Svart badrumstak skapar dramatisk effekt

badrumsinspiration vitt badrum vitt x halvforband kakel svart badrumstak dusch bastu stort handfat bageriet oscar properties badrumsdrommar

Badrum i nyproduktion är inte sällan förknippade av “tråkigt” och “opersonligt”, men alla nybyggda badrum är inte det. Egentligen krävs det inte så mycket för att lyfta badrummet från ok till wow (t.ex. kan det räcka med svart badrumstak). Allt handlar bara om vilken målgrupp som projektet riktar sig mot.

Jag tycker så klart det är roligare med mer nischade bostadsprojekt än något som ska passa alla, och därför inte sällan passar ingen. Här är badrummen från bostadsprojektet Bageriet på Kvarnholmen, strax utanför tullarna i Stockholm, som lyckas mixa fram något extra av enkla material.

Svarta blickfång, vita plattor och detaljer i krom

I detta projekt är badrummen inredda enkelt men ändå något extra som får känslan av mjuk industriell flört. Här är det svarta blickfång (svart badrumstak, svarta fönsterkarmar och svart element), till det är plattorna på väggarna satta i stående sättning på plattorna och blandare i krom. Rätt basic men sättet det är sammansatt gör stor skillnad för intrycket – mycket för att detaljerna blir här något oväntade om än ordinära.

Vitt eller svart badrumstak?

Ett tips jag gett flera gånger är att förändra genom att måla snickerier och andra målbara ytor i badrum. Målat tak ger garanterat en effekt när du stiger in i badrummet. Att måla badrumtak är både enkelt och möjligt att göra i de flesta fall – plus att du alltid kan måla tillbaka det när/om du tröttnar på nuvarande kulör.

Skillnaden mellan vitt och svart badrumstak är främst i höjduppfattningen. Ett mörkt tak “åker ner” och “omfamnar” mer känslan i badrum.

För genom att måla taket och övre väggdelen svart, skapas en ombonad känsla då taket och väggen flyter ihop. I badrum är hög takhöjd inte bara av godo, utan kan också ge känslan av tomt och kalt – då kan svart badrumstak vara knepet att skapa mer mysig känsla. Vill du ha mildare konstrast så kika på detta badrum med grått badrumstak.

För att öka rymdkänslan i badrum med svart tak är det viktigt att du tänker igenom belysningen och då främst vid spegeln. Sätt frontljus och öka spegeln i mått så mycket som möjligt. Här är det en riktigt stor spegel med kromad ram och vägglampor som löser det.

Följ upp svart badrumstak med trä

För som jag nämnde ovan så är det i dessa badrum rätt enkel materialpalett men balansen är genomtänkt så känslan är något extra. Här är det små badrumsmöbler i trä och så klart även bastudelen i de fall som den finns.

Nedan ser du resten av rummet i detta byggprojekt. Även här är det så klart svarta fönsterkarmar och svarta element. Se fler bilder här.

Foto från Oscar Properties.

Exit mobile version