Planera ditt drömbadrum noga

När du ska skapa rum i rummet är det inte alltid så lätt och då är planering in i det minsta detalj är ett måste. Dels för att inte badrummet ska kännas trångt, men även för att undvika i största möjliga mån stöta på problem i efterhand när allt redan är byggt och klart. Dröm som blir mardröm när du står där och tänker “Varför satte vi det här där när det borde vara här?!”.

Steg 1 är att alltid diskutera med de som ska använda badrummet (eller de du ska dela med) hur deras ritualer ser ut. Då kommer du få fram vad som är prio ett och för de kan det vara helt annorlunda än hur du uppfattar saker och vad som är praktiskt. Här visar vi ett badrum som vi tänker använda som exempel när vi ger våra tips så att du kan få igång tankeverksamheten i rätt planeringsriktning! Detta badrum är både luftigt, praktiskt och samtidigt en mysig del av hemmet för avslappning.

Perfekt placering av spegeln som gör att solljuset reflekteras och man får ut det mesta av naturliga ljuset. Har du inget dagsljus så kan en spegel med  inbyggd belysning vara ett bra alternativ som kompletteras av ett par extra spottar i taket direkt ovanför.

Spegel ovanför ett tvättställ är inget måste, men tänk på att det är skönt att ha den i närheten vid t.ex. rakning eller frisyrfix när du vill skölja av händerna eller hyveln emellanåt. Har du valt en djup kommod så kanske det är bättre att placera spegeln vid sidan om eller ha en utdragbar spegel  för att slippa sträcka dig så långt vid sminkningen eller ögonbrynsplockningen.

Placering av handdukstorken är minst lika viktigt. Vill du kunna plocka den varm precis efter en dusch eller räcker det att den är en bit bort för att bara torka handdukarna inför nästa användning? Vi är två frusna typer som gärna vill ha handduken varm och skulle därför placera torken närmare duschen/badkaret.

Eftersom väggarna i detta badrum är smala intill baddelen skulle en vertikal handdukstork vara optimal här. Annars kan en bra fingervisning vara hur du vill hänga handduken – kunna hänga den lite snabbt eller är du den som viker den fint och då föredrar en “stegvariant”?

Om du väljer att bygga in ett badkar så att du kliver i/ur på kortsidorna, så tänk på badkarets form – ofta har det en sida som är rygg som lutar och därför inte bästa sidan att kliva ner i på grund av halka. Är däremot badkaret högt kanske en trappsats är värd att bygga så att småfolket hemma kommer i men även praktiskt att använda som sittyta vid tillsyn under badstunderna som gärna kan ta tid.

Ett annat kan vara att om du har flera badrum så brukar behoven vara väldigt olika beroende på var i hemmet de ligger.

T.ex. var går familjemedlemmarna helst om det är lite bråttom till wc-stolen? Kanske placeringen av den ska vara nära ytterdörren och även placerade nära ingången till badrummet också. Pappershållare kan ibland vara placerad på ett dumt ställe, så ett tips kan vara att avstå från väggmodell och använd istället golvstående variant  eller lägg alla rullar i en snygg korg så är problemet enkelt löst.

Foto och design av danska Design by Us.

Exit mobile version