Badrumsrenovering på Södermalm – del 1

Badrumsinspiration - FÖRE - Litet badrum med vitt15x15, mörk fog och mässing på Tavastgatan i Stockholm

På Mariaberget, Södermalm, här i Stockholm bor filmfotografen Emil Klang i en lägenhet på 32kvm i ett sekelskifteshus. I samband med hans badrumsrenovering fick vi möjligheten att få följa honom på vägen att skapa ett helt nytt badrum. Något vi tycker är superkul! Dels att få visa er hur man kan göra av ett väldigt begränsat utrymme, men också för att ta med er på en renovering steg för steg.

Ofta får vi ju se ett färdigt och snyggt resultat utan att kunna visa er mödorna och planeringen bakom ett snyggt badrum. Från första steget, planeringen, till genomförandet och slutligen det färdiga resultatet. Vi kommer under 3 inlägg att följa Emils väg till färdigt badrum.

Del 1 – dags att renovera

Som med många andra renoveringar, var det även i Emils fall nödvändigt att renovera pga en mögelskada som upptäckts i det lilla duschrummet. Renoveringen innan var gjord någon gång på 1990-talet och den krypande fukten hade satt äckliga spår. Det var helt enkelt dags att riva ut allt och bygga nytt.

Ursprungligen var duschrummet på 2(!) kvm och rymde då förutom duschen även ett litet tvättställ som inte får plats på den separata toaletten i andra delen av lägenheten.

 

Tog fasta på saker som störde

Alla vet hur små utrymmen oftast är de mest krävande och så även i detta fallet. Emil ville försöka pussla ihop de olika bitarna för en så smidig lösning som möjligt. Det första var att bena ut vilka saker som var tvungna att ändras eller förbättras som störde idag. Målet var att så mycket som möjligt skulle fungera smidigt trots den begränsade ytan – vilka detaljer hade stört i duschrummet fram tills nu?

Ett av dessa var tvättstället. Dels var det så trångt att det stack ut i dörröppningen (och var i vägen på väg in i duschen), men också att det trots allt var väldigt litet för att fungera praktiskt. Ett riktigt dilemma som var tvunget att lösas på något sätt.

Ett annat problem var att golvet hade dåligt fall och vattnet rann inte undan bra med dessa 15x15cm plattor. Mindre storlek på klinkersen var därför ett måste. Både för att hålla städningen enkel men också för att undvika blött golv mer än nödvändigt.

Sist men inte minst var den fula taklampan tvungen att ryka! Här måste någon snyggare lösning hittas som gav trevligare ljus i rummet. Plafonden var dessutom placerad tokigt och gav onödiga skuggor när man såg sig i spegeln.

Nästa steg – rivning av allt!

Allt ska rivas och torkas ut. Förhoppningsvis ser det tillräckligt bra ut bakom så torktiden blir minimal och att det går att sätta igång med byggandet ganska snart. Men eftersom det handlar om mögelskada är det svårt att veta innan alla kakelväggar och golv är rivna ner till grunden.

Under tiden flyttar Emil ut och bor på annat håll för att slippa byggdammet.

Följ oss på Bloglovin så behöver du aldrig missa ett inlägg!

Foto av Emil Klang.

Följ denna badrumsrenovering steg för steg:

Badrumsrenovering på Södermalm – del 2

Badrumsrenovering på Södermalm – del 3

Exit mobile version