Knyt ihop hemmet med hexagonplattor!

Badrumsinspiration - hemma hos Joanna Laajisto foto Mikko Ryhanen via Lovely life badrum inspiration hexagon vitt15x15 Helsingfors feature

hemma hos Joanna Laajisto foto Mikko Ryhanen via Lovely life badrum inspiration hexagon vitt15x15 Helsingfors feature

Vi har ju sett hexagonplattor rätt länge nu och deras popularitet tycks bara öka och öka. Du minns väl detta badrum? Här hemma hos finska inredaren Joanna Laajisto är badrummet precis lika avskalat och ljust som resten av hemmet. Här har de skapar ett snygg badrum med relativt enkla medel och standardlösningar. Skillnaden är att golvet fått poppa fram och ta plats. En snygg uppdatering av hur du kan jobba med mönster och färg utan att det frångår skandinaviska minimalismens regelverk. Något vi önskar se mer av framöver!

En vanlig fråga som vi ofta får är; “Var ska kaklet sluta?” i just sekelskiftesvåningar. För ofta är ju badrummet rätt trångt, och inte sällan inklämt, så det blir ett smalt och avlångt rum.

Då är bästa knepet att börja med att studera rummets naturliga horisontella linjer; dörren, dörrposten, fönstret, kanske någon ventilationstrumma eller annan sänkning som redan finns.

Dessa är redan där och kommer inte att försvinna även om du renoverar helt nytt. Så ta då dessa som utgångspunkt för dina beslut – inte minst skönt att ha något att luta sig mot när du börjar ledsna på att fatta ytterligare beslut från noll.

För om du t.ex. sätter kaklet från golv till tak i ett smalt rum med 3,2m takhöjd kan känslan lätt bli att du sitter i en tub då du förstärker ytterligare den höga höjden som då tar över fokuset från väggarna (kika på detta badrum för mer tips på hur du kan styra hur takhöjden upplevelse).

I detta badrum har man valt att avsluta kaklet i nivå med fönstret. Både enkelt och enhetligt!

Badrummet är ganska enkelt och vanligt för ett sekelskifteshus där det byggts av vad som ser ut att varit en liten kammare innan. Med största skillnaden att det även fått lyxen att ha ett fönster också! Inte så ofta man ser det tyvärr då ytor med fönster oftast prioriteras annorlunda och blir större kök, litet sovrummet eller annat där “solljuset behövs”. Fast att ha ett badrummet med morgonsol – finns det ett bättre behov för att starta dagen med den lyxen?

Ha gärna det i åtanke nästa gång du planerar ett hem och låter badrummet få resterna av planlösningen… Kanske kan den där extra lyxen göra att du blir i snitt på bättre humör nästan varje dag och det kan vara värt att börja med placeringen av just badrummet för att sen gå vidare till de övriga rummen.

Joannas och Mikkos hem i övrigt följer samma färgskala och binder fint ihop alla delarna. Kika här för fler bilder!

Foto Mikko Ryhänen för italienska Living (Corriere della Sera) via Lovely Life.

SaveSave

Exit mobile version