Betongbadrum i Casa Tiny, Mexiko

Inspirerad av ”Tiny House Movement” i USA, ritades detta hus (kallat Casa Tiny) 2015 av unga arkitekten Aranza de Ariño i Mexiko. Hela huset är på totalt 36kvm och skapat utifrån två material – betong och parota trä (även kallat guanacaste som är stort träd vanligt i Centralamerika, Mexiko och norra Sydamerika).

Beläget på en liten tomt var ambitionen att integrera naturen utanför så mycket som möjligt, samtidigt som det faktiskt bara ligger 200m från havet. Ett perfekt sommarhus med andra ord och bäst av allt med ett betongbadrum som inspirerar! Här kan du läsa mer om Casa Tiny.

Badrummet är placerat med stor duschdel bakom vägg och med kar i botten. Alla väggar är råa och golvet ser nästan ut som småmönstrad terrazzo. Stilen är grov och tung, i kombination med utsikten och avskildheten blir badrummet unikt och inspirerande tycker vi!

Det asketiska i badrummet ger också dess charm – men önskar du återskapa detta badrum i Sverige så blir det svårare då här finns inget tätskikt eller godkända lösningar.

Men inget är omöjligt och genom att tänka rätt kan du komma mycket nära i stil om du vill. Knepet är att välja material som finns och mixa dessa till en snygg kombination. T.ex. kan du tack vare dagens olika putsmaterial få till samma ruffiga look på både väggar och tak. På golvet kan du sen lägga snygga terrazzoplattor i önskad mönstring – antingen som här i småmönstrat eller större som här. På så sätt kan du få till denna stil samtidigt som det under finns en godkänt tätskikt enligt alla konstens regler.

När det gäller detaljer väljer du material (förslagsvis koppar alt. mässing) som åldras med patina för det bidrar till denna asketiska känsla av autenticitet och brutalism. Kika här för mer tips på hur ruffigt och textilier kan lyfta varandra.

Nedan ser du ritningen även Casa Tiny och hur badrummet på smart sätt är indelat i olika zoner (tvättställ, dusch och wc) där flera personer kan vistas samtidigt utan att krocka. Något att tänka på i just sommarhus där barn och vuxna springer ut och in hela tiden!

Mer bilder på huset ser du nedan samt här, här och här.

Foto Camila Cossio och Edmund Sumner.

SaveSave

Total
10
Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.