Badrum i Shaker stil

Semestern är över för denna gång men vem säger att sommaren och dess känsla måste läggas på hyllan? Vi vill tvärtom förlänga sommarkänslan så länge det går och då gör vi det givetvis med badrum i rätt stil för det. Detta snygga och enkla badrum finns i Gloucestershire, England, och flörtar lite med Shaker-stilen samtidigt som den snyggt plockar in industriella detaljer som sticker ut lite extra och ger badrummet karaktär.

Innan vi börjar är det två saker du bör ha i åtanke med detta badrum: 1) Badrummet finns i England och följer därför inte svenska byggnormer eller tätregler, och 2) Detta är badrumsinspiration och inte en exakt manual för hur du bygger badrum.

Så nu när det är avklarat kan vi börja med det roliga – nämligen hur du kan plocka in denna stil till just ditt svenska badrum och får en känsla av lantlig badrumsdröm!

Först och främst är det den vita pärlspontspanel det som sätter tonen i denna stil. Här stöter vi direkt på problem då träväggar inte är godkänt material för väggbeklädnad i våtrum. Surt men sant. Anledningarna är flera med främst för risken av påväxt av mögel och andra mindre trevliga saker finns och därför är det inte optimalt material där vatten och fukt förekommer.

MEN – för varje regel finns det oftast en kringlösning och vi börjar se allt fler lantliga badrum med panelväggar dyka upp. Så hur gör de då? Jo, genom att varje enskild husägare tar på sig personligt ansvar att lösningen håller och därmed också står för ev. kostnader om det blir fuktskada. Med andra ord kommer försäkringsbolagen inte att ta i dig med tång om du väljer att frångå branschregler. Så detta är en avvägd risk som du måste vara beredd att ta.

I många gamla hus och i olika byggnadsvårdsguider finns det många olika råd & tips för hur du kan göra för att just få in träpanel i badrummet. Vi tänker inte gå in på det här så googla och hel värld kommer öppna sig för dig!

Vi väljer istället att fokusera på Shaker-stilen och hur de valt att jobba med synliga råa kopparrör istället för moderna blandare. Genom att låta kopparrören gå synligt på väggen ger de en detalj i det annars rätt sparsmakade badrummet. Detta är klart godkänt och det är enbart din fantasi som sätter stopp för möjligheterna. Snyggt, rått och verkligen speciell känsla!

En annan detalj vi gillar är det inbyggda förvaringsskåpet som knapp syns ovanför toaletten. Perfekt för dig som har olika skrymslen och “döyta” som annars inte fyller någon funktion. Vi är så vana att alltid se spegelskåp men ett dolt skåp funkar precis lika bra och dessutom gör att du kan sätta en mer karakteristisk synlig spegel istället.

Och slutligen är det varma flätade inslaget i form av korgen och mattan som ger en mer ombonad känsla tillsammans med växterna. Tänk bara på att flätade mattan inte tål väta så se till att ha den en bit bort från direkt vatten om du vill få in liknande i badrummet. Här hade också en gammal vacker rottingfåtölj inte varit helt fel!

Sist men inte minst – hur snyggt är inte resten av hemmet? Wow vi vill flytta in där och möta hösten nu!

Foto av Matt Lincoln för The Modern House.

Exit mobile version