Badrumskänsla med ockra och svart

Det är ju inte helt ovanligt att ha ett Hemnet-beroende och jag är inget undantag. Jag älskar att snurra runt där och lite badrum – från den minsta ettan till den största våningen. Ett beroende som leder mig till oväntade guldkorn likt denna våning på Roslagsgatan här i Stockholm.

Själva våningen är i ett hus från 1906 och är rätt “klassisk” men färgpaletten i badrummet överraskande ovanlig. Supersnyggt och kul att se ett badrum som vågar lämna gråskalan till förmån för ockra!

Lyckad stilmix av olika tidsepoker

Själva stilen i badrummet flörtar med retrovibbar från 1950- och 1960-talet med teakskänken och Bernadotte-lampetterna i svart porslin. Men sen vägs allt ändå tillbaka till sekelskiftet med de gammeldags blandarna och golvet.  Det kallar jag lyckad mix!

Ockra som tidsenlig färg för sekelskifte

Förr i tiden kring sekelskiftet så var ockra (alt. kallad gulockra) en populär färg, inte minst på detaljer exteriört, så därför är detta färgval helrätt i badrummet. Plus visst ger det en värme som passar snyggt till det svarta?

Något jag tycker är värt att komma ihåg när vi nu skalat av alla färger utanför den gråskalan. För det finns en miljon andra kulörer som både är tidsenliga och snygga att plocka in i ditt sekelskiftesbadrum. Tips är att besöka byggvårdsbutiker och kika på deras linoljefärgskalor för inspiration!

Även fast gulockra här också ger en retroflört som för tankarna till 1960-talet – men jag misstänker att det är precis denna balans som ägarna var sugna på utifrån hur resten av våningen är inredd.

Svarta detaljer som knyter ihop stilen

I detta badrum blir det extra tydligt hur viktiga de svarta detaljerna är för stilen här. De både ramar in, betonar de olika delarna och ger tyngd åt badrummet på bra sätt.

Fris och kakelbård i svart

Det mönstrade golvet får en snygg inramning i form av svarta fris som dessutom löper upp på väggen. En detalj som gör att golvet upplevs lite större än det är. Nästa inramning är den svarta kakelbården sitter i övergången mellan det vita kaklet och den målade väggen. Det är i sin tur en linje som markerar avslutet på det “brokiga” och allt ovanför är medvetet lugnt och avskalat. En viktig detalj som gör att badrummet bibehåller balan

Svart badkar och toalettsits

Både badkar och toalett är två “möbler” i badrummet som du kan jobba med att betona. Enklast blir som här med svart lock och utsida. Hade jag fått välja så hade jag valt en mattsvart yta på badkaret som är slippa blänket och på så sätt bättre knyta an till den oglaserade plattan på golvet.

Tavlor i svarta ramar

Jag har ju flera gånger tidigare skrivit om tavlor i badrum som detalj och stillyftare. Här är det verkligen tydligt hur de målade väggarna lyfter med tavlorna i svarta ramar. Inte minst för tavlorna både knyter an färgmässigt men också överraskar med sina motiv.

Nedan ser du delar av övriga våningen som även den har en varm färgskala i flera kulörer. Här hittar du mer bilder.

Foto från Per Jansson Fastighetsförmedling.

Exit mobile version