Skapa ett charmigt lantligt badrum med pasteller

Vi på Badrumsdrömmar ser dagligen oändligt många snygga, coola, charmiga, gamla, nya, moderna, klassiska, minimalistiska och more-is-more badrum. Något som vi ofta glömmer bort när vi letar inspiration är hur hemmablinda vi, alla av oss egentligen, är i vår jakt på vackra saker som tenderar att se likadana ut.

Därför är det alltid så kul att spana in brittiska badrum och hur de varierar i sin stil (och många gånger standard) från hem till hem. Så här får ni ett helt underbart badrum i ett 1700-tals hus i Yorkshire, Storbritannien.

Ett enkelt, slitet och alldeles alldeles underbart badrum!

Detta är ett hem fullt av vackra saker som vittnar om vardagens tand och så gör även badrummet. Här bort ett par med tre barn, en hund och fyra katter – men vårt fokus är såklart badrummet.

Innan vi går vidare så säger vi det vi alltid gör med utländska badrum som har trägolv – detta är enbart inspiration och inte en mall i hur ett svenskt badrum byggs.

Så nu till det roliga, visst är färgskalan underbar? Vi gillar de många olika pastellerna som är mixade här till perfekt balans och vi vill därför utmana dig att välja kulörer som INTE är rena gråtoner utan drar åt något håll.

Knepet är att alla kulörer har samma mängd grått/vithet i sig och inte blir konkurrenter utan vänner. Om du vill skapa en liknande känsla så ha just kulörernas förhållande i åtanke, sen är att det bara att välja dina favoriter och köra!

Det finns ingen gräns på hur många du kan mixa för en charmig lantlig stil och börjar du bena ner ditt badrum hittar du snabbt många olika ytor som kan få sin egna kulör. Vi listar här 5 sätt att plocka in pasteller i badrummet för att lättare förstå hur vi menar.

  1. Väggar & kakel; Sätt din milda favoritkulör på väggarna ovanföre och intill kaklet. Varför inte kanske välja ett kakel i annan kulör än vitt också?
  2. Taket; Skippa vitt i taket utan välj istället en kulör som går i annan färgskala än väggarnas. T.ex. är ljusgrått tak som bryter lite mot grönt väldigt fint till väggar i greige och smutsrosa.
  3. Snickerier; Måla dörren i en kulör som du även målar ev. fönster i, men ta en annan kulör till karmarna och listerna. Vill du gå ett steg ytterligare så kan det vara snyggt att välja en mörkare nyans av kulören på karmen och en ljusare nyans på listerna.
  4. Badrumsmöbler; När det gäller badrumsmöblerna så kan du här med fördel alltid välja en mörkare kulör för att markera. Vill du inte har för mycket ”färg” så är grått alltid snyggt oavsett vilka färger du valt på de andra ytorna.
  5. Textilier; För att fullända stilen är det alltid bra idé att köpa gamla kökshanddukar på loppis. Mixa olika material, mönster och strukturer för en mer levande känsla. Glöm inte heller gardin som mjukar upp ytterligare. Har du inget fönster så kan du istället använda det som ett duschdraperi.

Verkar det snurrigt många kulör nu att välja? Oroa dig inte, det räcker att bara hämta en färgkarta hos valfri färgleverantör så har de tagit fram massvis med kulörer i olika kollektioner som du sen bara går upp ett steg upp, eller ner, på för att hitta lämpliga kulörkandidater.

Till sist till frågan vi vet du ställer dig efter att ha sett detta badrum och gillar det slitna trägolvet; Om inte trägolv, så vad ska jag välja istället?

Svaret är enkelt – välj stengolv. Till denna stil skulle de flesta stensorter passa fint, knepet är bara att låta det få slitas och inte kännas nytt och ”perfekt”. En vacker carraramarmor eller någon av våra klassiska svenska kalkstensorter skulle vara snygga alternativ.

Låt storleken vara 30x30cm för ett lugnare intryck och lyft upp en sockel på 7-10cm runtomkring. Fallet gör du med avlång- eller hörnbrunn, för bara för att stilen är gammeldags betyder det inte att du inte kan ta in moderna lösningar för ditt drömbadrum.

Det slitna trät plockar du in istället som hyllor och andra detaljer. Eller varför inte en trären gammal skänk som kommod eller ett flagnat gammalt linneskåp där träet tittar framdu ställer in som linneskåp? Har du inte plats för en större möbel så funkar en gammal stol alltid (som t.ex. här).

Här kan du se hela hemmet och inspireras av att stilen är genomgående charmig i varje vrå.

Foto av Catherine & Michael Frawley via Apartment Therapy.

Total
12
Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.