Att piffa badrum i hyresrätt – lite tips!

När man bor i hyresrätt så kanske inte alltid badrummet är den badrumsdröm som man önskar (här kikar vi in hos arkitekten Nicolas Schuybroeks verk på underbara siten Coffeeklatch som utgångspunkt för våra tips). Eller rättare sagt – badrum i hyresrätt är nästan aldrig en dröm. Vita 15×15 med ljusgrå fog och plastmatta i någon färg som grön, blå eller varför inte rosa åt det där aprikosa hållet?

Till det gärna en matchande kakelbård för att det ”inte ska kännas tråkigt” tyckte förvaltaren på bostadsföretaget. Varför? Ingen aning, men ibland känns det som en hämnd för att hen själv hade bården i sin lägenhet.

Men det finns hopp och med ganska små medel kan du trolla bort både bården och tråkiga fogen! För ska du bo i din hyreslägenhet i några år kanske lite jobb kan vara välmotiverat för att trivas lite extra även med badrummet. Här ger vi lite tips på vad du kan tänka på.

Nicolas-Schuybroek_badrum1

Nicolas-Schuybroek_badrum2

Viktigast är dock så klart inspirationen till förvandlingen – vad avskyr du mest och vad skulle du helst vilja framhäva? Här hos arkitekten Nicolas Schuybroek (se hela hemmet här hos Coffeeklatch) är det enkelt och sobert som gäller.

Våra bästa tips & råd för badrum i hyresrätt:

Trolla med fogarna

Om vi skulle ta och inspireras av hans badrum skulle vi fokusera på just den mörka fogen. Du kommer inte magiskt få lika snyggt golv eller det där stora fönstret med ständiga ljuset, men däremot kan du färga in fogen mörkare och skapa en mer grafiskt känsla. Ett bra knep som inte bara maskerar de ingrodda fogarna som förra hyresgästen lämnade, utan även lurar ögat att tro att plattorna vips känns vitare och krispigare!

Målarfärg som accent

I detta badrum är alla snickerier svartmålade, det kan även du göra men då kanske bara dörren. Halvmatt svart snickerifärg på insidan kan lyfta vilken trist dörr som helst. Enkelt att återställa också om det skulle behövas. Plocka in andra svarta detaljer på kanske en stol eller pall. Saknar du en handdukstork kan du köpa en svart hängare istället där handdukarna kan få plats.

Tips för badrum i hyresrätt

Förändra tvättstället

Vidare kan du själv byta ut* tvättstället till något som inte är standard 60cm med tvålskopan på höger sida. Kanske göra en bänkskiva som du sänker ner en porslinsho i? Antingen en köksbänkskiva eller varför inte en byggskiva (i armerad frigolit) som du klär i samma vita 15×15. Sätt den på konsoler och vips får du enormt lyft för ditt badrum i hyresrätt. Kika på kökssortiment för fina hoar som inte behöver kosta skjortan.

Låter det för avancerat? Sänk då ribban och köp bara ett snyggare vattenlås i kromad plast och byt ut det solkiga vita, så ser genast standardtvättstället lite mindre trist ut.

Tillhör du skaran som har badrum i hyresrätt från 1970-talet kanske din blandare är från FMM och har separata rattar i olivgrön plast. Dessa finns även att köpa i kromad plast. Fråga hos en VVS-butik så kan de beställa sådana åt dig som du byter ut de gamla med.

Spegelskåpet är inget måste

Om du kikar på bilden intill så har Nicolas Schuybroek valt bort spegel och istället satt en tavellist från vägg till vägg med vackra tavlor på. Alla tycker inte om att se sitt morgontrötta ansikte och du kan istället sätta en spegel på annan vägg än ovanför tvättstället! Varför inte ta ner det där tråkiga spegelskåpet i vit plåt som ofta sitter i badrum i hyresrätt och köp en stor spegel istället. Eller sätt en stor hallspegel intill och sno idén om tavellisten istället?

Tänk ”vägg till vägg”

En bra regel att följa är att ta ut svängarna – tänk vägg till vägg. Ska du sätta högskåp så kanske du kan sätta två eller tre intill varandra så de täcker större parti. Välj spegeldörrar så blir det ljusare och du får bort den kompakta känslan högskåp kan ge. Ska du sätta en hylla så skarva flera intill varandra istället för att sätta ovanför varandra. Både ovanligare och lättare att få plats med både toarullar, sminkborstar och skönhetsprodukter som är i olika höjd. Köp snygga glaslådor som småsaker kan få plats i och stapla dessa på höjden!

Nicolas-Schuybroek_kok

Intill är Nicolas kök som också går i samma svart/vita tema. Knyt ihop delarna i ditt hem så blir det både snyggare och mer enheltligt även i badrummet.

Du ser ju, möjligheterna är många och skapar du ovannämnda sakerna blir de i fokus och ditt rosa plastgolv helt plötsligt kanske kommer kännas HAY 2013 om du har tur. Du kan ju alltid hoppas och försöka innan du till slut köper en trätrall för balkong och döljer badrumsgolvet…

Sist men inte minst – spara ALLTID originalsakerna till badrummet på t.ex. vinden eller källaren. De tillhör lägenheten och vid avflytt kan du då bli ersättningsskyldig oavsett hur fint du än gjort i badrummet om de saknas.

Kika in på Coffeklatch och se hemmet i sin helhet – vi lovar att du kommer bli återkommande besökare där för snygg inspiration.

Lycka till!

* Alla badrum har numera som krav att vattnet ska gå att stänga av lokalt med synliga vred. Men känner du dig minsta tveksam så anlita alltid hellre en fackman! Hyresrätt eller inte, en vattenskada är aldrig kul att få. Likaså om du är osäker på vad som är ok för just din värd – fråga! Generellt uppskattas alltid en standardhöjning av lägenheten men ta inte det för givet.

Bilder från Coffeeklatch via Emmas Designblogg.

Total
899
Shares

2 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.