På Mariaberget, Södermalm, här i Stockholm bor filmfotografen Emil Klang i en lägenhet på 32kvm i ett sekelskifteshus. I samband med hans badrumsrenovering fick vi möjligheten att få följa honom på vägen att skapa ett helt nytt badrum. Något vi tycker är superkul!
Första delen “Före – innan rivningen“ har vi visat och nu är det dags för del 2 – själva rivningen och genomförandet.
Detta är för många den tråkigaste men ändå det viktigaste momentet vid en renovering. Det är nu alla beslut måste tas, all planering börjar ge resultat och din relation med hantverkaren sätts på prov. Så kom ihåg att lägga tid på denna bit även om det känns seg och tråkig!
Rivning av badrum
I tidigare inlägget skrev vi att anledningen till själva projektet var att det var mögelskada i det lilla duschrummet. Innan bygget kunde komma vidare var det därför viktigt att riva ut allt och se hur illa det var bakom allt kakel etc. Emil valde nu att flytta ut bo på annat håll för att slippa byggdammet under tiden renoveringen pågick.
När allt rivits ut visade sig det se relativt bra ut och efter en dags torktid kunde hantverkarna sätta igång med förarbetet i badrumsrenoveringen. Mögelskadan hade som tur är inte trängt djupt in utan kunde mestadels tas bort i samband med rivningen av väggarna och golvet.
Leta efter luftspalter för att kanske kunna flytta väggarna
I det här skedet gick hantverkarna också tillsammans med Emil igenom väggarna och försökte hitta eventuella luftspalter som kunde tas till vara och göra duschrummet i alla fall liiite större. Det gjorde det bakom tvättstället och första steget blev då att riva den väggen för att se hur mycket som kunde tas tillvara. Målet och drömmen var att det, med så många centimeter som möjligt, kunde det ge plats för större tvättställ som varit ett av störningsmomenten i det lilla utrymmet.
Totalt kunde knappt 30cm tas tillvara och på 2kvm är det en stor lyx! Det gjorde att väggen fick en nisch där nu ett nytt tvättställ kunde passas in.
Under tiden som hantverkarna drog nya ledningar, byggde väggar och såg över fallet på golvet, började Emils riktiga utmaning – att hitta allt nytt till duschrummet.
Hur ska det se ut och var ska fokus ligga?
Redan från början var han på det klara att duschrummet skulle kännas modernt men ändå enkelt för att passa hemmets övriga stil. Valet föll på vita 15×15 och mörk fog till väggarna. Efter att ha surfat runt massor på vår blogg (ja vi är stolta!) hittade han inspirationen till hans nya dusch!
Här är några idéer och tankar Emil hade:
- Vitt kakel som är klassiskt och i ett format som inte är litet men samtidigt kan anpassas till rummets alla vinklar och vrår.
- Det skulle vara en grafisk känsla i rummet som kändes lite hårdare än “standardbadrum”. Här behöver vi väl inte nämna att ingen bård var på önskelistan?
- Svart fog för maximal effekt istället för mörkgrå fog som är vanligare till vitt kakel.
- Ett neutralt golv som kunde fånga upp det grafiska i väggarna. Plus en storlek som kunde följa golvets fall på bra sätt.
- Mässingblandare som en extra detalj i det annars rätt kala och strama utseendet på rummet.
Viktigaste valen först för att komma igång
När det gäller badrumsrenovering så finns det beslut som är viktiga att ta för att själva projektet ska kunna starta och sen finns det de beslut som kan tas mer med lugn och ro. I Emils fall var givetvis kakel & klinker (+ vilken sättning de ska göras i) viktigast. Men även vilken blandare som det skulle vara och vilka rördragningar den i sin tur krävde.
Vad betyder cc-mått och varför ska du ha koll på dessa?
I Sverige har vi tre olika standardmått [cc] för rördragning som löper parallellt där [cc] betyder avståndet mellan rören räknat från ena rörets centrum till nästa rörs centrum i millimeter.
- 40cc – synliga rör på väggar och kallas ofta för “utanpåliggande rör”. Finns få blandare i detta mått och då är vanligast att du köper antingen 150- eller 160cc och monterar tillsammans med en omvandlare som passar. Denna rördragning var det i Emils duschrum innan.
- 150cc – rör dragna i väggen med ett standardavstånd som är vanligast vid nybyggnationer. En sk. Europastandard som finns på de flesta blandare idag.
- 160cc – samma som 150cc men förekommer oftare på äldre hus och är ett röravstånd för Sverige. Färre blandare att hitta i detta mått än 150cc bl.a.
Eftersom alla väggar byggdes om på nytt i denna badrumsrenovering, och Emil ville ha så ren känsla som möjligt i duschrummet, valde han att dra alla rör i väggar när nu möjligheten fanns så enkelt. I och med det var valet av blandare högt på listan för att renoveringen ska komma igång jämfört med om han istället hade valt utanpåliggande rör.
Redan från början var han klar med att det skulle vara mässingblandare. Dels som en detalj som kunde ge duschrummet det där extra, till skillnad från krom som är det vanligaste fortfarande i badrum, men också för att han ville ha ett vackert material som kunde åldras snyggt och ge en varmare känsla i allt det vita och svarta.
Valet föll efter att varit runt på alla möjliga, och omöjliga, ställen på en snygg och stilren takdusch i polerad mässing med 150cc anslutning.
För snyggast installation valde han bort blandarbrickan till fördel för snygga rörkåporna du ser på bilden nedan.
Ett annat val som måste tas i detta skedet är golvbrunnen – hur ska den se ut? Eftersom man gjuter in själva golvbrunnens ram i klinkersens fix måste den finnas redan nu. Här valde Emil en variant i mässing istället för den vanliga rostfria som annars är standard. En liten detalj som höjer intrycket enkelt och knyter ihop de olika materialvalen i duschrummet.
Alla övriga val som inte stressar för mycket
Det som återstår nu är “bara” allt annat. Vilket tvättställ får plats? Hur stort kan man gå innan det blir för stort etc. Här är Emils duschrum en riktig utmaning för det är så begränsande i yta. Det kommer bli trångt, frågan är bara hur man kan göra för att det inte ska kännas så?
I nästa inlägg, del 3, får vi se hur denna badrumsrenovering slutar!
Foto av Emil Klang.
Följ denna badrumsrenovering steg för steg:
7 comments
Hej, jag skulle vilja veta var golvbrunnen i mässing är inköpt? Mvh Erica
Golvbrunnen ska vara från Byggtillbehör enligt Emil. Lycka till!
Var hittar man de fina rörkåporna i mässing till duschblandaren?
Hej, jag skulle gärna vilja veta märke och modell på duschset och blandare?
Hej, det är Tapwell på dessa! Osäker på modellen på rak arm dock.