5 badrum med mattor att inspireras av!

Badrumsinspiration - badrum inspiration badrumsmatta badrumsstyling badrumsdrommar feature

badrum inspiration badrumsmatta badrumsstyling badrumsdrommar feature

Många känner sig osäkra på matta i badrum – det är en inredningsdetalj som förut var självklar men som numera rationaliserat ut ur badrummet. Den har fått status av fel, ute och ohygienisk. Anledning till det är att de flesta tänker på en sådan där obehaglig liten lurvig matta med gummerad undersida så fort de hör order “badrumsmatta, ,men en matta kan betyda så mycket mer för badrummet än det.

Här är 5 olika badrum där mattan verkligen ger badrumsstilen en charm och push för den där “perfekta” känslan!

Matta som mjukar upp hårda material

Vi har länge sett en minimalistisk trend inom badrum där materialen på golv och väggar får allt viktigare roll. Stilen är avskalad och nedtonad till en estetisk känslan av lugn.

I badrummet ovan är stilen naturlig och fokus är på betongen och de trärean fönstren och dörrarna. Här är alla övriga inredningsdetaljer underordnade dessa element och just därför extra viktiga!

Utan textilierna och mattan (ser ut att vara i sisal som ger den där extra texturen) skulle badrummet vara helt kalt och betydligt mindre charmigt. Istället blir balansen perfekt då mattans grafiska mönster drar blicken nedåt och badkaret får extra tyngdpunkt. Handdukarna adderar ytterligare med sina mönster och fransar, och slutligen ger pallen och “stegen” ett luftigt intryck i det tunga som betongen står för.

Mattan för dressad känsla

Badrummet ovan, som för övrigt är inspirerat av Greta Garbo, är väggarna dramatiskt svarta med snygg Art Deco mönstrad tapet till. Detta är mer ett dressingroom än badrum men känslan sätts verkligen med stolen, tapeten och till sist mattan. Alla tre detaljerna följer samma guldiga tråd och bidrar med sin egna effekt. Här är mattan silkig och perfekt för en mer lyxig look!

Orolig för att förstöra mattan? Det behöver du inte vara – undviker du att lägga mattan i direkt anslutning till väta (vid dusch eller badkar) så får de knappt utstå någon slitage då fötter är bara och rena när de väl når mattan.

Jämför det med mattor nära hallen,vardagsrum eller för den del kök, så är badrum väldigt harmlöst!

Matta som justerar stilen

Det vi gillar i badrummet ovan är att inredaren valt en klassiskt grafisk matta på ett redan grafiskt badrumsgolv. Spontant kanske många skulle dra sig för det, men det kan bli hur snyggt som helst!

Mönster på mönster blir bra om du inte väljer det överallt. Här är väggarna avskalade och stilen rätt hårt med stål, svart och få saker. Då passar det perfekt att dra blicken nedåt med härliga mönster som förstärker denna lite mexikanska look som finns i detta annars rätt industriella badrum. För om du byter ut mattan, tar bort korgen, kaktusen och hamamhandduken till något mer “dressad” så blir badrummet genast i helst annan stil.

Så fråga dig, när du väljer matta, vad du önskar att den ska göra för badrummet?

Grafisk, blommig eller enfärgad matta?

Snabbfix i badrum görs enklast (och snabbast) genom att byta ut småsakerna OCH slänga in ny matta. På fem minuter kan du ändra intrycket i badrummet – t.ex. badrummet ovan som inte alls skulle kännas lika ruffcharmigt utan sin matta och pall. Nedan blir det tydligare när samma badrum visas med två olika mattor (varav den mönstrade är likadan som ovan).

Så ska du välja grafisk, blommig eller enfärgad matta? Vi tycker du kan välja flera och variera efter säsong.

Tänk hur fint det är att plocka in en dovare och murrigare matta på vintern, för att sen byta till ljusare och somrigare när det är varmt ute.

Vi tycker att du med fördel kan välja en mönstrad och då gärna blommig matta, för att ge badrummet en mer oväntad look. Ta badrummet nedan som exempel – titta hur snyggt det är med den mörka och diskret blommiga mattan i det badrummet.

Många utländska badrum har ofta mattor som är nästintill antika för deras charmig patina när badrummet ska kännas “autentiskt” i sin klassiska stil. I Sverige är vi mer funktionellt inriktade så det är ytterst sällan vi ser sådant här, då är det oftast golvmaterialet som spelar den rollen. Vi väljer då istället klassiska kalksten eller marmor för att betona badrummets stil – men varför inte göra både och?

Föreställ dig badrummet ovan gjort mer i svensk stil med samma kakel som i detta men med lite ruffigare putsade väggar, vackert kalkstensgolv och till det en sliten vacker Röllakanmatta intill badrumsmöbeln. Lägg till tända ljus och vacker bukett av blommorna som växer på ängen utanför.

Eller så tokig badrumsdröm för huset på landet om du frågar oss!

Till sist – matta i badrum behöver inte vara i textil!

Se bara i detta lyxiga badrum på Savannen där den lilla mattan i trä fungerar som snygg detalj men även motverkar halt underlag när du ska kliva i- och ur badkaret. Bra tips som passar lika bra inne som vid uteduschen.

Kanske något att snickra i helgen? Olja med fördel in med linolja som kommer lukta gott också.


Klicka på respektive bild för att se mer från varje badrum samt källa.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

Exit mobile version