Vad krävs för en vägghängd toalett?

badrumsinspiration geberit monolith vagghangd toalett tra ljust badrum badrumsdrommar

Inlägg i samarbete med Geberit


När du står inför en badrumsrenovering, står du i början av en spännande (och kul!) resa som innebär många olika val och beslut. Att välja är fantastiskt kul och samtidigt fruktansvärt jobbigt – det är en härlig balans av bägge skulle nog de flesta som renoverat badrum säga.

Första valen inkluderar ofta de bitarna som du gillar, men allt eftersom blir valen mer krävande och då också svårare att veta vad de olika varianterna innebär.

Geberit inbyggnadsfixtur finns i olika höjder för att passa i badrum med begränsad höjd. Här en variant med valfri placering på spolknappen!

Ett av dessa ganska primära val är att bestämma om du vill ha en golvmodell eller väggmodell av toaletten.

Toaletten är lite av en glömd möbel i badrummet och därför kanske inget du tänker på i första taget, men den är viktig och vilken toalett du väljer spelar ofta in på hur resten av badrummet upplevs.

För att inte nämna att valet också spelar in ur städsynpunkt lika mycket som för en önskad badrumsstil!

Vi gillar ju som bekant vägghängda toaletter lite extra och eftersom vi regelbundet får frågor och funderingar av er läsare på vad som går och inte går, tänkte vi reda ut begreppen en gång för alla.

Därför kontaktade vi Geberit – ett företag som varit inom toalett- och VVS-branschen sedan 1874 och med starka lokala varumärken som Geberit, Ifö och Ido.

Här nedan svarar Sofia Ljunggren, på Geberit Sveriges marknadsavdelning, enkelt och förståeligt på alla frågorna!


 

FAQ om vägghängd toalett

 

Vi har ett litet badrum och är osäkra om det går det att ha en vägghängd toalett i små badrum?

Självklart går det att ha en vägghängd toalett även i små badrum. En vägghängd toalett tar dessutom oftast mindre plats än en golvstående, så en vägghängd toalett är ett bra val i ett litet badrum där du har det trångt. Dessutom frigörs golvyta och badrummet blir lättare att städa med en vägghängd!

Grannen/Kompisen/Svärfar avråder oss från att välja vägghängd toalett för han menar att de fungerar dåligt i äldre hus och att vi istället borde välja golvvariant. Stämmer det?

Det stämmer inte. Åldern på huset har ingen betydelse för valet av vägghängd eller golvstående toalett, bägge varianterna fungerar precis lika bra. Väljer du en vägghängd toalett, placeras vattenledningar, avlopp och cistern bakom väggen vilket gör att WC-stolen kan göras mer slimmad och estetisk. Perfekt när du vill skapa önskad badrumsstil utan att toaletten stjäl uppmärksamheten!

Vad händer om toaletten måste servas – måste vi riva väggen då?

Nej, absolut inte! Skulle toaletten behöva servas, så görs det framifrån eller uppifrån genom spolplattan, beroende på vilken modell du har på inbyggnadsfixturen (den ställning där cistern och i sin tur toalettskålen hänger på).

I vårt nya badrum har vi valt mässingblandare och takdusch, finns det även mässingspolknappar att matcha med?

Ja det gör det. I Geberits sortiment finns det både mässingfärgade spolknappar och förgyllda exklusiva spolknappar om man föredrar det. Dessutom finns det spolknappar som kan placeras fritt där du tycker att de passar bäst i badrummet.

Vi skulle gärna vilja ha en kantig toalett, finns det för inbyggnad också?

Geberits inbyggnadsfixtur fungerar ihop med de flesta vägghängda toalettstolarna på marknaden, även kantiga. Många porslinsleverantörer erbjuder idag en kantig modell, se exempelvis Keramag Preciosa II eller Duravit Vero för att nämna några.

Geberit Monolith med front i vitt glas. Belysning finns som tillval!
Till sist – vad är det senaste inom vägghängda toaletter?

På senare år har teknologin kommit in i vår värld och erbjuder flera funktioner. Det senaste just nu är toaletter med inbyggd luktutsugning, som Geberit DuoFresh.

Även spolknappar har utvecklats mycket och idag finns det beröringsfria spolplattor och spolknappar med valfri placering. Allt för att du enklare ska kunna designa ditt badrum som du vill ha det.

En annan stor innovation som vi har på gång är den lite mer spektakulära Aqua Clean – en toalett som både tvättar och torkar dig efter toalettbesöket!

Tack Sofia för att du svarade på våra frågor!

 


Det här behöver du för en vägghängd toalettlösning:

För en vägghängd toalett behöver du tre saker – 1) inbyggnadsfixtur, 2) toalettskål i porslin, 3) spolknapp. Vi har plockat ut några varianter vi tycker om lite extra. Svårare än så är det inte att få en snygg vägghängd toalett!

Geberit inbyggnadsfixtur

Geberit inbyggnadsfixturer finns i flera höjder och varianter för att passa just ditt badrum.

Standardvarianten heter Duofix och är 112cm hög – ovanför kan du välja att antingen placera en hylla eller bygga vidare upp väggen för maximera illusionen om att toaletten är i väggen. Vilket du väljer är helt upp till vilket du tycker är snyggast!

Prisexempel ca 4900kr


Toalettskål för väggmontage

Geberit inbyggnadsfixturerna funkar med de flesta toalettskålarna för vägg på den svenska marknaden.

Här har vi valt ut en av våra favoriter – Ifö Spira Art toalettskål med mjukstängande hårdsits och Rimfree teknik (en ny lättstädad variant som är utan spolkant i wc-skålen). En elegant och klassisk toalettskål som vi tycker passar in i de flesta badrumsstilar!

Prisexempel ca 7000kr


Spolknappar & spolplattor att välja mellan

Geberit har många olika spolknappar och spolplattor att välja mellan. De finns både som beröringsfria, fjärrstyrda eller vanliga mekaniska. Utseendemässigt finns de i diskret i vita för dig med vita kaklade väggar eller varför inte lyxa till det och välja i en variant med guld eller svart så den blir en snygg detalj?

Det är med spolknappen du snyggt kan plocka upp badrummets övriga metallfärger och verkligen sätta tonen!

Några utvalda varianter:

1) Omega 70 remote i vitt glas, 2), Sigma 01 i vitt, 3) Omega 10 remote i vitt & guld
1) Omega 70 remote i svart glas, 2), Sigma 30 i guld, 3) Omega 10 remote i svart & krom

Prisexempel från 600kr till 4200kr

 

Samtliga priser är rek. konsumentpriser inkl. moms.


.

Exit mobile version