Trendspaning – Terrazzo i badrum

Terazzo är materialet som ”alla” pratar om. Det finns inte en enda trendspaning som inte redan prisat detta knasiga, klassiska och rätt vackra material bestående av krossad sten, och då främst marmor.

Du har sett det överallt utan att tänka på det (spana in valfritt trapphus från 1970-90talet så kommer du hitta det där på golvet och trappstegen) – men nu är det trendigt och har kommit upp både i kvalité men framför allt i design.

Så hur ser terazzo i badrum då ut? Och vad är trenden egentligen som kommer nu?

Klicka på respektive bild för att se större!

terrazzo_badrum_bathroom_inspiration_marmor-sten-golv_badrumsdrommar_3

Jo, eftersom det är spillmaterial från stora stenhuggningar så ligger det rätt i tiden att ta lyfta fram material som kräver mindre resurser och gärna redan finns där.

För terrazzo är helt enkelt ihopgjutna stenbitar (marmor, granit, kvarts m.m.) som därefter slipas och sågas till olika format.

Eftersom materialet är gjutet kan det göra i hur stora plattor som helst och tillsammans med stenens skiftning också ge upphov till miljdarner olika kombinationer.

Skillnaden på terrazzon idag mot 1980-talet är att fokus nu är på större stenbitar så materialet har en lyxiga känsla och främst är det marmorn som ger det.

Mixen är också så klart avgörande – nu kan du välja mellan stilrena grafiska gråtoner som flörtar med betong utan att helt lämna carraratrenden vi sett så länge.

Här ser du hur terrazzo i badrum kan användas som mix till lugnare material.

terrazzo_badrum_bathroom_inspiration_marmor-sten-golv_badrumsdrommar_8

terrazzo_badrum_bathroom_inspiration_marmor-sten-golv_badrumsdrommar_4

Klicka på bilden för att se detta badrum i sin helhet!

Men är du mer vågad så väljer du en mix av färger och skapar dig ett mer ekletiskt badrum!

Eftersom det är ett kompositmaterial så är det betydligt billigare, eller var det innan trenden, än vanlig sten och därför extra vanligt i offenlig miljö i främst södra Europa där många stenbrott finns. Det har funnits så länge som människan har lagt stengolv kan man säga och man har hittat varianter på terrazzo så tidigt som från 9000år fKr.

Man tog helt enkelt det man hade och kunde hitta för att sen lägga ut dessa till ett helt golv – nästa gång du är i Italien så passa på att spana in golven på enklare tågstationer och restauranger!

terrazzo_badrum_bathroom_inspiration_marmor-sten-golv_badrumsdrommar_2

terrazzo_badrum_bathroom_inspiration_marmor-sten-golv_badrumsdrommar_9

Det senaste inom terrazzo är att det börjar också komma allt fler klinkers som har terrazzoutseende – dvs de har tryckta mönster med samma egenskaper som granitkeramiksklinkersen har.

Så vill du vara rätt i tiden så ska du spana in interiörer som flörtar med 1970-talets jetset villor vid Medelhavet. Både materialmässigt och färgmässigt. Till dess kommer det alltid finnas milda färgkombinationer som är sådär ”lagom” som vi här i Norden vill ha dem.

Klicka på respektive bild för att se större!

Här kan du spana in de badrum i terrazzo vi visat här på bloggen. Hoppas du blir lite mer nyfiken på terrazzo nu!

Se mer info om alla foton på vår Pinterest.

Total
1K
Shares

1 comment

  1. kan man få veta vart man hittar några av dessa kakelplattor? Jag tycker det är svårt att hitta just terrazzo på nätet. Superfint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.