Asketiska badrum på Life House är fulla av inspiration

Nu tänkte jag visa asketiska badrum som du troligtvis kommer känna är så långt ifrån verklighetens badrum man kan komma. Så innan du bara scrollar förbi med tanken att detta inte alls är någon vettig inspiration för dig som idag planerar ett litet badrum i lägenhet, vill jag förklara lite närmare hur jag tänker kring badrumsinspiration. Anledningen till att jag vill visa dessa badrum är enkel; Life House är ritad av arkitekten John Pawson och han är mästare på att skapa smarta och vackra detaljer i sin arkitektur. Detaljer som både är inspirerande men framför allt möjliga att plocka in även i det minsta badrum.

För kärnan i Badrumsdrömmar är just badrumsinspiration och då tycker jag att stämning, materialval och detaljer är det viktigaste att visa. Alla tre är ofta de som skapar den där stilen som badrummet lyfts av – så strunta i att detta är ett klosterlikt retreathus med kyrklika ljusintag och låt dig inspireras av detaljerna jag lyfter nedan istället!

Perfekt hyllnisch är pricken över i:et

Om det är något jag alltid tycker om att kika på så är det hyllnischer i badrum. Hur är de gjorda, varför är de placerade just där och vilka material har de valt. För en perfekt hyllnisch tycker jag är pricken över i:et som går badrummet lite mer inrett och genomtänkt.

Så därför kunde jag så klart inte motstå dessa hyllnischer i trä. Extra snyggt med den infrästa led-listen som lyser upp hyllplanen. En badrumsbelysning som är allt mer självklar att planera in från start istället för spottar i hyllor.

Inkaklat badkar som del av arkitekturen

Det finns olika sätt att ta sig an ett badkar i badrum – allt ifrån moderna fristående i mjuka former, till klassiska tassbadkar och kopparbadkar på sockel. Sen finns det den strama varianten med inkaklat badkar som passar lika bra i moderna badrum som retrobadrum á la 1950-tal.

Här i Life House finns en snygg “mittemellan” variant som både är beklädd, mjukt rundad men ändå mycket stramt kantig. Badkaret är här sätt med kanten ovanpåliggande och där själva inbyggnaden är gjord i samma milda sten som golvet. Detta ger en känsla av att badkaret är en del av rummets arkitektur snarare än en möbel.

Så om du har begränsad yta och ändå vill få till ett badkar som är WOW, så ska du låta badkaret får mer plats än du tänkt. Sidorna blir till avställningsytor men också mysig sittdel får både vuxna och barn. Gärna i kombination med ett fönster att spana ut genom!

Mixa hårda material med mjuka textilier

I allt det strama och hårda behövs det något som mjukar upp känslan. Det kan bara trä men framför allt är textilier ett bra knep att komma ihåg. Om du har fönster likt i detta badrum så välj hellånga gardiner som gärna får hänga böljande och mjuka upp.

Textilier är också bra för akustiken i större badrum som annars lätt blir högljudda och ekande – notera också att här hänger två olika varianter; skira för dagens bad och mörkläggande för kvällens bad.

Om du är orolig för hur fukt och textil går ihop så tänk på att välja ett tyg som gärna är i syntet och torkar snabbt. Tunna skira gardiner kan du också använda istället för klassiska duschdraperier som inte sällan är tråkiga och för korta.

Sen ska det så klart vara lätt att kunna ta ner gardinerna och draperier för att tvätta i maskin. När tvätten är klar så hänger du upp de igen så kan de torka på plats. Svårare behöver det inte vara!

 

Badrumsinspiration är början till allt

När jag träffar en kund för första gången så ses vi alltid på mitt kontor för ett första möte. Det finns en anledning till att det aldrig sker i kundens badrum och det är att fysiska rummet i detta skede mer stjäler än hjälper inspirationen. För när du står där i ditt befintliga badrum, som inte sällan känns “fult”, ger det mer en känsla av miljoner begränsningar snarare än upplyftande möjigheter.

Så tänkt på att se badrumsinspiration som något större än ditt badrum. Nedan kan du läsa om inspirationen för Life House:

“Deeply influenced by Japanese design and the architecture of the Benedictine monks, John’s work has focused on ways of approaching the fundamental problems of space, proportion, light and materials, rather than on developing a set of stylistic mannerisms.”

Du kan läsa mer om Life House här och här, där hittar du också mer bilder. Vill du boka din vistelse så gör du det här!

Foto av Gilbert McCarragher för John Pawson och Living Architecture via Arch Daily och Dezeen.

Exit mobile version