssättningen har du redan sett ovan), men denna enkla ruta är en underskattad sättning – två stående och två liggande.

Du kan variera denna i all oändlighet och jobba med flera på bredd/längd. Allt beroende på hur mycket liv du önskar få till och hur smala format du väljer att jobba med.

Badrum 1 / 2 / 3


6 – Holländskt mönster

Denna mönstersättning är mest förknippad med parkettgolven från 1940-1950 talet och finns i de flesta hem från den tiden. Holländskt mönster som det heter, kan ses som en förenklad variant av korgmönstret och passar perfekt för dig som vill få till ett mönster med enkla format som i dessa badrumsgolv nedan.

Du kan skapa mönstersättningen enklast med format som är 1/1 och 1/2 (t.ex. 10x20cm och 10x10cm) – perfekt för fall och lagom stort för bra effekt. Men även 10x30cm funkar om än sämre för fallet.

Badrum 1 / 2 


Till sist…

Det finns lite saker att hålla koll på om du väljer att blanda olika plattor i mönstersättning, så se till att informera personalen i butik att du vill ha de tilltänkta plattorna i mönster. Jag kommer återkomma längre fram med en guide om kakel och klinker som just tar upp tips & råd för plattor.

Hoppas du blivit inspirerad av välja mönstersättning i ditt nya badrum!
.
Exit mobile version