Satsa på golvet i litet badrum!

Badrumsinspiration - Skapa mönster med hexagon klinker i litet badrum

Det finns många olika sätt du kan skapa effekt och ge ett litet badrum liv. Ofta kan man fastna i tänket att små badrum är så begränsande och allt som är snyggt bara passar stora och pampiga badrum. Det stämmer ju så klart inte, utan ett litet badrum kan bli både charmigt, snyggt och effektfullt bara du vet vad du ska satsa på. Så mitt tips är att fokusera på golvet om du har litet badrum!

Eftersom golvet är en liten yta, kan du med fördel gå all-in på ett golv som ger effekt. Du kan även satsa på en dyrare platta och få lyxigare look, för mängden är ändå liten. Men det finns vissa saker som är viktiga att ha koll på när det gäller golv i badrum och i slutet av inlägget går jag igenom vad “fall” betyder och varför du bör ha koll på det när du planerar ditt badrum.

Så här tänkte jag inspirera dig till att våga mixa färger med hexagon på golvet. Ett format som både finns i många olika kulörer men ändå är klassiska nog att åldras snyggt!

Hexagoner är klassiskt och tidlöst format

Det jag gillar framför allt med hexagoner är möjligheten att skapa mönster och mixa milda kulörer på olika sätt. Dessutom är hexagoner generellt i liten storlek, vilket passar perfekt för fallet i hela badrummet även om du väljer en rund brunn (läs mer i slutet).

Hexagon är en klassisk form som funnits länge, den blev en trend för några år sen och började då också dyka upp i många olika skepnader och storlekar. Men här tänkte jag lyfta upp den klassiska oglaserade hexagonplattan som finns hos de flesta keramikleverantörer. Den är oftast i 10x10cm och passar fint att mixa som i dessa rum i fil!

Fördel med oglaserade plattor är att färgerna blir milda, ytan känns lätt sandlen och stilen är klassisk. Den finns överallt – från tunnelbanan till finaste porten på dyra gatan. Den får med åren patina och åldras med värdighet. Då den är genomfärgad kan du slita den maximalt utan att den ger upp. Så den är med andra ord något särskilt!

Våga blanda kulörer för effekt!

Hexagoner passar både sekelskiftesstilen, retrolooken á la 1950-tal och som funkisflört för den strama stilen. Skillnaden är helt enkelt vilka andra material du tillsätter. För sekelskifte tycker jag carraramarmor lyfter stilen, för retrokänslan passar den mörka fogen snyggt och för funkisvibbar är klassiska vita 15x15cm plattan på väggen helrätt – men välj då ljus fog till!

Nästa steg är att plocka in olika kulörer till respektive stil. Jag är svag för kombinationen rosa, svart och grått för sekelskifte. För retrokänslan tycker jag grafiska grå/svarta toner är fint ihop, men även mixa ockra, varmgrått och benvitt likt i rummet nedan.

Funkisen älskar ju grönt så varför inte mixa grågrönt och grå där den gröna blir accenten likt rummet ovan med blå och bevis platta? Vill du ha mer mönster men mindre kontrast så kan du köra samma mönster som mellan-rummet har, men välja mellangrått istället för svart tillsammans med ljusvarmgrå och benvitt.

Slutsatsen är att mixa två till tre kulörer kan ge olika mycket effekt beroenden på vilka kulörer du väljer. Ju närmare i ljushet de ligger, desto milda blir intrycket. Jämför t.ex. med schackrutigt där konstrasten är maximal med svart och vitt.

Litet badrum och fall på golvet

Först och främst vill jag reda ut vad “fall” innebär och varför det är extra viktigt att planera för det i litet badrum.

Alla badrum har fall på golvet, dvs. lutning på golvet för avrinning mot brunnen, och förenklat innebär det att golvet ska uppfylla olika krav på lutning i olika delar av badrummet. I duschen mot brunnen är det brant fall, sen övergår det till mindre brant utanför duschdelen och ytterligare en bit bort är det nästan plant. Det branta fallet är ca 1kvm och har du litet badrum så blir det inte så mycket kvar till det mindre branta fallet (den nästan plana golvytan är något som enbart finns i stora badrum).

Så med andra ordet lutar golvet ganska mycket i litet badrum och det är något du måste tänka på när du väljer vilka plattor som du vill ha på golvet. För vilken storlek på plattorna som är möjlig styrs av vilken brunnslösning du väljer. Det finns två olika grundvarianter att utgå från – rund eller avlång brunn.


Rund brunn vs. avlång brunn

 

 

Se mer av respektive badrum här: 1 / 2 / 3 / 4


Foto av Anna Positano för italienska Grooppo. För bilderna i bildspel se respektive inlägg.

Exit mobile version