Elegant tvättstuga av John Pawson på Manhattan

badrumsinspiration elegant tvattstuga carrara tvattstall dinesen golv penthouse manhattan jill dienst john pawson foto anthony cotsifas via ad badrumsdrommar

Ursprunligen så hittade jag denna tvättstuga för jag är svag för minimalismen som finns hos arkitekten John Pawson (tydligen gillar han inte riktigt att benämnas som minimalist utan beskriver istället purity som sitt mål) olika projekt och badrum jag visat här förut. Men åter till tvättstugan – bara lyxen att se en tvättstuga som inte snålar in på materialvalen, lösningar och känslan var inspirerande nog, för att inte tala om att plocka in ett 1700-tals bord där. Det var tills jag såg hur badrummet såg ut i samma penthouse på Manhattan, New York, vill säga…

För vad säger du – visst vore det en dröm att få tömma tvättmaskinen i denna tvättstuga?

Hemmet är ritat av John Pawson för Jill Dienst, en antikvitetssamlare av skandinavisk design som driver butiken Dienst + Dotter Antikviteter i New York, USA. Känslan var att skapa ett hem där arkitekturen och inredningen skulle kunna mötas och komplettera varandra:

The masterful blending of minimalism and simplicity for which Pawson is known combined with Jill’s impeccable mix of period and contemporary Swedish furnishings added to the glamorous setting.

Japanskt onsen möter skadinaviskt lugn

För visst är tvättstugan något extra men badrummet är ändå det mitt hjärta klappar mest för. Mixen av material är här helt underbara och känslan verkligen sakralt lugn – trots sin utsikt mot Manhattans liv.

Genomgående genom hela detta hem återfinns de karakterisktiska trägolven av Douglas gran som sätter den milda färgskalan. Tillsammans med carraramarmor och krom blir paletten lugn, avskalad och subtilt lyxig. För visst blir det vackert mot de gamla möblerna i slitet lätt grånat trä?

Men det som också gör att stilen inte blir mesigt platt är inslagen av hårdare material såsom svart stål och framför allt det kantiga grå badkaret. Strama kantiga former och mjukt material – ett recept som inte kan bli fel om hantverket är så här skickligt genomfört!

Genomgående materialval är lyx

Att jobba enhetligt med material kan kännas tråkigt men det är absolut inte det. Snarare tvärtom mycket smart och väl värt att ha i åtanke när du väljer material till ditt nya badrum. Börja med att se vad din badrumsinspiration lockar dig till och försök sen knyta ihop hemmet med det. Kanske behöver du välja samma sten som redan finns i hemmet och du älskar? Eller så väljer du favoritmaterialet i badrummet och sen även lägger det i övriga rum.

Nedan ser du hur köket jobbar med samma Douglas gran, carrara och krom. Visst ser det ut som badrummet men ändå har en egen själ och karaktär.

Här hittar du bilder på resten av hemmet (där du kan se att tvättstugans stengolv återkommer även på terrassen) och här kan läsa mer om tankarna från John Pawson om detta uppdrag.

Foto av Anthony Cotsifas för Architectural Digest.

Exit mobile version