Egen badrumsmöbel sätter stilen!

Badrumsinspiration - Badrum med teak och vitt kakel med mörk fog och badrumsmöbel i retrostil.

Vi börjar hösten med att längta efter ljuset igen. Så vad passar då bättre än att visa ett badrum som inte bara har ett fönster utan även en egen stil väl värd att inspireras av? Detta badrum sätter fingret på hur du kan plocka in detaljer som flörtar med 1950-talet utan att det helt tar över hela badrummet. Här får du också tips på hur du med enkla medel kan ge ditt badrum en make-over utan att spräcka budgeten – allt du behöver är tålamod, loppisfynd och en dos DIY-lust!

 

Detta badrum har verkligen en rymlig planlösning och lyxen att ha ett öppningsbart fönster som är få förunnat. Plus att vi gillar någonstans att de låtit badrummet vara så luftigt utan att ta vara på mer förvaringsmöjligheter som annars är bristvara.

Själva basen i badrummet med sitt vita 10x20cm kakel i halvförband och oktagongolv med svarta tozzetter (materialval som för övrigt skulle passa fint till en sekelskiftesbadrum, inkl. den mörka fogen), är rätt enkla. Här är det den snygga badrumsmöbel i teak som sätter retrostilen tillsammans med den enkla trärena pinnstolen och klassiska skolplanschen. Utan dessa tre detaljer skulle badrummet vara fortfarande snyggt men betydligt stelare och mindre charmigt.

Sugen på att bygga egen badrumsmöbel? Då ska du kika nedan på våra tips!


DIY – Hur du bygger egen badrumsmöbel

Om du vill få till stilen som finns i detta badrum ska du först och främst fokusera på hitta en badrumsmöbel som sätter tonen i den stil du gillar. Lättare sagt än gjort så därför tycker vi att du ska satsa på att göra en egen badrumsmöbel.

Några kriterier som möbeln du ska bygga om bör ha; 1) har något sånär rätt höjd för att ställa på tvättskål ALT. plats för att sänka ner tvättställ, 2) har plats för vattenlås och 3) är i massivt trä för att kunna motstå fukt på bästa sätt.

Vilken höjd är lämplig för badrumsmöbel?

Hur vill du placera tvättstället – på badrumsmöbeln eller nedsänkt i? Något att tänka på om du vill ha en skål som står på badrumsmöbeln som i detta badrum, är att din möbel måste vara lägre så att tvättskålen inte hamnar för högt. Väljer du istället att sänka ner tvättstället så ska möbeln ha rätt höjd (alt. högre så du kan justera det) från början. Plus att möbeln kommer “ätas upp” mer då både tvättstället och vattenlåset måste få plats inuti.

Tvättställets överkant bör sitta på ca 85cm höjd från golvet – är du extra lång så kan du med fördel höja till 90cm.

Enklast är att välja en möbel på ben så kan du såga till dessa i rätt höjd – dessutom blir det enklare att justera höjden efter badrumsgolvets olika nivåer. Du kan också sätta på egna ben på snygg möbel och på så sätt få den i rätt höjd direkt.

Tips! Se till att även sätta en liten distans under benen (t.ex. en bult eller motsvarande) så träbenen inte står direkt mot golvet som kommer bli blött.

En fördel med teak, är att det träslaget låt väta och fukt bra. Men oavsett hur fett träslaget än är måste du hålla efter om det hamnar i direktkontakt med vatten som här. Så se därför till att hårdvaxa eller lacka toppskivan lite extra för att tåla vardagen. Eller varför inte lägga på en stenskiva ovanpå?

Tips! Kika även på detta snygga badrum med teakmöbel för mer inspiration.

Sist men inte minst skulle vi i detta badrum valt bort det tråkiga enfärgade duschdraperi och gjort ett eget i snyggt mönstrat tyg som gärna fått plocka upp grönskan i skolplanschen. På insidan hade vi “fodrat” det med genomskinligt billigt duschdraperi som enkelt kan bytas ut allt eftersom det slits.

Mer inspiration för duschdraperi hittar du här!

Foto från Alexander White.

Exit mobile version