Ljust & fräsch badrum á la Stockholm

Nu har vi visat många lite mer ”vågade” badrum på sistone, så vi känner det är dags att återgå till Nordisk minimalism och vad passar då bättre än ett klassiskt ljust & fräscht badrum á la Stockholm?

Då pratar vi vita väggar, stilrena detaljer i raka linjer och diskreta lösningar som inte direkt sticker ut ur mängden. Med andra ord en klassisk modern look för badrummet som var lika rätt för 3år sen som den kommer vara om 5 år. Helt enkelt ett snyggt lagom-badrum som åldras diskret.

Det som också är lite kul är att krom nu är senaste trenden i val av metaller – så vi tycker det verkligen blir win-win för dig som önskar få till ett modernt badrum som inte har uttalade trendval, som du sen kanske tröttnar på.

I detta badrum, som finns i ett nybyggt hus i Hammarby sjöstad här i Stockholm, är väggarna satta med vita matta 30x60cm kakel i rak sättning som sen går över i en sandig gråtonad klinker i 60x60cm. Fogarna är här synkade och ger fin linjär känsla.

Just när det gäller att synka fogarna är det ofta något som många vill göra i badrummet men som egentligen är rätt onödigt jobb i de flesta fall. Ska du synka fogar så gör det i dessa fall:

  • När plattornas storlek är identiskt (tänk på millimetern och då funkar inte 200mm mot 197mm) för annars kommer den lilla förskjutningen som bildas bara störa ögat och ge fult intryck.
  • När plattornas kulör är väldigt nära varandra och du kommer välja en fogfärg som är identisk eller mycket lik på både vägg och golv. Annars kommer synkningen gå förlorad i att den ändå inte syns och istället blir lite mer kladdig i ”kryssmötet” för det blir djupare just där i mötet.
  • När du har en synlig vägg där du kommer se både golvet och väggen mötas. Som här där det inte finns en kommod som döljer utgav istället är helt luftigt under tvättstället.
  • Sist men inte minst – det är ytterst sällan det är värt att synka fogarna mot alla fyra väggar! I duschen kan det vara snyggt att göra det mot två då du har ett hörn, men skippa synkan där badkar eller andra större möbler ska stå. Lägg istället pengarna som detta extrajobb kostar på något mer värt!

Vi gillar också att de här valt att plocka in badrumsskåp i ett vacker mörkare träslag som ger det annars rätt kala badrummet den där extra värmen. Just i detta fall är det valnöt tror vi, men du kan med fördel plocka in äldre vintagemöbler i teak eller varför inte en rökt ek?

Carraramarmorn är alltid diskret och ger lite liv som också plockar upp golvets gråsandiga kulör.

Ovan ser du gästtoaletten som är ännu lugnare och här är det enbart hyllans konsoler och tavelramen som sticker ut lite extra. Eftersom en gästtoalett klassas som våtrum enbart på golvet (våtzon 1) är det fritt fram att sätta upp vilken belysning som helt i övriga delarna.

Perfekt om du har en snygg lampa du vill få in eller som här en enkel lampsockel i koppar med stor glödlampa bara.

Hemmets övriga rum är snyggt färgsatta med olika nyanser av grått, blått och sand till ljust trägolv. Kika här för mer bilder!

Föreningens bastu lämnar också oss med inspiration väl värd att plocka in i detta tema på ljust & fräsch Stockholmsbadrum!

Foto från Fantastic Frank.

2 Comments

  • Hej! Tack för en inspirerande sida! Vad heter det fina handfatet med benställning i badrum och tvättstuga? Vore tacksam för svar. Ska snart beställa material till nytt badrum :) Med vänlig hälsning, Cecilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *