Styla med växter för levande känsla

Gröna växter är bra för själen och passar utmärkt i ditt badrum, vilken stil och storlek det än har. Växter är inte bara en snygg inredningsdetalj att vila ögonen på, de fungerar även lugnande. Nu har alla växter fått flytta in i badrummet och inte bara orkidéer som var vanliga förr. Så se till att plocka in växter i ditt badrum, vare sig det är stort eller litet!

Klicka på respektive bild för att se mer av badrummet.


9 enkla tips för styling med växter i badrum

Här är mina enkla tips på hur du kan plocka in växter utifrån din ambitionsnivå och ditt badrums förutsättningar. Du kan blanda högt och lågt eller bara klippa ner sista blommorna ur fredagsbuketten och ställa i ett litet glas. Det behöver inte vara svårare än så.

En regel som är värd att tänka på vid växter är ju mer avskalat och minimalistiskt badrum du har desto mer galen kan du gå med växterna.

 

1. Låt grönskan välla fram

Klätterväxter som tillåts växa fritt ger mjuka former som bryter av mot alla raka linjer i badrummet. Det är en effekt som är värd att inspireras av. Många klätterväxter är dessutom inte så förtjusta i sol och trivs bättre i mörkare miljöer.

Se hela badrummet här.

Det finns inget tacksammare än att ställa en klätterväxt i hyllnischen vid badkaret som nedan.

Se hela badrummet här.


2. Sticklingar

Tillhör du skaran som älskar sticklingar? Tveka inte att låta dem flytta in i badrummet! Sätt små som stora skott i vatten, så får du inte bara grönskade detaljer i badrummet – utan växterna kommer även att älska värmen. Se till att komplettera med belysning så att växterna får det ljus de behöver.

Se hela badrummet här.

Har du spottar så dimma ner dem lite så att de kan vara tända längre. Har du hängande lampor så byt ut ljuskällan till ljus som påminner om dagsljus. Som bonus får du själv mer “dagsljus” att vakna till i badrummet!


3. Asymmetri och spretigt för effekt

Många badrum strama i sin stil. Då kan en spretig växt vara lösningen – något som “stör” och skapar en effekt som bryter lite.

Se hela badrummet här.

Satsa gärna på en enstaka växt i modell större. Har du mycket plats kan en snygg kruka på golvet vara perfekt, annars är mindre blomma på blompelare eller sideboard ett bra knep!

Se hela badrummet här.

Eller varför inte mixa lite allt på en gång som i badrummet nedan? Perfekt i badrum som flörtar med den industriella stilen.

Se hela badrummet här.

Eller så kan du maxa och plocka in en rejäl växt som ger badrummets vägg ett “mönster” som i badrummet nedan – jämför med de mindre blomstervaserna i samma badrum lite längre ner!

Se hela badrummet här.


4. Symmetri för harmoni och stramhet

Om du vill ha växter i badrummet men samtidigt behålla stilen stram, så ska du satsa på symmetri. Välj två eller flera stycken av samma växt, som blir accenter i badrummet.

För mer effekt välj större gärna får ta för sig och känns ståtliga. Grönskan betonar höjden i badrummet och gör att man lyfter blicken.


5. Vad växer utanför?

Du behöver inte alltid gå så långt för att hitta växter att plocka in i badrummet. Det kan räcka att hämta in en gren från trädet utanför – med lite tur kan värmen och fukten i badrummet få även den kalaste gren att plötsligt blomma ut.

Se hela badrummet här.

Eller om du har lyxen att låta växterna ute synas inne som nedan!

Se hela badrummet här.


6. En elegant blomma

När fredagsbuketten allt mer vissnat ihop, så skär ned återstående blommorna och ställ in dem i badrummet. Ett enkelt knep som ger din bukett lite extra livslängd.

Se hela badrummet här.

Och när vi nu ändå pratar om fredagsbuketten så tycker jag man ska placera den i badrummet – för hur underbart är det inte att inleda sin morgonstund med doften av vackra blommor?

Se hela badrummet här.

Vill du få dubbel effekt så se till att ställa din lilla blomma framför en spegel likt i detta blommiga badrum hemma hos Kate Moss nedan!

Se hela badrummet här.


7. Accentfärg som detalj

Det är inte alltid man är så förtjust i orangea handdukar eller turkosa tandborstmuggar. Men färgaccenter ger liv till badrummet, och då kan snygga blommor vara lösningen.

Så om du inte gillar färgglada handdukar, kanske du istället kan uppskatta en färgglad blomma?

Se hela badrummet här.

Tips är att spana in trenden med “ogräs” som snittblommor.

Eller snarare växter som haft oförtjänt dåligt rykte men som i själva verket bara är vackra och annorlunda. Dessa otippade växter kan bli den där extra detaljen som lyfter hela ditt badrum.


8. Plocka in växterna för vintervila

När balkongsäsongen är över kan du plocka in dina älskade pelargoner och övriga blommor till badrummet istället.

Se hela badrummet här.

Kanske har du flera småkrukor som känns lite tråkiga och ledsna, ställ in de i badrummet ett tag så kanske du uppskattar de på nytt!

Se hela badrummet här.


9. En blyg liten växt för den försiktige


Ibland vill man börja försiktigt och då passar en liten växt fint. Välj växter som är tåliga, strama och “mindre gröna” i sitt utseende – t.ex. som på bilden, en fin grågrön växt. Vill du liva upp lite extra så sätt den i en lite ruffig kruka. Snyggt och enkelt!

Se hela badrummet här.

Ett annat alternativ är att plocka in växter som ger fräsch doft likt en kruka lavendel eller om du vill hålla det mindre doftigt att satsa på t.ex. ljung som nedan.

Se hela badrummet här.

 

Hoppas du fått lite inspiration till att plocka in växter i ditt badrum!

Översta fotot av Grace Petrou för Design stuff – övriga från olika badrum här på bloggen (länk under respektive bild).

Exit mobile version