Fråga: Dumt med vit fog?

Badrumsinspiration - Vitt badrum med vit 10x20 fasad kakel i halvföband med vit fog

Jag vill ha vita fogar på väggarna men min plattsättare avråder mig från det eftersom han säger att de de blir gula snabbt. Stämmer det? Jag skulle gärna vilja ha vita fogar men känns tråkigt om de ska se gula ut direkt.

På väggar är ljusgrå fog klassad som standard. Det är vanligtvis denna fogfärg man får om man inte specifikt begär en annan av sin plattsättare. På senare tid har vitt blivit mycket populärt til vita plattor. Dels för att sen syns mindre och i takt med att laserskurna plattor blivit allt mer vanliga, vill man även med icke-laserskurna skapa en känsla av minimal fogbredd.

Vit fog är som en vit t-shirt eller skjorta – spiller du något så syns det. Men precis som med vita kläder kan det vara fint ändå men då får man helt enkelt städa lite mer och ta hand om den. Att undvika vit fog bara för att den kan bli smutsig är inte bara tråkigt utan även onödigt begränsande tycker vi. Det är alltid bra att impregnera fogen så slipper smutsen/fläcken gå ner i fogen i och bli svår att få rent.

På svaret om vit fog gulnar så kan man säga att det var vanligt förr i tiden men mycket har hänt med fogkvalitéerna senaste åren och nu finns flera varianter som både är smutsavstödande och håller vitheten betydligt bättre än för 10-15år sen. Då kan den bli lite mer beige än vit. Idag är det inte så vanligt och skulle den tappa vitheten så är det först efter flera år. Vill du gardera dig lite extra kan du använda epoxyfog, men det är en specialprodukt som kräver specialkunskap av hantverkaren för att jobba med.

Exit mobile version