Hur mycket kostar ett badrum?

Bland de första frågorna vi brukar få höra när vi berättar om Badrumsdrömmar är just; Vad kostar ett badrum? Inte så konstigt med tanke på att för de flesta är badrummet ett stort projekt som ofta får vänta in ekonomin. Det svåraste är bara att svaren på frågan är lika många som badrummen som byggs varje år. Men vi tänkte försöka oss på denna svåra fråga ändå och ge lite prisexempel mellan tummen och pekfingret vad de olika materialdelarna kan kosta (exkl. arbetskostnad).

Vad kostar ett badrum? Mellan tummen och pekfingret ungefär? Badrum är ju så dyrt, vad är det som kostar egentligen?!

Här ger vi två exempel på badrum som vi valt att döpa till ”lyx” och ”standard” för att på så sätt enklare visa vilka delar som skiljer sig. Längst listar vi även prisexempel (snittpris i mellanskiktet) på vägg- och golvbeklädnad samt inredning för badrum.

Hoppas detta ska ge dig en fingervisning och bättre koll på budgeten inför din badrumsrenovering!


.

Två exempel på badrum – Lyx vs. Standard

Vi har visat oändligt många badrum på Badrumsdrömmar och har här valt ut två olika badrum för att enklare kunna illustrera ”lyx” vs. ”standard” inom badrum. Här fokuserar vi på det yttre, dvs. från färdig uppbyggnad med tätskikt som utgångspunkt*.

* Självklart finns det ytterligare aspekter att ta ställning till, såsom hur gammalt badrummet är och hur bra/dåligt den förra badrumsrenoveringen genomfördes, vilket påverkar hur underlaget ser ut inför uppbyggnaden av det nya badrummet. Men vi hoppas ändå att dessa exempel gör det enklare att förstå det bakomliggande tänket inför din badrumsrenovering.

Vad betyder ”LYX” inom badrum?

Badrummet nedan är vad vi kallar ”lyx” då både materialvalen och de olika lösningarna kräver mer arbetskraft = tid. Först och främst är här alla väggar satta med en dyrare platta (denna typ av laserskuren platta, klinker eller natursten, kostar från 800:-/kvm ungefär), vilket snabbt blir många kvm att köpa in material till.

narvavagen2_per-jansson

Storformat kräver mer av underlaget

En tumregel som är viktig att komma ihåg är att ju större en platta är, desto mer kräver den av underlaget. Om man då väljer storformat (allt över 40x40cm) som här så måste underlaget vara mycket rakt och slätt – lättare sagt än gjort, speciellt i en äldre fastighet där inga väggar än raka eller vinkelräta mot tak/golv m.m. Men inget är omöjligt och att bygga upp nya väggar är ingen konst, men det tar tid och tid drar upp prislappen på badrumsrenoveringen.

När det gäller golvet så kräver storformat även avlång brunn och innebär att du måste drar om avloppet i golvet mot en vägg alt. hörn om du kör hörnbrunn. Själva avlånga brunnen kostar från ca 5000:- men i sammanhanget är det rätt litet belopp egentligen, utan det är arbetstimmarna att justera avloppet som kostar. Ska brunnen ändå bytas ut – vilken den bör göras med regelbundna intervaller (måste t.ex. om den är från innan 1990) – så blir det ett mindre kostnadsskillnad med avlång vs. rund.

Inbyggda rör och platsbyggd förvaring skapar badrumsdröm

En annan detalj i detta ”lyxbadrum”, är att alla rör och avlopp är dolda. Rören är inbyggda i väggen och det ger en snygg och stilren känsla. Detsamma gäller toaletten som är vägghängd där avloppet är dolt. Det i kombination med platsbyggd förvaring gör att badrummet upplevs som lyxigt och självklart.

Här har man i största möjliga mån försökt att inte kompromissat bort sin badrumsdröm, utan istället lagt pengar för att anpassa rummet för att få till det badrum man vill ha. För det är precis detta som ofta innebär ”lyx” inom badrum – ju mindre kompromisser, desto högre prislapp.

Men vill du ha det snyggt och lyxigt så får du vara beredd på att priset blir därefter!

.

Vad betyder ”STANDARD” inom badrum?

Kortfattat betyder standard inom badrum att inget ”extra” utöver det som måste finnas görs. Detta gäller både finesser såsom addera golvvärme, men främst placering av de olika delarna – toaletten stannar där den är och duschen likaså m.m. Här försöker vi förklara närmare vad ”standard” betyder inom badrum rent konkret.

Snyggt standardbadrum – finns det? Självklart kan du få till ett snyggt badrum utan att spräcka plånboken, men du får vara beredd på kompromissa och i större grad utgå från badrummets utformning idag.

Detta badrum här är en enklare variant där man har utgått från relativt enkla standardlösningar och möbler. Väggarna är lite dyrare än klassiska vita 15×15 (ca 100:-/kvm) men ligger fortfarande minst hälften så högt som ”lyxbadrummet” ovan. Vi skulle säga ca 300:-/kvm beroende på leverantör.

Litet badrum

Rund brunn, synliga rör och avlopp

Likaså har man här en vanlig rund brunn, alla rören går utanpå väggarna och tvättstället samt toaletten har avlopp ner i golvet. Lösningar som är tidsbesparande och därför billigare att göra jämfört med att bygga in alla rör i väggen.

Badrumsförvaring – inget eller välja kommod med låda?

När det gäller möbler och porslin så har man här ett enkelt tvättställ från Gustavsberg på konsoler utan kommod. Redan där sparar du några tusenlappar, men förlorar i förvaring – något att tänka på med just badrumsmöbler är att billigast inte är bäst. Tänk på att möblerna ska tåla mycket fukt, slitage och ha bra förvaring.

Kommod med låda är generellt dyrare än bara med hylla men också mer praktiskt för du ser all på en gång och slipper plocka ut något för att nå något annat. Däremot har du trångt så är kommoder med hyllor oftast de som är grundast. Värt att klura på!

Klicka på respektive bild för att se resp. badrum. Badrummen på bilden högst upp hittar du här, här och här.


.

Prisexempel – vad kostar ett badrum?

 – Samtliga priser är ungefärliga och självklart finns billigare alternativ att finna på kampanjer, lågprismärken etc. –

.

Vägg- & golvbeklädnad

 • Kakel – vitt 15x15cm 100:-/kvm, övriga format från 300:-/kvm, natursten från 700:-/kvm
 • Klinker – standard 10x10cm 500:-/kvm, övriga format från 500:-/kvm och mosaik från 1000:-/kvm
 • Fog & fix – 50:-/kvm
 • Tätskikt med komplett våtrumssystem – 150:-/kvm
⇒ Prisexempel för standardutförande – väggar 300:-/kvm och golv 700:-/kvm inkl. fog, fix och tätskikt.

.

Tvättställ, blandare & övrig badrumsinredning:

 • Tvättställ – standard från 700:- (ej anpassat för kommod), övriga tvättställ från 3000:- (för kommod)
 • Badrumsmöbel – från 3000:- (exkl. tvättställ)
 • Tvättställsblandare – krom 2000:-, övriga utföranden från 3000:-
 • Bottenventil – krom 400:-, övriga utförande från 700:-
 • Dusch – duschväggar 7500:-
 • Takdusch med duschblandare – krom 6000:- (övriga utföranden från 10000:-)
 • Badkar – emalj i 160cm 4000:-
 • Badkarsblandare – krom 3500:- (exkl. handdusch med stång 1000:-), övriga utföranden från 4500:-
 • WC – golvmodell 2500:-, vägghängd modell från 7500:- (inkl. wc-skål, spolknapp och fixtur)
 • Handdukstork – för el 3000:-, för vatten från 7000:- och kombidrift från 10000:-
⇒ Prisexempel för inredning i badrum – från 30 900:- för standardbadrum med tvättställ, wc, dusch och badkar.

.


Till sist…

Kom ihåg bara att oavsett om du har den stora budgeten eller den lilla, så är det bra att planera noga och tänka igenom bitarna för att få till bästa möjliga helhet. Så tänk balans och harmoni i badrummet först och främst.

Och till sist – bästa tipset vid badrumsrenovering är att lägga krutet på golvet och detaljerna. Då kommer du kunna skapa wow-badrum även med den minsta plånboken.

Lycka till med ditt badrumsprojekt!

.

Foto från badrum i översta bilden hittar du här, här och här.


Våra 5 tips inför din badrumsrenovering:

1 – Ta hjälp av badrumsinredare för att sätta badrumsstilen
2 – Att tänka på innan du anlitar hantverkare
3 – Hur mycket kostar ett badrum?
4 – Kort om Husarbete / ROT
5 – Vår inredningsskola för badrum (kommer snart!)

 

.

.

Total
26
Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.