Modernt badrum med en touch av industriell patina

badrumsinspiration rustikt modernt badrum koppar badkar badrumsfonster betonggolv snygga spotlights chimney House redfern atelier DAU foto tom ferguson badrumsdrommar

När man säger modernt badrum så tror jag många tänker ett minimalistiskt badrum med mycket avskalade ytor och en färgskala som antingen är genomgående ljus eller grå á la betong. Här är ett modernt badrum (ritat av Atelier DAU) som har både det strama men ändå tillåter patina och industriella vibbar i kombination med mönstrat golv. Det är helt enkelt ett badrum som inspirerar till att tänka lite utanför ramarna tycker jag. Som vanligt – alla badrum jag visar på Badrumsdrömmar är inte för alla eller speglar min personliga smak (den är rätt ointressant då jag skriver om badrum utifrån inspiration och inte regelrätt copy-paste), men kraven för varje badrum på bloggen är att det har några eller något värt att lyfta. För även om du inte älskar mönstrat golv i terrakotta så kanske du kan inspireras till placeringen på badkaret här eller varför inte den där lilla vägghylla intill blandaren. Vad du faller för kan bara du svara på och min ambition är att du ska bli överraskad till att se nya saker du annars inte märkt.

Så spana in här nedan ett modernt badrum som både överraskar, inspirerar och ger flera tips på lösningar för lagom stort badrum.

Kopparbadkar i blickfång som effekt

Det första man slås av i detta badrum, som för övrigt inte är så värst stort, är det härliga kopparbadkaret med patina. Jag gillar särskilt hur man valt strama moderna blandare till och inte kört på gammeldags stil. Det gör att blandarna blir som vackra moderna stilleben till det rejäla karet. Särskild svag är jag alltid för taksil med stag från tak istället för vägg – så mycket nättare look direkt.

Här finns inte heller någon avskiljare såsom glasvägg eller draperi mellan duschdelen och badkaret. Det ger absolut en luftigare känsla för bägge tål ju ändå väta. En nackdel kan dock vara att det upplevs som rätt kyligt att duscha så öppet för ångan omfamnar inte utan sticker direkt (jämför det med att stiga ut ur duschen och hur det alltid känns så mycket kallare fast det inte är det egentligen).

Till sist notera detaljerna här – en liten träpall och diskret infälld hylla i sten intill badkarsblandaren som även nås från duschdelen. Perfekt detalj att göra i en marmor om du har det i badrummet!

Badrum utan förvaring – går det?

De flesta kunder jag träffar som är i början av sin badrumsresa lyfter vikten av att kunna i tidigt skede planera in förvaring i badrummet. Förvaring är ju ofta det som många inte tycker fungerar i befintliga badrummet och därför vill göra om och göra rätt när de nu har chansen. Detsamma gäller mig själv – hur bra och lättstädat badrummet är beror på hur genomtänkt förvaringen är tycker jag.

Så hur kommer det sig att så många utländska badrum inte verkar ha det? Här finns t.ex. ingen förvaring bortsett från ev. det inbyggda spegelskåpet (om det nu är det och inte bara en tvådelad spegel). Men sen är anledningen till att det fungerar är att alla skönhetsburkar, smink och annat som tar upp lådvis i badrum istället finns i sovrum eller i WIC där man gör sig i ordning. Sen får man så klart komma ihåg att badrum inte ser ut som på bild i vanliga fall – för här finns t.ex. inte ens en toapappershållare.

För stora hem har ju inte bara ett badrum utan kanske tre-fyra olika och ofta är det badrum som är ensuite med förvaring och resterade avskalade gästbadrum.

Dusch för modernt badrum i vardagen

På tal om förvaring i badrum ovan så är nedan en bild på ett annat badrum i samma hem som verkar vara mindre och med dusch. Där kan du även ana ett platsbyggt förvaringsskåp som har krokar på dörren för avhängning. Kanske är det här som en del av familjen duschar på vardagen.

Notera även här löper en hylla i tjock marmor som avställningsyta. Extra snyggt då det är samma marmor som återkommer i köket (se alla bilder på Chimney House här och här).

Till sist – ett badrum med kakel i burgundy

Ytterligare ett badrum i samma hus men denna gång i härlig burgundy. Perfekt effekt för ett badrum som kanske mestadels av tiden används som gästbadrum. En mörk kakelplatta ger inte bara effekt utan också en ombonad känsla som är värd att överväga om du är sugen på det.

Sen gillar jag också att de här valt blandare i koppar istället för krom som det är på övervåningens badrum. Det ger en patina och ruffighet som passar fint till. Om du gillar burgundy likt här men vill få det mer klassiskt så välj en vacker svensk kalksten till som golv. Här skulle t.ex. Gillberga Hors vara vacker till med sina grågrönbruna toner.

En detalj som jag dock vill avråda från så är det ljus fog till mörka plattor på golvet. Det ger ett rutigt intryck som sällan blir lyckat i längden när de blir smutsiga. Kör istället en fog ton-i-ton så kommer ytan kännas enhetlig och åldras snyggare.


Nedan ser du delar av resten av huset inklusive den annorlunda fasaden i perforerad metall.

Foto av Tom Ferguson för Atelier DAU via Yellowtrace.

Exit mobile version