Vackert badrum på Österlen

Badrumsinspiration - badrum inspiration lantligt badkar aterbruk byggnadsvard marmor skank foto Jonas Ingerstedt via barnebys interior badrumsdrommar feature

Vissa hus är underbara för deras charm och själ, hur slitna eller trötta de än verkar på ytan. Det svåra med just att nå den charmen är att det krävs tålamod och ett öga för möjligheterna med skavankerna.

Detta enkla lantliga badrum finns i ett underbart hus från 1925 på Österlen och var ursprunligen tänkt att renoveras upp till “nyskick”, men ägaren valde att istället behålla som det var och endast renovera upp funktionen. Väggar, golven och de övriga materialen fick visa historien som huset bär på – och visst ser det underbart ut!

Badrummet på bottenvåningen är nyinrett men går helt i äldre stil. Badkaret köptes på skroten i grannbyn Gyllebo, skrubbades rent och målades utvändigt mörkt grått.

I en tid när vi allt mer fokuserar på miljövänligt, är renoveringar (och byggbranschen) tyvärr en av de områden där vi fortfarande har mycket kvar att göra. Det är lätt att vilja göra nytt och fräscht, men det behöver inte alltid betyda att allt det där andra ska rivas ut och slängas.

Det heter ju “Någons skräp, är en annans skatt” och det är värt att ha i åtanke när du river ut både kök och badrum – kanske kan du sälja delarna? Eller kanske passar det på landet bättre än i stan?

Ett tips är att börja på landet – där är man ofta mer förlåtande mot skavanker och du verkligen kan få till ett charmigt badrum som både matchar husets stil och dessutom ger dig utlopp för att vara kreativ. Från loppisar till återvinning – bägge kommer snart bli dina bästisar i skapandet av badrumsdrömmen!

För det där fula rosa tvättstället kan helt plötsligt bli underbart charmigt i torpen, det som du avskydde på husvisningen i stan.

Att försöka ha hela kretsloppet i åtanke när du är i tagen att skapa ditt drömbadrum är alltid ett bra utgångsläge. Komplettera sedan med kunskap om tätregler för badrum och inget kommer kännas omöjligt, även om det kommer innebär pusslande och planerande för att få det exakt så som du tänkt dig.

I detta badrum är det t.ex. trägolv – något som funkar i ett gammalt hus som du inte använder så ofta och främst ser badkaret som en balja (där vatten och fukt är minimalt). Men vill du duscha och använda badrummet mer så skulle vi starkt rekommendera att välja en klinkers med träkänsla – numera finns det massor att välja mellan så det kommer inte ens kännas som en förlust!

Följ upp med godkänt tätskikt och du har ett badrum att älska många år framöver.

Detsamma gäller även att välja material och inredningsdetaljer som tål att slitas och åldras. Går det är reparera, så går det att leva länge med tycker vi. Plus att plockar du in gamla saker och mixar fram din egen stil, är det mycket svårare att sen känna att badrummet är “daterat” eller inaktuellt. Trender kommer och går, men klassiska material består.

Så låt dig inspireras av detta underbara hus där verkligen tiden står still!

Mer bilder och hela historien bakom huset och hur ägaren tänker hittar du här!

Foto av Jonas Ingerstedt via Barnebys.

Exit mobile version