Hemma hos arkitekten Auguste Perret

Badrumsinspiration - Turkost 1930-tals badrum hemma hos arkitekten Auguste Perret i Paris. Foto av Hotze Eisma.

För en tid sen blev jag intervjuad och fick då frågan hur jag ställer mig till att renovera badrum utifrån husets tidsepok. Om det kan vara en väg att gå för att hitta en gemensam tråd och stil för det nya badrummet. Jag svarade både ja och nej, för att enbart gå på husets ålder och stil kan ibland upplevas mer hämmande än inspirerande. För vissa kan det snarare skapa en låsning och känslan att man gör “fel” om inte alla detaljer är autentiska för tidsepoken.

Så med det sagt menar jag att det är bättre att ta avstamp i husets tidsepok, eller stil, och sen spinna vidare till din egen tolkning av den. För ingen lever ju i ett vakuum och varje tid har sin charm med mix av nutid och dåtid. Det viktiga är att du finner en balans mellan husets karaktär och din badrumsdröm. Sen så klart satsa på bra materialval med kvalitet som tål att åldras. Då får du ett perfekt badrum som kommer hålla i många år!


Auguste Perret – en klassisk modernist

Just därför tycker jag det är extra kul att få visa detta magiska hem på 51-55 rue Raynouard i Paris, Frankrike, från 1930-talet där belgiske arkitekten Auguste Perret (1874-1954) bodde och hade sitt kontor. Ett hem som efter hans död blivit bevarat och är idag en unik inblick i vacker modern inredning. Så djupdyk i denna badrumsinspiration och tillåt dig att plocka russinen ur kakan!

Klassiska och genomtänkta material som tål att åldras

Auguste Perret levde samtidigt som Le Corbusier (de kände varandra) och han jobbade mycket med betong i sin arkitektur. Men gärna i kombination med klassisk stil snarare än supermodernt stramt.

Hans badrum med panelväggar i turkost och inredning i marmor har nästan en industriell flört över sig och materialen har alla vacker patina som lyfter stilen ytterligare. Här samsas stramt platsbyggt stenbadkar och stentvättställ på pelare, rå kopparkran och svarta spröjsade spegelrutor i vinkel. Elluttagen är stramt eleganta i mässing och lampetterna likaså.

Olika metaller och detaljer

Moderna lösningar som tvättställets kran styrs av pedaler på golver istället för vanliga vred. Men badkarets kran har istället en mer klassisk variant placerad på sarg med kryssvred. Perfekt bevis på att allt måste inte vara exakt likadant för att fungera ihop!

Detsamma gäller mixen av de olika metallerna – vi är så vana att kör du mässing så måste ALLT vara i mässing men det stämmer ju inte. Du kan välja mässing på det du vill betona och köra resten i svart eller krom. Kanske är det detta som modernismen och tidigare stilar kan läsa oss – helt enkelt våga testa olika saker och hitta just det som passar ditt badrum bäst?

Badrum som del av hemmet

Känslan genom hela Auguste Perret hem är att det är genomtänkt i minsta detalj med självklar inredning som knyter ihop hela våningen. Det tycker jag alltid är inspirerande att se och få idéer till hur man kan göra för att få det där “extra” i badrummet.

Titta t.ex. på sminkbordet som är i glas och krom – en detalj som är “rätt” här tillsammans med sminkspegeln i krom och den enorma spegelväggen bakom. Det är svårt att veta om bordet är köpt idag eller för 50 år sen. 

För visst är det svårt att förstå att detta hem stod klart 1932 (även om det sedan dess kompletterats med olika yngre designmöbler också – Tulip bordet t.ex. ritades först 1957), vilket betyder att detta badrum har nästan 90år på nacken.

Det är inspirerande om något tycker jag att se!

Nedan ser du mer från detta underbara hem – visst är panelväggarna i ek något extra?

Här, här och här kan du se mer av hemmet också!


Foto 1, 3 och 7-9 av Hotze Eisma för Living Corriere och Dwell via Design source book och Milk bottle. Foto 2 och 4-6 av Kim Zwarts via Asplund Klingstedt Interior.

.

Exit mobile version