Vad betyder behörig för våtrum? Vad är BKR, MVK, GVK och Säkert Vatten?

Vi får lite då och då frågor av er läsare om hur man vet att en hantverkare är behörig för våtrum samt vad de olika certifikaten betyder. Så vi tänkte reda ut begreppen här så du lättare förstår vad din hantverkare jobbar utifrån för regler.

Vad är skillnaden mellan de olika certifikaten och vad innebär det att en hantverkare är ”behörig”? Rätt person för rätt jobb betyder vad?

Kort sagt kan vi säga att Boverket är den förvaltningsmyndighet som sätter upp övergripande byggregler, påverkade av regelverk som till exempel plan- och bygglagen och miljöbalken, som sen varje bransch tolkar till sitt branschområde för att förbättra säkerhet och underlätta för sina medlemmar för hur de ska tillämpa den i praktiken.

 • BKR (Byggkeramikrådet) –  keramik (kakel & klinker) och rollat eller foliebaserat tätskikt.
 • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll) – plastmattor både som ytskikt och under keramik som tätskikt.
 • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll) – målade väggar med glasfiberväv för våtrum.
 • Säker Vatteninstallation  – VVS installationer i våtrum.

Därför kan det vara så att din hantverkare, som t.ex. är golvläggare, är godkänd av GVK för våtrum men inte hos BKR för han inte är plattsättare och därmed inte gått deras våtrumsutbildning för keramik etc. De olika behörigheterna betonar hantverkarens primära tillhörighet och kunskap, inte sagt att han saknar kunskapen även på andra områden. Nedan kan du läsa mer om de olika branschreglerna och vad deras fokus ligger.

avskiljare_700px

BKR – Byggkeramikrådet

bkr_logoByggkeramikrådet, BKR, bildades år 1989 av Plattsättarentreprenörernas Riksförening, PER och Kakelföreningen, KAF, med syfte att skapa en gemensam organisation som kunde leda den tekniska utvecklingen och ta tillvara kunskapen från såväl entreprenörer som leverantörer inom det snabbt växande byggkeramiska området.

Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum av hela ”Byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.

För att tätskiktsarbete i våtrum ska uppfylla kraven i Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum, BBV krävs att företaget har behörighet utfärdad av Byggkeramikrådet.

En mycket viktig del av Byggkeramikrådets verksamhet är utbildning. Såväl av plattsättningsentreprenörer som önskar få behörighet att arbeta efter våra branschregler som av försäkringsbolag, besiktningsmän, fastighetsmäklare och andra aktörer i byggbranschen.

Läs mer på www.bkr.se

avskiljare_700px

Säker Vatteninstallation

säker-vatten_logoBranschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk framtaget av VVS-branschens aktörer för att minska risken för kända problem såsom vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Syftet med reglerna är att ställa krav på både VVS-företag och produkter, men även auktorisation av VVS-företag samt utbildning av montörer och arbetsledare. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för brukaren.

De auktoriserade VVS-företagen hittar du här, för att få en säker och trygg VVS-installation. Företagen är utbildade i branschreglerna och utför installationsarbetet efter regelverket som försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.

Läs mer på www.sakervatten.se

avskiljare_700px

GVK – Golvbranschens våtrumskontroll

GVK_logoGVK är en stiftelse inom golvbranschen som består av organisationer och företag som gemensamt arbetar för att komma tillrätta med vattenskador i svenska våtutrymmen. Genom GVK har byggherrar, förvaltare, entreprenörer och villaägare samordnat sin kunskap och erfarenhet om hur ett fackmässigt våtrum ska utföras.

I GVK ingår; Fastighetsägarna, Golvbranschen GBR, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, HSB, Riksbyggen, SABO och VVS Företagen.

Ett konkret resultat av arbetet med kvalitetskonceptet är GVKs branschregler för tätskikt i våtrum – Säkra Våtrum. Branschreglerna är utformade efter de myndighetskrav som gäller i Sverige och GVK har även egna länskontrollanter som utför kvalitetskontroller på utförda arbeten.

Läs mer på www.gvk.se

avskiljare_700px

MVK – Måleribranschens våtrumskontroll

mvk_logoMåleribranschens våtrumskontroll, MVK, är ett samarbete mellan färgproducenter, Sveff, Målaremästarna och Måleriföretagarna med syftet att leverera högkvalitativa våtrumslösningar inom måleri.

De har i dagsläget en sammanställning på godkända leverantörs system samt jobbar på att skapa en MVK-auktorisation som företag ska  kunna ansöka om. I kraven ingår bl.a. utbildning av våtrumsmålare. När dessa finns klara för slutkunder är ännu oklart tyvärr.

Läs mer på www.vatrumsmalning.se

avskiljare_700px

Hoppas vi kunde redan ut organisationerna för dig!

Så vill du vara helt säker på att din hantverkare kan sin sak så anlita rätt person för ditt materialval i badrummet. Något också de flesta totalentreprenörer redan gör där målare målar, plattsättare kaklar och du njuter av tryggheten.

Foto (beskuret) från Fantastic Frank Berlin.

.

Läs även våra övriga Tips & Råd:

1. Att tänka på innan du anlitar hantverkare
2. Kort om Husarbete / ROT
3. Hur & var du kan söka hantverkare
4. Hur mycket kostar ett badrum?
Total
1
Shares

6 comments

 1. Hej
  Vår badrum renoverat och efter renovering visade vatten bakfall få visades att lutningen var inte rätt.
  Företaget har rivit bort golvet nu och
  Spacklar om och skall lägga tätskiktet på nytt.
  Min fråga är;
  Vilka regler häller vid del reparationen?
  Är detta korrekt enligt branschen ?
  Vad skall stå på kvalitet dokumentet ?
  Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.