Belysning i badrum – vad gäller?

När det gäller belysning i badrum så är det några saker du måste tänka på när du köper din drömlampa. Det är nämligen att först kontrollera så att lampan har rätt IP-klass för området där den ska sitta. Med andra ord om den är godkänd för våtrum och då vilken del av badrummets zon 0-2 den är anpassad för. Det låter krångligare än vad det är egentligen, men vi vill bara vara säkra på att du får behålla drömmen intakt om du har koll på detta!

För några år* sen kom SEK Svensk Elstandard med nya elinstallationsregler, SS 4364000, som gör att det numera gäller samma regler i Sverige som i hela Europa. Perfekt om din drömlampa finns i t.ex. Tyskland.

byggfabriken_belysning

Olika IP-klasser – kort fakta

Du har nog sett IP-klasserna på lampor som består av två siffror. Den första siffran anger hur tålig lampan är mot smuts, damm och beröring; minst skydd (0 = inget skydd) och mest skydd (6 = dammtät). Badrum ligger generellt mellan 2-4 för belysning utvändigt t.ex. IP2x och IP4x.

Den andra siffran anger hur tålig den är mot väta och vatten; minst skydd (0 = inget skydd) och mest skydd (8 = lämpad för långvarig nedsänkning i vatten). Här brukar nivån för badrum generellt ligga mellan 1-4 för belysning utvändigt t.ex. IPx1 och IPx4.

 

Badrummets olika zoner

Eftersom badrummet är ett våtutrymme förekommer både direkt vattenutsatthet men även fukt som påverkar elen i rummet. Därför är våtutrymmet indelat in i 3 zoner som vardera märks med respektive lägsta IP-klass som får lov att användas.

IP-zoner_regler2009

Zon 0 – IP 67 helt vattentätt (t.ex. belysning i badkar)
Zon 1 – IP 44
Zon 2 – IP 24 (och IP 21)
Zon X – IP 21 (och IP 20)

I Zon 1 och 2 måste armaturerna vara fast installerade. Klasserna inom parentes får användas då armaturer av isolermaterial (t.ex.porslin) används och då ljuskällan helt är skyddad mot vattenstänk (t.ex. med kupa).

Det som kom till i de senaste Elinstallationsreglerna från 2009 var att zonerna numera begränsas på höjden till 2,25 m (eller duschhuvudets placering om den är högre) jämfört med tidigare när rummets takhöjd satte gränsen ovan. Detta innebär att du numera kan placera lägre IP-klasser ovanför 2,25m i zoner med högre klassificering.

Tack vare det finns det numera flera lampor att välja för badrummet!

T.ex. kan du numera använda IP20 i Zon X på belysning utförd i isolermaterial (ex.porslin) och som har en kupa som helt omsluter ljuskällan. Likaså kan du ha IP21-armaturer i tak ovan dusch – men det rekommenderas dock ändå allmänt att IPX4 (t.ex. IP44) används. För placering av belysning och elektriska apparater i zon 1 finns fler krav. Det som oftast är besvärligast är att materiel ”ska vara avsedd att monteras i zon 1 enligt tillverkarens anvisning”. Det är alltså viktigt att veta att det inte enbart räcker med IP44 alla gånger.

Tycker du ändå allt detta känns snurrigt? Strunta i allt ovan och köp utomhusbelysning. Finns i flera olika stilar och är garanterat godkända för krävande förhållanden. Enkelt!

Som sista tips – konsultera alltid din elektriker i frågan om du är osäker och låt elinstallationer utföras av behörig elektriker.

* Dessa regler kom 2009 och tänk på att regler ändras med jämna mellanrum så håll koll på vad som gäller när du väl ska bygga! Detta inlägg är publicerat september 2013.

Källa och illustration från SEK Svensk Elstandard och Voltimum. Bild från Byggfabriken och SP34.

Total
245
Shares

4 comments

 1. Finns det någon möjlighet att installera LED-belysning på en lägre höjd i ett duschutrymme? Man ser det ofta på hotell och vi skulle vilja göra något liknande när vi skall göra nytt badrum. Men vår elektriker säger kategoriskt att det inte är tillåtet att bryta spärrskiktet. Därmed kan vi inte få den punkt- eller släpbelysning som vi är ute efter för att belysa golvet i duschen.
  Stämmer detta eller finns det vägar runt det hela?

  1. Hej Lennart,
   Generellt kan man installera LED-belysning överallt i badrummet så länge det är av rätt IP-klass. Om du önskar belysning i duschen eller badkaret som är utsatt direkt för vatten, ska det vara IP67. I annat fall ska belysningen vara IP44. Det är med andra ord armaturen och hur installationen görs som avgör möjligheterna till din drömdusch, inte tätskiktets regler i sig.

   Vi rekommendera dig att kontakta Elektriska Installatörsorganisationen EIO (www.eio.se) för mer guidning och lösning för ditt drömbadrum.

   Lycka till och uppdatera oss gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.