Marmor och vitt kakel i harmoni

Marmor är nog det material vi hört mest hyllas, prisas, dissas och anses vara passé inom badrum sista tiden. Men som vanligt tar vi det med ro och tycker att ett naturmaterial som marmor aldrig är fel – det gäller bara att kombinera det på ett sätt som lyfter och känns aktuellt!

Därför tycker vi detta badrum (eller det är faktiskt två) är bra exempel på hur du kan mixa upp marmor med kakel på nytt sätt. Vi har ju sett mycket större format av kakel till både vit, svart och grön marmor – men däremot är det kul att se mixen mindre vita kakel i 7,5x15cm tillsammans med marmor i 30x60cm. Eller vad tycker du?

gra-badrum_inspiration_bathroom_carrara_vitt-kakel-halvforband_vit-fog_photo_sharyn-cairns_mim-design_badrumsdrommar_badkar_halvkaklat_dusch

Vi gillar att bägge materialen möts i en brösthöjd längst med hela badrummet och ger en tyngd i rummet på bra sätt. Genom att sätta även de mindre vita kakelplattorna i halvförband så får man liv på väggarna och lite mjukare intryck i och med att plattorna är lätt ruffiga i sin glasyr.

Om du är sugen på att skapa liknande mix i ditt badrum så bör du tänka på två saker:

 1. Vid mix av olika plattor på samma vägg är det viktigt att ha koll på respektive plattas tjocklek. Troligtvis är denna kakel ca 7-8mm tjock medan den stora marmorplattan är ca 10-12mm – den nivåskillnaden kan du antingen leva med och se som ”detalj” eller så får du planera in att den kompenseras med uppspackling av den delen där den tunnare plattan ska sitta. Oavsett vad du föredrar så är det bra att ha koll på det!
 2. Vilken höjd är bäst att köra som brytpunkt? Det beror på vad för andra nivåer du har i badrummet att ta hänsyn till. För om det är något ser upplevs som ”fult” så är det en rörig känsla som rubbar harmonin i ett badrum. Så börja med att se din om var andra saker tar slut – t.ex. är höjden på den inbyggda toaletten ofta en bra fingervisning var en bröstpanel bör sluta (en hög toacistern brukar vara mellan 110-112cm + någon cm för topskiva) och fortsätta på den linjen. Här slutar marmorn på ca 115cm och det känns som lagom.

gra-badrum_inspiration_bathroom_carrara_vitt-kakel-halvforband_vit-fog_photo_sharyn-cairns_mim-design_badrumsdrommar_badkar_halvkaklat_tvattstall-benstallning

gra-badrum_inspiration_bathroom_carrara_vitt-kakel-halvforband_vit-fog_photo_sharyn-cairns_mim-design_badrumsdrommar_tvattstall-spegelskap_halvkaklat_2

En annan fördel med att bryta i höjdled med olika plattor är att du med fördel kan välja en mycket ”tyngre” och pampigare platta om den inte ska gå hela vägen. Du kan med andra ord våga mer och sen balansera upp känslan med ljusare och lugnare variant – här vit blank 7,5x15cm klassisk ”bistrokakel”.

Bygger du upp moduler för att dölja avlopp och köra vägghängd toalett så får du en hylla som med fördel kan utnyttjas till att ge ditt spegelskåp en mer inbyggd känsla.

För visst upplevs detta spegelskåp lite mer diskret än om det hade stuckit ut ur väggen?

gra-badrum_inspiration_bathroom_carrara_vitt-kakel-halvforband_vit-fog_photo_sharyn-cairns_mim-design_badrumsdrommar_dusch_halvkaklat

Spana in hela hemmet här! Och fokusera på detaljer, detaljer och åter detaljer – för de är det som lyfter!

gra-badrum_inspiration_bathroom_carrara_vitt-kakel-halvforband_vit-fog_photo_sharyn-cairns_mim-design_badrumsdrommar_interior

Inte minst när vi även ser att samma stil återkommer i tvättstugan. Snyggt och enkelt, eller hur?

gra-badrum_inspiration_bathroom_carrara_vitt-kakel-halvforband_vit-fog_photo_sharyn-cairns_mim-design_badrumsdrommar_tvattstuga_forvaring

Foto av Sharyn Cairns för Mim Design via Soho Mod och The Design Chaser.

3 Comments

 • Hej! Badrummet som heter marmor och vitt kakel i harmoni är helt fantastiskt! Jag skulle vilja ha exakt denna design på mitt badrum som jag bygger. Vart finner jag detta kakel men även möbler?
  MVH/Sandra

  • Hej Sara! Ja visst är det snygg och enkelt med dessa klassiska materialval? Eftersom detta är ett badrum i Australien så kan vi inte svara på var alla saker kommer ifrån – men den vita kakelplattan är en klassisk storlek som de flesta kakelbutiker borde ha. Detsamma gäller marmorn i 30x60cm.

   Så vårt bästa tips är att du vänder dig till din närmaste badrumsbutik och visar badrummet för de så kommer de ganska säkert att kunna guida dig rätt.

   Lycka till med badrummet!

  • Hej Sandra!
   Jag undrar om du hittade ett kakel som liknar det på bilden? Har letat massor utan vidare framgång..
   Mvh, Ulrika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.