Rustik soft minimalism i Provence

badrumsinspiration rustikt badrum soft minimalism zellige kakel putsade badrumsvaggar carrara industrifonster svart duschvagg stenhus provence frankrike foto pierrick verny badrumsdrommar

När vi inte längre kan resa så som vi är vana vid vill jag slå ett slag för att dagdrömma och inspireras på distans istället. Låt utländska interiörer inspirera dig till att se ditt hem och badrum ur annat perspektiv. För mycket av den charm och känsla vi tillskriver t.ex. franska badrum sitter i detaljer vi sällan uppskattar på hemmaplan såsom ojämna fogar, sneda detaljer och konstiga vinklar. Så här vill jag visa ett underbart franskt badrum, och övriga rum, som har en rustik soft minimalism över sig i ett vackert stenhus från 1400-talet. Färgskalan är mild gråvit med inslag av svart och krom. Med andra ord en perfekt färgskala som passar mångas smak!

Zellige kakel, krom och svarta detaljer

Bilden ovan är egentligen från köket men jag tycker den summerar stilen på väldigt fint sätt (visst påminner det om detta badrum?). Jag gillar verkligen mixen av de rustika zellige kakelplattorna med ojämn fogbredd till den nätta blandaren på marmorbänkskiva. Till det kommer enkla svarta metallfönster med spröjs i lite olika höjd och bredd. Den vita fogen kanske inte alltid kommer vara vit och fräsch men just det spelar liten roll i sammanhanget.

För här är det ojämna, ruffiga och till synes ogenomtänkta är precis allt annat än ogenomtänkt. De är alla detaljer som sätter stilen maximalt. Här skulle aldrig strama raka linjer ge samma känsla. Speciellt inte i ett hus från medeltiden.

Utan här är istället badkar på sockel perfekt för ett mer “satt” intryck. Den mjuka övergången mellan väggarna och taket ger ett lugn trots den låga takhöjden. Plus det lilla fönstret som ramas in ojämt väcker tankar om husets historia. Så vill du få in kontrast i stil vill jag i så fall slå ett slag för att plocka in minimalistiska blandare. Det kommer dels ge dig en snygg konstrast, samt görs det på rätt sätt, kommer det förena det rustika med moderna. Perfekt för dig som kanske inte vill ha hela hemmet i samma rustika look.

Låt befintliga arkitekturen komma fram

Alla detaljer kan inte vara på samma sätt för alla stilar. Så har du ett äldre hus – se till att skapa något som skaver, är lite snett och kanske redan från början har en patina som kan ge badrummet en autentisk look. Det kan vara allt ifrån slitet trä till synliga kopparrör som får synas eller varför inte bara välja återanvända stenplattor. Oavsett vad så se till att det andas autencitet och inte snabbfixad slitage med några naggade kanter.

Sen tycker jag mycket av badrummen här vinner på att alla sneda väggar, fönster och dörrar ramats in snarare än rätats ut. Detta är en stil som många kan se i ett kalkstenshus på Gotland men absolut inte i en gammal våning i Stockholm. Tänk om det kan fungera på samma sätt?

För även om du kanske inte bor i ett hus från 1400-talet så kanske detaljerna från 1880-talet är väl värda att framhävas trots sin imperfektion.

Nedan ser du arbetsköket och tvättstugan i detta vackra stenhus. Notera även hur trappdelen förenar gammalt med nytt i form av svarta industriväggar i glas. Det är en snygg detaljer som både ramar in och skärmar av ursprungliga arkitekturen med moderna inslag.

Till sist – trädgården har även en vacker pooldel som du kan se mer av här och här. Dessutom går hela huset att hyra också för dig som önskar uppleva det i verkligheten!

Foto av Pierrick Verny för AM Residences. via Côté Maison.

Exit mobile version