Trendspaning – Kolmårdsmarmor som stilikon

Badrumsinspiration - gron marmor kolmardsmarmor swedish green marble badrumsdrommar natursten feature

gron marmor kolmardsmarmor swedish green marble badrumsdrommar natursten feature

Grönt är skönt och marmor är klassiskt brukar man ju säga. Två sanningar som passar mycket bra att beskriva senaste marmortrenden vi ser inom badrumsmaterial – kolmårdsmarmor!

Kolmårdsmarmorns nya uppsving har mycket att tacka den rådande 1970-tals trenden som kommer allt mer inom inredning. Då i form av rejäla flörtar med jetset-stilen á la italienskt 1970-tal där vi ser flödiga stensorter, tunga tyger såsom plysch och väggarna i flera dova och dramatiska jordtoner från terrakotta till olivgrönt. Men givetvis kan du välja att mixa så som det passar dig – för det är precis detta vi älskar med kolmårdsmarmor, att den funkar lika snyggt till pampig eklektiskt badrumsstil som till en skandinaviskt minimalistisk look.

Vi älskar att se kolmårdsmarmor som komplement för avskalad lyx i naturens toner tillsammans med varma metaller som i vår moodboard.


 

Historien bakom Kolmårdsmarmor

Kolmårdsmarmor är nog den mest svenska stensort vi har och du hittar den i de flesta slott, trapphus och teatrar som byggts kring förra sekelskiftet. Denna marmor blev känd redan på 1600-talet i samband med byggnationen av Drottningholms slott på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora som önskade smycka med den “vackraste stenen som gick att finna”. Sagt och gjort – på kungligt privilegiet började marmorn brytas i större skala i Kolmården och fick därifrån sitt namn Kolmårdsmarmor.

Idag är den känd även utomlands under namnet ‘Swedish Green Marble’ och finns både i Paris Operahus och Rockefeller Center i New York.


Hur du kan plocka in kolmårdsmarmor i badrummet:

Här listar vi lite olika sätt hur du kan tänka om du vill få in denna vackra sten i ditt badrum. Knepen är många, men viktigast är det att du får till en enhetlig stil som lyfter badrummet på det sätt du önskar.

Kolmårdsmarmorn är nämligen både tacksam att använda vid många olika tidsepoker och passar lika bra till funkis som modern minimalism. Allt handlar om vad du mixar den med så klart!

Kolmårdsmarmor som bänkskiva

Enklaste varianten om du är lite osäker och vill bara få in en accent, är att välja bänkskiva i kolmårdsmarmor som i detta badrum.

Välj antingen att ställa en porslinsskål ovanpå eller välj underlimmat tvättställ om du föredrar diskretare look. Följ upp med lugna materialval i övrigt så blir intrycket naturligt lugnt.

Vill du har mer värme så är ljust trä och läder alltid snyggt till kolmårdsmarmor som här i köket intill!

Kolmårdsmarmor till vita väggar

Föredrar du istället lite mer effekt låter du badrumsgolvet vara i kolmårdsmarmor och väggarna i ljust t.ex. vitt eller mild gråvit ton.

Tänk på att kolmårdsmarmor är en vacker sten som kräver att synas. Välj mindre storlek för mer liv och större plattor för ett lugnare intryck. Oavsett så kommer stenen att göra ditt badrum till något som fångar ögat!

Vita väggar till kolmårdsmarmor är också bra kombination om du har ett tidstypiskt hus där du vill få till stilen även i badrummet; Här kan du med fördel sätta väggarna med avlångt mindre vitt kakel (t.ex. 7,5×15 cm alt. 10×20 cm) för att få fram sekelskifteslook. Sätt plattorna i halvförband om du vill för lite mer liv och stilenligt som i detta badrum nedan.

Kolmårdsmarmor var också vanligt i funkishus tillsammans med vita 15×15 cm kakel i rak sättning som i badrummet intill.

Samma kombination passar också perfekt för ett badrum i 1950/1960-tals hus.

Vill du inte hålla lika strikt så kan du låta plattorna på väggen vara i halvförband och golvet gärna större format.

Enkelt och snyggt utan att krångla till för mycket!

Våga mixa kolmårdsmarmor med carrara!

Önskar du få mer effekt och kanske även gå in en modern touch så kan du med fördel mixa kolmårdsmarmor tillsammans med carraramarmor som i det industriella badrummet nedan.

Knepet att få detta modernt är helt enkelt att mixa med detaljer som mässing, brons eller svart stål för en hårdare känsla.

Att blanda dessa två marmorsorter är en klassisk kombination som även passar snyggt ihop för schackrutigt golv och funnits i många trapphus genom åren.

Sist men inte minst älskar vi att klinkersutveckligen går så imponerande framåt att vi nu även kan välja mellan keramiska varianter av kolmårdsmarmor, carraramarmor m.m.

Perfekt alternativ för dig är för lat för att ge natursten den extra kärlek den kräver!


1 – Foto av Erik Lefvander och styling av Anna Mårselius via Husligheter // 2 – Foto av Andrea Papini via Elle Decoration // 3 – Foto via Byggfabriken // 4 & 5 – Foto av Henrik Nero för Alexander White.

Exit mobile version