Fogfärg – hur väljer man rätt?

När det gäller badrumsrenoveringar är det alltid många beslut som ska tas. Till slut kommer frågan; “Vilken fogfärg ska jag ha till de olika plattorna?” Någonstans här brukar många tappa orken och det här sista valet tenderar att få beslutbägaren att rinna över. Det blir helt enkelt för jobbigt att du, likt många, ger upp och låter hantverkaren välja åt dig istället.

Att välja fogfärg är inte alltid lätt – eller så här; Det är rätt lätt när du vet hur du ska tänka.

Rätt fogfärg kan lyfta ditt badrum, men ”fel” fogfärg kan ge badrummet den där irriterade känslan av något som skaver och gör inte plattorna rättvisa.

Badrum är i regel inte så stora rum och när det kommer till val av kakel och fogfärg bör du börja med att besvara frågan; “Vad är det du vill fokusera på i badrummet?”.

För har du t.ex. ett vackert mönstrad golv så blir det naturligt att låta väggarna stå tillbaka och låta golvet få fokus – då passar en fog som så mycket som möjligt går i samma ton som väggarnas plattor. Har du istället valt en speciell sättning eller form på platta, kanske du istället vill få fram det med fogen som mönster, och då blir mer kontrasterande färg naturligt att välja.

Här är vår enkla guide för hur du ska tänka när du väljer fogfärg till dina kakel & klinker!


 

4 nyanser av grått, vitt, svart och lite till…

 

Vit fogfärg – diskret känsla

I badrummet nedan har man valt en vit fog som är diskret och står tillbaka mot de hexagonformade carraraplattorna. Man hade här kunna jobba med ljusgrå fog också men en mörkare fog än så hade gjort att varje enskild platta trätt fram, men också riskerat att skapa ett rörigare intryck som tagit fokus från denna milda stens mönster. Så om du har en platta med utmärkande form, låt den tala för sig själv!

Hur du väljer rätt fogfärg - Tips & råd från Badrumsdrömmar!

En annan aspekt på vita fogar till vita kakelplattor är att det ger ett lugnt, sammanhållet helhetsintryck.

Stora, vita kakelplattor är både modernt och populärt. Speciellt laserskurna varianter tillåter smala fogar och i sin tur ett enhetligt intryck. Tack vare att de laserskurna plattorna är exakta i sin storlek, kan man skapa en illusion av att väggen är satt med en enda stor skiva istället för flera små.

Hur du väljer rätt fogfärg - Tips & råd från Badrumsdrömmar!

Valmöjligheterna på storlek är nästintill oändliga – men det är i slutändan fogen som länkar samman intrycket. Vita plattor och vit fog på väggarna är ett bra val om man, som i det här badrummet nedan, istället vill sätta fokus på den vackra väggfärgen och tassbadkarets svarta matta siluett!

Hur du väljer rätt fogfärg - Tips & råd från Badrumsdrömmar!

Läs även svar på en vanlig fråga vi får om vit fog – här.


Ljusgrå fogfärg – standardnyansen

Generellt är ljusgrå fog standard. Det är den fogen du oftast får om du inte gör ett val och utan istället låter plattsättaren bestämma. Men den ljusgrå fogen behöver inte vara tråkig och intetsägande – tvärtom kan den vara både snygg och praktisk!

Som till exempel i det här badrummet, där allt fokus är på det mönstrade golvet, är en diskret fogfärg alldeles perfekt. Det ger ett mönster tillsammans med de förskjutna kakelplattorna i 10x20cm mått skapar, men som ändå inte tar över fokuset från golvet. Så dags att sluta se ljusgrått som “bättre mot smuts än vitt” och ge det en eloge för dess egna egenskapar istället!

PRIVAT APARTMENT

Jobbar du istället med större format på väggarna och vill markera det lite ”lagom” så hjälper ljusgrå fog dig med det. I detta badrum nedan plockar fogen upp den grova bergsgrunden också och ge lite det vita kaklet en länk till både golvet och stenen. Snyggt och enkelt!

Linda Lindorffs vackra badrum.

Länge har vita kakelplattor i 15x15cm varit bannlysta från allt som har med trend och stil att göra. Att välja denna standardstorlek har inte bara varit synonym med fantasilöst, utan till och med setts som total brist på stil. Men nu är allt det glömt och vi älskar denna kakelstorlek!

T.ex. i badrummet nedan har man medvetet inte låtit rutmönstret på väggarna ta över hela rummet, utan snarare bara ackompanjera den övriga stilen och hexagongolvet. Här ska kaklets halvförband ge en snygg effekt och synas lite lagom. Då är ljusgrå fog ett perfekt val. Ett plus är också att den fångar upp golvets gråa nyans utan att bli för markant.

hemma-hos-Joanna Laajisto_foto-Mikko-Ryhanen_via_Lovely-life_badrum_inspiration_hexagon_vitt15x15_Helsingfors


Grå fogfärg – lite mer effekt

Grå fog är (av uppenbara skäl) lite mörkare än ljusgrå men inte fullt så kraftig som mellangrå. Den kallas många olika namn men gemensamt för denna nyans är att den är “lagom” på ett snyggt sätt. Om du istället jobbar med vita plattor så kan grå fog ger en tillräcklig konstrast mot det vita för att synas på håll men tar inte över rummet.

En perfekt mellanväg för dig som vill ha ett tidlöst badrum som detta, men ändå få till lite grafiska influenser!

sekelskifte-badrum-inspiration_marmor-massing_grevgatan25_lagerlinds_badrumsdrommar_2

I badrummet nedan, blir den grå fogen det som gör effekten möjligt. En ljusare fog hade inte gett tillräcklig effekt och en mörkare fog hade gett ett skarpare linjespel som istället hade tävlat med den flödiga marmorstenen om uppmärksamhet (och förlorat till förmån för stökigare intryck). Men nu blir det istället ett fint samspel, tack vare fogens balanserade kontrast.

Det här badrummet är ett snyggt exempel på hur två material tillsammans med lite kontrasterande fogfärg kan lyfta ett relativt enkelt badrum.

Det är just nu populärt att sätta plattor förskjutet på olika sätt för att skapa ett liv på väggarna. Detta gäller såväl mindre storlekar, vanligast då med halvförband, som större format som oftare sätts i fallande längder (också av tekniska skäl).

Nedan är ett exempel där grå fog jobbar mer ton i ton med plattorna av juramarmor. I detta fall har plattan så pass mycket liv i sig att de egentligen inte behöver en skjuts av fogen, annat än subtilt markera övergången mellan plattorna. Här föll valet på en fognyans som följer upp det mellanljusa i marmorn för att få till ”lagom” effekt.

litet-badrum-inspiration-jura-kalksten_frejgatan-54A_fastighetsbyran_badrumsdrommar


Mellangrå fogfärg – ger ton åt tidlösa format

Vita kakelplattor i 10x10cm är en tidlös storlek som vi oftast förknippar med kök, men även vanligt förekommande i badrum. För att skapa ytterligare effekt är de satta med mellangrå fog i detta badrum som plockar upp de mörka detaljerna i badrummet men utan att ge badrummet en grafisk känsla. Här hade lika gärna grå fog kunnat väljas, men med en nyans mörkare blir kontrasten lite större och rummet får tillräcklig karaktär utan att gå över i hårdhet.

badrum-inspiration_hexagon-mosaik_vitt15x15_brass_massing_foto-Annette-OBrien_via-thedesignfiles_home-Sarah_Collins_badrumsdrommar_2

Som vi nämnde tidigare så upplevs fogfärger annorlunda när man jobbar med plattor i andra kulörer än vitt. Fogens olika grå nyanser blir då istället relativa i kontrast till den kulör/mönster som plattan har – kika bara på badrummet med knappmosaik nedan.

badrumsdrommar_paul-barbera_wonder

Här är knappmosaiken svart och då blir rent krasst alla annat ljusare – våra ögon blir helt enkelt ”lurade” att tro denna mellangrå fog är nästan vit. Allt är relativt och det framför allt när det gäller olika kulörer ihop. Värt att tänka på när det är mycket fog som väggen eller golvet ska få!

Liten tumregel att ta till om din plattas kulör befinner sig mittemellan två fogfärger;

Önskar du att fogen ska flyta ihop med plattan, så välj en liiite mörkare nyans. Vill du att fogen ska synas lite mer än plattan, så välj liiite ljusare. I detta badrum är t.ex. fogen något snäpp mörkare än kaklet men ändå känns det lugnt och fogen upplevs nästan flyta ihop med plattan.

la badrum badrumsdrömmar


Mörkgrå fogfärg – lagom grafisk och retroflörtande

Den mörkgrå fogen är vanlig till mörka golvplattor då den passar de flesta samtidigt som den döljer smuts bättre än svart fog som oftare avslöjar kalkavlagringar.

Hur är det då till väggar? Till vita plattor blir den en vågad effekt och därför populär till mer klassiska badrum där du vill ha en effekt men är rädd att svart kommer att kännas för hårt.

Nicolas-Schuybroek_badrum4

Vi vågar nog påstå att de flesta badrum du sett med vitt kakel och mörk fog senaste åren, som t.ex. detta snygga badrum ovan, har troligtvis haft mörkgrå fog och inte svart.

Och visst ger den mörkgrå fogen snygg effekt till vita 15x15cm kakel – oavsett om det är ett badrum med klassiska platsbyggda badrumsmöbler eller slitet trä och ruffiga putsade väggar?

badrum-inspiration-betong_styling-Pella-Hedeby_foto-Sara-Medina-Lind_ikea-livet-hemma_badrumsdrommar_3


Svart fogfärg – våga gå lite längre

En av de tydligaste trenderna ett tag nu har varit mörk fog mot vanliga, vita kakelplattor. Till synes ett enkelt knep som är väl värt att ta vara på. En svart fog matchas extra bra med den industriella stilen som kännetecknas av mycket metall, patina och charm.

Det råa och hårda plockas upp av kontrasterna som svart fog ger. Just i detta badrum, är det vita 10x20cm stora kakelplattor satta i halvförband, också kallad tegelsättning, som får ett hårdare uttryck tack vare fogen. Precis rätt för en industristil med mycket charm.

Att välja en kontrasterande fogfärg kan också vara ett bra sätt att skapa blickfång på väggarna. Fogen förstärker här väldigt effektfullt de olika kakelformaten  och gör att väggarna sticker ut trots att de ”tävlar” med en underbart pampig marmor. Tänk dig samma väggar med en vit fog – inte riktigt samma effekt, eller hur?

Så våga gå mörkt och lite längre om du eftersträvar en tydlig effekt med fogen som i detta enkla badrum!

badrum-inspiration_retro-teak-badrumsmobel_sodermalm_foto-alexander-white_badrumsdrommar_3_900px


 

…och färgglad fog i övriga miljoner nyanser!

Givetvis finns det en färgpalett utöver den klassiska vit/grå/svart-skalan även för fog. Där kan du välja allt ifrån gul till rosa. Med och utan glitter. Eller varför inte köra en guldfog som lyfter din guldiga mosaik ytterligare.

Hur vågad känner du dig? Låt fogarna nedan inspirera dig!

Badrumsdrömmar - bloggen som älskar badrum & inspiration!

bathroom-inspo_badrum-inspiration_rosa-turkos-ljusblå_kakel_diagonal-sättning_photo-Tekla-Evelina--Severin_via-Sign-Unseen_badrumsdrömmar_1


Klicka på respektive bild för att se mer av varje badrum! Där kan du även hitta källan bakom varje foto.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Total
697
Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.