Klassiskt badrum med shakerstil i grått på Mariatorget

badrumsinspiration klassiskt badrum halvkaklat vittx kakellist carrara shaker stil hyllnisch rund spegel badrumsfonster mariatorget foto johan spinell badrumsdrommar

För inte så länge sen såldes en lägenhet här på Södermalm i Stockholm som har badrum med “alla rätt” för dig som gillar klassiskt avskalad känsla med inslag av shakerstil. Badrummet går i gråtoner med tidlösa material såsom vitt 15x15cm kakel, carrara och accent i trä. Med andra ord den stil som klarar av att vara både trendig och klassisk på samma gång!

Spana in badrummet nedan och döm själv – kommer detta hålla i 5/10/15 eller säg 30 år som är ett badrums egentliga livtid? Jag tror det sånär som kanske lite detaljjusteringar genom åren.

Platsbyggd kommod i Shakerstil som blickfång

Jag har åtskilliga gånger nämnt hur du kan skapa ett tydligt blickfång i ditt badrum med genomtänkt badrumsmöbel. Något som är extra tydligt i detta avlånga badrum där den platsbyggda kommoden i Shakerstil både döljer tvättmaskin och ger badrummet en lyxig känsla. Tillsammans med bänkskivan i carrara och runda spegeln blir stilen komplett!

Om du kikar längre ner så kommer du se att köket har samma stil och färg på skåpen som det är här i badrummet. Tillsammans skapar dessa tongivande platsbyggda möbler en enhetlig stil i detta hem.

Välj dina strider i badrumsbudgeten

Ett annat återkommande tips jag brukar ge är att satsa på golvet i badrummet. Snåla inte in på denna post i badrumsbudgeten för det kommer du sällan vinna på i längden. Väggarna däremot kan du gott tona ner eller skapa i enklare material så länge golvet och badrumsmöblen är “Wow!”.

Tänk på golvet i badrum som skorna i en outfit – billiga skor drar ner även den dyraste klädseln. Men tvärtom kan du komma undan med nästan vilken trasa som helst.

Så vill du ha det klassiskt och enkelt är vit 15x15cm kakel alltid ett säkert kort. Både snyggt och tidlöst kommer det stå pall genom åren. Här är det kompletterat med en varm ljusgrå ton på väggarna (och taket) ovanför kakellisten i keramik.

Förändra badrummet genom åren?

Så vad tror du – kommer detta badrum stå emot tidens tand om 5/10/15 eller 30 år? Jag tror det och det pga att det går att förändra utan större problem. Eftersom lägenhetens grundstil från slutet av 1890-talet är utgångspunkten är det färgval och detaljer som kan komma att kännas daterade med åren. Själva badrumsmöbel kommer tåla att åldras och detsamma gäller carraraskivan om du låter den få patina med åren.

Med andra ord kan man måla om väggarna och kommoden till annan kulör (när gråtrenden passerat), kommoden kan också få andra knoppar och spegeln kan bytas ut till annan stil utan större problem. Även den trärena hyllnischen som nu är extra snyggt blickfång kan trollas bort genom att den målas in i samma färg som väggen.

Tänk dig t.ex. detta badrum med gröna väggar, svart kommod och en spegel med träram istället. De inmålade knopparna byts ut till handtag i krom med brunt läder. Visst skulle det bli en helt annan känsla?

Ovan ser du gästtoaletten i samma stil men här är det enbart målade väggar istället. Nedan ser du köket som har samma shakerstil med grå skåp och bänkskiva i carrara. Enhetligt och snyggt håller badrummet och köket ihop hela hemmet.

Här hittar du resten av bilderna på detta hem.

Foto av Johan Spinell för Historiska Hem.

Exit mobile version